2013 metais pristatydami Tarptautinį teatro debiutų festivalį organizatoriai ir dalyviai nori garsiai paskelbti „Tylos! ateina jaunieji teatro kūrėjai“.

2008 metais pirmą kartą įvykęs, tuometinių Rimo Tumino režisierių kurso rengtas festivalis „Tylos!“ kasmet kinta. Šiemet pristatomi keturi LMTA vaidybos kursai, prie jų prisijungė ir Klaipėdos jaunimo teatras. Maskvos teatrinio meno universiteto GITIS ir J.Vachtangovo Pirmosios studijos veiklą pristatys šių metų premjeriniai spektakliai. Iš viso per šešias festivalio dienas bus parodyti net devyni spektakliai, du jaunų grupių koncertai, diskusijos aktualiomis šiuolaikiniam teatrui temomis ir atidaryta VDA scenografiją studijuojančių darbų paroda. Pirmąjį festivalį Tylos organizavo didelė entuziastų komanda, teko nuo pradžių sukurti konceptą, strategiją, kaip ir vardan ko Lietuvai pristatyti dešimt debiutuojančių jaunų teatro režisierių. 

Pasak jau penktus metus Tylos! Festivalį organizuojančios režisierės Gabrielės Tuminaitės: „Šiais metais teatrinių debiutų festivalis „Tylos!“ sugrįžta tapęs tarptautiniu. Ačiū visiems organizuojantiems, dalyvaujantiems ir žiūrintiems. Debiutantų darbai – tai nauja injekcija į mūsų kultūrinį gyvenimą, tai nauja meninė patirtis. Norime, kad žiūrovai jau dabar rinktųsi savo favoritus, sektų jų kūrybinį kelią, kuris prasideda būtent dabar. „Tylos!“ asocijuojasi su naujumu, jis provokuoja jaunus žmones azartui, netikėtiems rezultatams. Reikalaujame dėmesio iš visų Lietuvos ir sostinės žmonių. Ateikit gegužės mėnesį į Vilniaus mažąjį teatrą ir tapkite mūsų teatrinės šventės dalyviu!“ Penkerius metus gyvuojantis festivalis plečiasi, stiprėja, tampa ypač svarbiu ir Vilniaus mažajam teatrui ir Lietuvos teatro ir muzikos akademijai.

Gegužės 14 d. 18.30 „Tylos!” festivalį atidarys premjera – režisieriaus Juozo Javaičio LMTA II vaidybos magistrantūros kurso studentai Vilniaus mažajame teatre parodys spektaklį „Nakčia, aukštielninkas“ pagal Julio Cortazaro noveles. Jaunieji LMTA diplomantai jau puikiai pažįstami teatrinei publikai – susibūrę į sėkmingai visoje Lietuvoje savo jaunatviškus spektaklius pristatantį aktorių ansamblį „Degam“ jaunieji pantomimos ir dramos teatro profesionalai nusprendė šturmuoti ir muzikos sritį. Festivalyje „Tylos!” tą pačią dieną 22 val. pristatomas dainuojančių mimų koncertas „Neteisėtai padaryti“.

Gegužės 15 d. 17 val. Vilniaus mažojo teatro Foje išskirtinis įvykis – „Tylos!” festivalyje VDA scenografijos studentų parodos atidarymas. Šiemet prie „Tylos!“ festivalio pirmą kartą prisijungė ir VDA scenografijos specialybės studentai. Net dvylika talentingų jaunuolių, Vilniaus dailės akademijoje studijuojančių scenografijos specialybę, specialiai tarptautinio teatro debiutų festivalio „Tylos!“ proga eksponuos savo kurtus scenovaizdžio ir kostiumų eskizus, nuotraukas iš spektaklių, lėles, maketus. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre tokia paroda rengiama pirmą kartą, tikslingai siekiant visus festivalio dalyvius ir smalsią publiką supažindinti su skirtingų scenos menų specialybių studentais bei jaunaisiais kūrėjais. Darbus eksponuos VDA II–IV kursų bei magistrantūros studentai. Be kitų darbų, parodos pagrindą sudaro scenos maketai – pagrindinė scenografų raiškos priemonė. Stulbinanti jaunųjų scenografų pasirinktų autorių amplitudė – nuo W. Shakespeare’o iki N. Gogolio, nuo R. Wagnerio iki Ch. Gounod – įkvepia didelius lūkesčius ir tikėjimą jaunąja scenografų karta.

Gegužės 15 ir 18 - puikios dienos rusų literatūros mylėtojams ir vertintojams. Gegužės 15 d. LMTA I vaidybos magistrantūros kurso studentai „Tylos“ festivalyje pristato A.Čechovo „Ivanovą“. Jaunieji teatralai vaidinantys režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektakliuose susibūrė į teatro – studiją „Theaomai“. „Susitikimas su Čechovo dramaturgija yra didelis iššūkis kiekvienam aktoriui – jo personažų sukūrimas reikalauja didelės profesinės ir asmeninės brandos. Po pernai metais pristatyto spektaklio pagal Fiodoro Dostojevskio romaną „Broliai Karamazovai“ norėjosi ir toliau gilintis į rusų klasiką – tai yra didžiulė humanizmo mokykla jaunųjų aktorių kūrybiniam tobulėjimui“, – pjesės pasirinkimo motyvus aiškino režisierė Silva Krivickienė.

Gegužės 16 d. Tylos festivalyje pristatomi trys projektai – LMTA Sluškų rūmų Teatro ceche 15 val. LMTA III kurso teatro režisieriai, vadovaujami režisieriaus doc. A. Giniočio, pristatys savo kūrybinius bandymus, varijuodami įvairiomis temomis ir pasitelkdami kiekvienam asmeniškai artimas literatūros bei dramos kūrinių medžiagas. Penki jauni režisieriai – Eglė Kižaitė, Giedrė Kriaučionytė, Agnija Leonova, Gildas Aleksa ir Linas Jurkštas – būsimi teatro scenos profesionalai, ateinančiais metais debiutuosiantys pagrindinėje „Tylos!“ festivalio programoje. Prisistatydami savo kūrybiniais darbais, jaunieji menininkai kviečia visus žiūrovus, atvirus jaunam ir nebijančiam klysti teatrui.

Tą pačią dieną 18.30 val. Vilniaus mažajame teatre pristatomi du Klaipėdos jaunimo teatro spektakliai: režisieriaus Valentino Masalskio „Paukštyno bendrabutis“ pagal Mindaugo Nastaravičiaus pjesę pagrindinė tema – moters ir moteriškumo naikinimas, moters intymumo, motiniškumo, jos individualumo nuvertinimas. „Bendrabutis, kuriame vyksta veiksmas, stovi ir mažame kaime, ir didmiestyje. Čia nesvarbu nei šalys, nei tautybės. Tokie bendrabučiai – ir pačiuose mumyse. Pjesės personažai mums kalba abejingos, save naikinančios tikrovės kalba. Susiduriame ir su komiška, ir su tragiška nemylimos moters tikrove, kurioje – ir vyras, ir kitos moterys. Jos nepajėgios pabėgti iš šios erdvės. Jos kenčia, bet nedrįsta ar nemoka sau paaiškinti, kodėl taip yra“. 21 val. Vilniaus mažojo teatro fojė Klaipėdos jaunimo teatro dainų spektaklis „Gaidos“.

Rusijos teatro meno universitetas (GITIS) – viena iš prestižiškiausių mokymosi įstaigų teatralams – jubiliejiniame „Tylos!“ festivalyje gegužės 17 d. 18.30 pristato Sergejaus Vasiljevičiaus Ženovačiaus aktorių kurso spektaklį „Liebe. Schiller“. Vienas garsiausių Rusijos teatro režisierių Sergejus Ženovačius yra „Teatrinio meno studijos“ įkūrėjas ir meno vadovas, GITIS’o dramos režisūros katedros vedėjas. Su jo vadovaujamu aktorių kursu spektaklį „Liebe. Schiller“ pagal F. Schillerio pjesę „Plėšikai“ sukūrė režisierius Jurijus Butusovas, pernykštės teatrinės premijos „Auksinė kaukė“ režisūros nominacijoje laimėtojas. F. Schillerio pjesė „Plėšikai“ išoriškai pilna per kraštus besiliejančių emocijų, nežmoniškų ambicijų, aistrų, įvilktų į įmantrią, subtilią, bet labai žiaurią poeziją. Režisieriui pavyko pjesę perteikti labai netikėtu meniniu rakursu. Penkios aktorės, S. Ženovačiaus GITIS’o aktorinio kurso studentės, vaidina spektaklį apie meilę ir gilią, lyrišką išpažintį apie nepasiekiamybės troškimą. Spektaklis „Liebe. Schiller“ gimė iš etiudų, kuriuos kurso režisierius pedagogas Jurijus Butusovas atrinko kaip pagrindą 2 valandų sceniniam veiksmui. Finale iš Schillerio pjesės išsikristalizavo tos pamatinės vertybės, vardan kurių verta gyventi – šeimos linija, namai, meilės tema, nusikaltimas ir, kas svarbiausia, atleidimas. Todėl meilė „LIEBE“ atleidžia viską – kad ir kaip tai būtų siaubinga.

Gegužės 18 d. 12 val. “Tylos!” festivalyje pristatomas režisierės Ievos Stundžytės spektaklis „Brangioji mokytoja“ pagal Liudmilos Razumovskajos pjesę skirtas vyresnių klasių moksleiviams, jų pedagogams ir tėvams. Tą pačią dieną 19 val. LMTA IV vaidybos kurso studentai parodys režisierės Laimos Adomaitienės spektaklį „Meška“ A.Čechovo pokšto motyvais.

Maskvos J. Vachtangovo teatro Pirmoji studija suvienijo stipriausius ką tik Rusijos aukštąsias teatrines mokyklas baigusius absolventus. Studijos šūkis ir meninė siekiamybė „Jauni – jauniems“ tiksliausiai atsispindi jauno režisieriaus Michailo Milkiso laisvoje Aristofano komedijos „Paukščiai“ interpretacijoje. Spektaklis „Paukščiai“ užbaigs „Tylos!” festivalį gegužės 19 d. 18.30 po spektaklio Studijos aktoriai pakvies į teatralizuotą festivalio uždarymą “Kapustniką” 21 val. Vilniaus mažojo teatro foje. Spektaklyje „Paukščiai“ antikinės komedijos tėvo Aristofano tekstai persipina su vėlesniais istoriniais faktais ir sąmojingomis aktorių improvizacijomis. Aristofano

komedijos ne tik išliko aktualios iki mūsų dienų, jos tapo pirmtakėmis žanro, nė trupučio savo sudėtingumu nenusileidžiančio tragedijai. Nors iš 44 jo pjesių išliko tik 11, tarp jų yra viena, išsiskirianti savo menine svarba. „Paukščiai“ buvo kurti specialiai didžiųjų 414 metų pr.m.e. Dionisijų šventei. Būtent šioje pjesėje nevaldomas komediografo talentas sušvito visa jėga ir menine gelme, iki šiol verčiančia gėrėtis jo beribe drąsa, subtiliu sarkazmu, sąmoju, fantazija ir vienu iš rečiausių kūrėjų talentų – įpročiu vadinti visus reiškinius savo vardais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)