„K. Czyzewskis – puikus Lietuvos bičiulis, kurio ilgametis darbas puoselėjant Lietuvos kultūrą ir meną sustiprino dvišalį kultūrinį dialogą, nutiesė daug kultūrinių tiltų tarp lietuvių ir lenkų. Džiaugiuosi galėdamas įteikti aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą“, – sakė R. Jarockis.

Vienas žymiausių Lenkijos ir Europos kultūros veikėjų K. Czyzewskis apdovanotas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

K. Czyzewskis ir jo vadovaujamas fondas ir centras „Menų, kultūrų ir tautų paribiai“ bei „Tarptautinis dialogo centras“ organizuoja Lietuvai ir jos kultūrai bei literatūrai, taip pat lietuvių ir lenkų kultūriniam dialogui skirtus projektus, yra nusipelnę populiarinant lietuviškuosius rašytojo, Nobelio premijos laureato Czeslawo Miloszo kontekstus.

Jis yra lietuvių ir lenkų literatūros seimelių bendraorganizatorius, tęstinės konferencijos „Lietuva-Lenkija-Europa. Kaimyninis forumas“ organizatorius, jaunimo tęstinės mokyklos „Vilniaus dialogas“ sumanytojas ir organizatorius, įvairų kultūros ir edukacijos programų sumanytojas ir įgyvendintojas. Visuose šiuose projektuose dalyvauja Lietuvos rašytojai, intelektualai, istorikai, kultūros animatoriai, dailininkai, muzikai, kino ir teatro režisieriai, vaikai ir jaunimas, Lietuvos kultūros ir švietimo institucijos, nevyriausybinės organizacijos. Lietuvių, dalyvavusių minėtuose projektuose, skaičius skaičiuojamas šimtais.

K. Czyzewskio įkurtoje „Paribių“ leidykloje yra nuolat leidžiamos lietuvių autorių knygos, sulaukiančios skaitytojų dėmesio, kaip ir kultūros žurnalas „Krasnogruda“ bei Lenkijos lietuvių gyvenimo aktualijoms skirtas „Seinų almanachas“.

2001 metais už ilgametę veiklą skleidžiant lietuvių kultūrą Lietuvos Respublikos Prezidentas apdovanojo K. Czyzewskį Gedimino ordinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją