Konkursas sulaukė susidomėjimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tarp dalyvių – Latvijos, Prancūzijos atstovai. Pastarųjų šalių baletą atstovaus ir dvi garbingos viešnios – komisijoje sykiu su garsiais Lietuvos baleto pedagogais, choreografais, dirbs ir vieno žymiausių Baltijos regione baleto festivalio „Baltijos baleto festivalis“ įkūrėja, meno vadovė Lita Beiris bei Marie Christine Favre, Baleto mokyklos Lione, Tarptautinio baleto konkurso "Odyssée de la Danse" įkūrėja ir meno vadovė, Prancūzijos aukštųjų meno mokyklų choreografijos ekspertė, egzaminų komisijos žiuri narė.

Vos paskelbus apie registracijos pradžią, plūstelėjo norinčiųjų dalyvauti laiškai, o dalyvių skaičiui perkopus 100, renginio laiką nuspręsta pratęsti: konkursas vyks dvi dienas.

Konkurso metu dalyviai privalės atlikti specialią variaciją – specialiai konkursui pastatytą šokį. Jis sukurtas atkreipiant dėmesį į baleto elementus, kuriuos pagal savo amžių turėtų mokėti skirtingo amžiaus šokėjai.

Tarptautinis Vilniaus jaunųjų baleto solistų konkursas atvers naują puslapį šalies kultūros istorijoje: kovo 19 d. jis bus tiesiogiai transliuojamas per DELFI TV.

Konkursą globoja Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Apie konkursą svarbą populiarinant baleto meną – pokalbis su jo iniciatore, garsiausia visų laikų Lietuvos baleto šokėjų Egle Špokaite.

– Pirmą kartą Vilniaus jaunųjų baleto solistų konkursas įvyko 2010-aisiais. Kelintas jis šiemet?

– Po 2010 m. įvykusio jaunųjų baleto šokėjų konkurso nusprendėme koncentruotis tik į solistų pasirodymus, neįtraukiant gausių grupinių šokių kolektyvų. Taip praradome valstybės finansinį rėmimą, nes nebeatitikome mėgėjų menui keliamų kriterijų. Stabtelėję nusprendėme tęsti pradėtus darbus ir kurti stiprų, tarptautinį baleto konkursą vaikams – jau savarankiškai, pritraukiant ir sudominant konkrečią paramą skiriančius privačius individualius rėmėjus. Jie skiria apdovanojimus vaikams, suteikia geriausias Vilniaus scenas.

Šiandien džiaugiamės Lietuvos Kultūros ministerijos globa ir palaikymu - tai ženklas, kad tai, ką darome, yra iš tikrųjų gerai. Džiaugiamės ir valstybinių baleto mokyklų mokinių iš Lietuvos, Latvijos dalyvavimu. Šiemet šis jau savitų bruožų turintis konkursas vyks antrą kartą.

– Kaip apskritai gimė mintis rengti tokio pobūdžio konkursą?

– Mintis kilo matant poreikį. Konkurso metu atsiskleidžia talentingi vaikai. Štai metų 2015 m. konkurso dvi nugalėtojos dar tais pačiais metais su ta pačia programa dalyvaudamos labai žinomame, prestižiniame Grasse'o konkurse (Prancūzijoje) – laimėjo du sidabro medalius. Kita grupė jaunųjų šokėjų pirmą kartą pasiryžo išvažiuoti toliau, tapo finalistais, jų šokis buvo įvertintas prizais. Savas konkursas suteikė drąsą ir pasiryžimą.

Mes matome, kiek daug vaikų nori, bet dar nedrįsta išvažiuoti toliau į Europą. O juk vien pasirengimas konkursui reiškia mokiniui didelę pažangą. Savo namuose susipažinę su tarptautinio baleto konkurso rutina, pamatę, kad ir prancūzai nėra nulipdyti iš kitokio molio, kad latviai siekia tų pačių tiesų, mūsų vaikai galės drąsiau žvelgti ir žengti į pasaulio scenas. Todėl rimtas Lietuvoje rengiamas baleto konkursas kelia didelį aukštų rezultatų siekiančių vaikų susidomėjimą.

– Šiemet konkursas grįžta stipriai ūgtelėjęs – vyks net dvi dienas, o tiek tarp jo dalyvių, tiek tarp žiuri narių yra ir užsienio atstovų. Matant pastarųjų pavardes ir geografiją kyla nuostaba ir klausimas: ar buvo sunku prikalbinti prie aukščiausio lygio baleto specialistų prisijungti dar ir garsiąją latvių baletmeisterę Litą Beiris, Prancūzijos aukštųjų meno mokyklų choreografijos ekspertę, žinomos baleto mokyklos "Ballet-Etudes MC Favre" meno vadovę Marie Christine Favre?

– Prisipažinsiu - nebuvo lengva. Visų pirma tai atsakomybė kviečiamiems svečiams. Renginys turi būti gerai organizuojamas, atitikti skelbiamą profesinį lygį. Visos renginio informacinės sistemos, interneto svetainė ir pan. yra modernios, jose visa informacija pateikiama ir anglų kalba. Žiuri komisijos narės sutinka skirti savo laiką mums daugiausiai iš idėjinių paskatų. Marie Christine ši viešnagė reikš ir naujas pažintis, galimybes Baltijos šalyse. Tuo tarpu žymi Latvijos baleto specialistė Lita Beiris sutiko atvykti per patį Baltijos šokio festivalio Rygoje organizavimo įkarštį.

Gerbiu ir didžiuojuosi, jog aukšto lygio baleto specialistai skiria brangų laiką vaikams.
Viena didžiausių šių metų naujienų - konkursas seks garsiausių pasaulio baleto konkursų pavyzdžiu ir bus tiesiogiai transliuojamas internete, jį bus galima išvysti "Delfi tv" kanalu. Stengiamės būti šiuolaikiški!

– Skirtingai nei Lietuvoje, užsienio šalyse vyksta daug, savitą braižą turinčių baleto konkursų. Kokią regite Vilniaus jaunųjų baleto solistų konkurso vietą regiono, Europos kontekste? Kurio tipo konkursams - prancūziškajam, orientuotam į akademinių reikalavimų išsaugojimą, ar amerikietiškajam, kai dėmesys sutelkiamas į šokio techniką ir sceninį efektyvumą, priskirtinas Vilniaus jaunųjų baleto solistų konkursas?

– Mūsų auditorija – vaikai nuo 6 iki 12 metų. Būtent tai yra laikas kuomet įgyjami patys baleto pagrindai, tai laikas, kuomet išryškėja jaunojo šokėjo gabumai, charakterio savybės. Specialiai šiam amžiui skirto rimto baleto konkurso nėra arba jie yra skirti ne visai vaikams, tik turi mažiausiųjų grupę. Tuomet vaikai varžosi net neskirstomi pagal amžių pamečiui (o šiame amžiuje net mėnesiai turi lemiamą vaidmenį), jų programa dažnai paliekama kaip laisvoji neapibrėžiant stiliaus ir kitų svarbių dalykų.

Tarptautinis Vilniaus jaunųjų baleto solistų konkursas pritaikytas vaikams, siekiantiems aukštų baleto rezultatų, tiems, kas skiria baleto mokslams daugiau nei dvi dienas per savaitę, tiems, kas nori išbandyti savo jėgas rimtesnėse užduotyse. Mūsų dvylikamečiai yra jau savotiški meistrai, juos po konkurso mes palydėsime į gausius Europos baleto konkursus. Pagrindinis vyriausiųjų grupės prizas - kelionė į sekantį pasirinktą rimtą baleto konkursą jaunimui.

– Viena Vilniaus jaunųjų baleto solistų konkursą ir solidžiausius užsienio konkursus siejanti grandis - jaunosios šokėjos, kurios skina laurus tiek namuose, tiek užsienyje. Be kita ko tai patvirtina ir aukštą Vilniaus baleto konkurso lygį. Tačiau apdovanojimus gauna vienetai, o į juos pretenduoja dešimtys šokėjų. Koks dalyvaujančių lietuvių solisčių lygis? Gal jau galima kalbėti apie atgimstančią stipriąją lietuviškąją baleto mokyklą?

– Nenorėčiau vertinti Lietuvos baleto mokyklos lygio pasaulio kontekste. Man jis visada buvo ir yra pats nuostabiausias! Viena galiu patikinti - mūsų konkurso nugalėtojos gali oriai ir net užtikrintai gerai atstovauti Lietuvos baleto mokyklai Europos ir pasaulio baleto konkursuose savo amžiaus grupėse. Ir jau tai yra labai daug!

– Norinčiųjų šokti nestinga, kaip su baleto žiūrovais? Tikriausiai tiesioginė konkurso transliacija portale delfi.lt rengiama taip pat galvojant apie baleto meno populiarinimą?

– Tiesioginė transliacija – tai naujausia pasaulio baleto konkursų praktika. Garsusis jaunųjų baleto artistų konkursas "Youth America Grand Prix" internetu tiesiogiai transliuoja tik svarbiausius regioninius pusfinalius, "World Ballet Competition" tai daro jau antrus metus, o prestižinis, vienas garsiausių "Prix de Lausanne" šių metų konkursą transliavo net su specialiais reportažais ir susilaukė daugybės žiūrovų iš viso pasaulio.

Šių metų konkurso transliacija – tai naujas mūsų žingsnis technologijų keliu meno, vaikų meno pasaulyje. Jį galime žengti tik dėka patyrusių specialistų, Lietuvos sporto transliacijų rengėjų. Jie ne tik sutiko pagelbėti – patys pasisiūlė pirmą kartą transliuoti gyvai vaikų baleto konkursą.

– Tiems, kas pirmą kartą stebės baleto konkursą, turbūt verta trumpai pristatyti jo eigą ir vertinimo kriterijus

– Konkurso dalyvius vertins žiuri nariai, kurių kiekvienas yra ryški baleto meno asmenybė. Taip žmonės, turintys labai stiprią savo nuomonę, patyrę baleto atlikėjai, baleto trupių vadovai, specialistai, turintys puikios patirties baleto pedagogikoje, choreografijoje, festivalių ir konkursų rengėjai. Žiuri narių vertinimas bus iškarto po pasirodymo suvedami į kompiuterinę sistemą, kuri ir parodys rezultatus.

Kompiuteriai dirba greitai, bet konkurso vertinimo kriterijai yra sudėtingi ir meniški – tokie nepaprasti kaip ir šokantys vaikai. Vertinimo kriterijai ir balai: 1) artistiškumas, drąsa ir individualumas (1-20 balų); 2) technikos įvaldymas, kontrolė ir koordinacija (1-20 balų); 3) fizinis tinkamumas baletui (1-20 balų); 4) vaizduotės ir jautrumo atsakas į muziką (1-5 balai). Man asmeniškai svarbus labai 4-asis punktas. Bet nesvarbių kriterijų čia nėra.