Debiutas

Renata: Apmaudu, kai žmogus neišdrįsta žengti pirmą žingsnį savo pašaukimo link ar neranda kelio. Žinoma, kalbėti šia tema sunku, kai esi jaunas ir turi labai mažai gyvenimiškos patirties. Mano gyvenime buvo ne vienas debiutas ir sritys tikrai skirtingos: podiumas, televizija, „Mados infekcija“, galų gale želdiniai. Tai skirtingu mano asmenybės brandos metu įvykę debiutai, kuriuos jungia vienas man svarbus dalykas – estetika. Todėl ir „Tylos!“ festivalyje bus įdomu pamatyti scenografų darbus ar J. Vachtangovo teatro studijos spektaklį „Paukščiai“. Profesija, kurią pasirenkame, turi būti įdomi, vesti į savęs paieškas, maitinti, padėti pažinti ir išpildyti svajones, leisti išreikšti save ir, be abejonės, tokia, kuri tarnautų kitam.

Tomas: Debiutavau labai daug kartų, nes vis persigalvoju, kuo noriu būti. Pirmiausia debiutavau rašydamas ir nieko nesuprasdamas, kas yra geras rašymas. Gan greitai suvokiau, kad turi pagauti žmogaus akis ir jų nepaleisti. Tam reikia gausybės treniruočių. Tada persikvalifikavau į kino kritiką, kurios ėmiausi entuziastingai, be jokio išmanymo, naiviai. Kėliau vieną tikslą sau – skleisti žinią apie gerus filmus ir, kaip būdinga debiutantui, kvailai daug laiko skyriau blogų filmų neigimui. Debiutuodamas reklamoje pamiršau, ką mokėjęs ir pradėjau iš naujo. Dar buvo didžėjavimas, kurio mokytis net nereikia, tačiau jausmas pirmą kartą grojant viešai buvo panašus į savo sektos sukūrimą, nesvarbu, kad dalis sektantų buvo labai skeptiški. Dabar debiutuoju kine, labai lėtai, nerangiai, dreba rankos, bet labai įdomu. Kiekvienas debiutas – savotiškas gimimas, taigi, debiutuodamas keliskart, ir gimsti vis iš naujo.

Žiūrovų parama

Renata: Labai svarbi. Tačiau ne mažesnę reikšmę turi ištikimybė sau, pagarba kultūrai. Juk ir kritika, jeigu ji be pagiežos, konstruktyvi, visada skatina judėti į priekį.

Tomas: Debiutas yra pozityvus veiksmas, jis niekada negali nuvilti. Tai – nulinė pozicija. Jei tą pirmąjį kartą viskas pavyksta – tai jau dangus. Be to, debiutantams visi atlaidesni. Kita vertus, jais mažai, gerokai per mažai domimasi. Leisdami „Pravdą“ dėmesį naujokams pavadinome savo misija. „Tylos!“ festivalyje norėčiau pamatyti režisieriaus Jurijaus Butusovo spektaklį-debiutą „Liebe. Schiller“.

Pirmas blynas. Ar būtinai jis prisvilęs?

Renata: Nebūtinai. Bet debiutantams labai svarbi psichologinė pagalba, įsiklausymas į autoritetus, kurie padeda atskleisti individualumą ir kūrybines jėgas. Manau tam, kad labai nenusiviltum, nereikia taip smarkiai sureikšminti paties įvykio, leistis šiek tiek likimo nešamam.

Tomas: Retas atsisukęs atgal sako: „Taip, debiutavau tobulai“. Nevadinčiau to prisvilusiu blynu. Kaip minėjau, debiutuoti reiškia pradėti nuo pradžios, be išankstinių nusistatymų. Prisvilti gali antras žingsnis, nes debiutas užduoda temą, sukuria viltis ir provokuoja tikėjimąsi. Debiutas yra nepakaltinamas ir tuo reikia naudotis.

„Tylos! Ateina jaunieji teatro kūrėjai“ – tai teatro debiutų festivalis, kurį jau penktus metus organizuoja Vilniaus mažasis teatras kartu su Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Šie metai pirmieji, kai festivalis paskelbtas tarptautiniu. Festivalio tikslas – sudaryti galimybę jauniems kūrėjams prisistatyti žiūrovams, paskatinti juos žengti pirmuosius tvirtus žingsnius savo profesijoje. Gegužės 14 d. – 19 d. festivalio organizatoriai kviečia apsilankyti spektakliuose, diskusijose, parodose.

Daugiau informacijos: www.vmt.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)