Taip pat šiam apdovanojimui buvo nominuoti Kęstutis Jakštas už spektaklį "Mieloji Čariti" Kauno valstybiniame muzikiniame teatre ir Algirdas Latėnas už spektaklį "Juokdarys Balakirevas" Lietuvos rusų dramos teatre.

"Nuoširdžiai visiems ačiū", - padėkojo režisierius.

Geriausia aktore tapo Toma Vaškevičiūtė, apdovanota už Luizės vaidmenį spektaklyje "Laimingi". Jos konkurentėmis buvo Anžela Bizunovič, nominuota už imperatorės Jekaterinos Aleksejevnos vaidmenį spektaklyje "Juokdarys Balakirevas" ir Eglė Mikulionytė, pristatyta padovanojimui už Sesers Aloysius Bovjė vaidmenį spektaklyje "Dvejonė".

"Labai dėkoju savo tėvams, savo mokytojams (...), o labiausiai dėkoju tiems, kurie tiki", - susijaudinusi kalbėjo aktorė.

Geriausiu dramos aktoriaus apdovanojimą gavo Valentinas Kirejevas už Balakirevo vaidmenį spektaklyje "Juokdarys Balakirevas".

Rusų dramos teatro aktorius tvirtino negalvojęs, kad laimės, ir už apdovanojimą dėkojo spektaklio režisieriui Algirdui Latėnui bei teatro vadovui Jonui Vaitkui.

Šiam apdovanojimui taip pat buvo nominuoti Rolandas Kazlas už vaidmenis spektakliuose "Palata" ir "Geležis ir sidabras" bei Salvijus Trepulis už Rogožino vaidmenį spektaklyje "Idiotas".

Geriausiu antraplanio vaidmens atlikėju tapo Sergejus Ivanovas už Ričardo II vaidmenį spektaklyje "Šekspyriada", kuris atsiimdamas apdovanojimą visiems linkėjo kūrybinio polėkio. Geriausios antraplanio vaidmens atlikėjos apdovanojimą gavo Eglė Gabrėnaitė už Moters vaidmenį spektaklyje "Pasaulio gerintojas".

Metų debiutantų tapo Daumantas Ciunis, apdovanotas už Myškino vaidmenį spektaklyje "Idiotas".

"Net nežinau, ką pasakyti. Čia tik pradžia, o už tą pradžią norėčiau padėkoti Eimuntui Nekorošiui, Rimui Tuminui, Olegui Kesminui, Leonui Ciuniui", - sakė D.Ciunis.

Operetės/miuziklo meno kategorijoje "Auksinis scenos kryžius" atiteko Asmik Grigorian už Misis Lovet vaidmenį miuzikle "Svynis Todas".
"Noriu padėkoti už drąsą visiems, kurie sukūrė šį spektaklį (...) Noriu pasidalinti šiuo kryžiumi su Dalia Ibelhauptaite, su Juozu Statkevičiumi (...) Ačiū už drąsą", - dėkojo nugalėtoja.

Operos meno kategorijoje nugalėjo Arūnas Malikėnas už Dankairo vaidmenį operoje "Karmen", kuris prisipažino, kad jam šis apdovanojimas labai netikėtas.

Už pasiekimus baleto/šokio mene "Auksinis scenos kryžius" atitieko Eligijui Butkui už Džeimso vaidmenį balete "Silfidė".

Choreografų kategorijoje nugalėjo Ina Petrakova už spektaklių "Bėganti su vilkais" ir "Vargas dėl proto" choreografiją.

Dramos/muzikinio spektaklio kompozitorių kategorijoje apdovanotas buvo Antanas Jasenka už muziką spektakliams "Vieną vasaros dieną" ir "Vienos krūties istorija".

Scenografo/kostiumų dailininko "Auksinių scenos kryžius" atiteko Medilei Šiaulytytei už scenografiją ir kostiumus spektakliui "Vargas dėl proto". 

Nuo 2009 metų teikiama Boriso Dauguviečio vardo premija, skiriama už novatoriškus ir originalius teatro meno sprendimus, buvo įteikta aktoriui Valentinui Masalskiui, kurį apdovanojimą įteikusi Galina Dauguvietytė įvardino kaip labai talentingą, darbingą, ne "chaltūrščiką" ir labai garbingą aktorių bei žmogų.

B.Dauguviečio dukra prisiminė, kad penktadienį sukako 125 metai, kai gimė jos tėvas.

"Aš skaičiavau, kiek jam buvo metų, kai jis prasivėrė auskarą, tai buvo seniau nei prieš šimtą metų, Peterburge (...) Jis buvo pirmas pankas", - sakė G.Dauguvietytė.

Padėkos premija buvo apdovanotas Kauno lėlių teatro įkūrėjas, režisierius Stasys Ratkevičius.

"Dukra mane sustabdys, jeigu aš vaikiškai padžiūgausiu", - sakė 94-erių S.Ratkevičius. Jis teigė, kad šis džiaugsmas yra dėl to, kad tapo pastebėtas.

"Lyg ir pavyko, šioks toks pėdsakas yra (...) .Per tiek laiko, kiek viskas padaryta, stengtasi, kad mus suprastų vaikai", - apdovanojimu džiaugėsi teatro veteranas.

Ceremonijos metu buvo pagerbtas aktorius Antanas Šurna, kuriam kovo 27-ąją sukako 70 metų.

Scenos meno kūrėjams teikiamos Kultūros ministerijos įsteigtos Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos, siekiančios 7,15 tūkst. litų, ir atminimo ženklai - Auksiniai scenos kryžiai, Boriso Dauguviečio auskaras.

"Auksinis scenos kryžius" pradėtas teikti 2004-aisiais ir pakeitė nuo 1995 metų teiktą "Kristoforą".

Į "Auksinį scenos kryžių" įkomponuotas 1930-aisiais įsteigtas Valstybės teatro garbės ženklas. Juo tarpukario Lietuvoje būdavo apdovanojami labiausiai nusipelnę teatro menininkai.

Kovo 27-oji yra paskelbta Tarptautine teatro diena. Šventė minima nuo 1962 metų. Ši diena paskelbta švente 11-ajame Tarptautinio teatro instituto kongrese, vykusiame Vienoje, patvirtinus UNESCO.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją