Kaip rodo vienuolikos metų festivalio patirtis, moksleiviško amžiaus auditorijai skirti filmai – puikus būdas kalbėti apie kiekvieno vaiko ir paauglio rūpesčius jiems priimtina kalba. Juk kinas leidžia pažiūrėti įvarioms grėsmėms į akis, nepatiriant realaus pavojaus. Taigi, šių metų festivalio tema „Į savo pasaulio kraštą!“ kviečia leistis į kupiną įtampos, bet saugią kelionę tyrinėjant savo ribas: kur baigiasi savas pasaulis ir kur prasideda Kito „žemė“.

„Mano akiratis, mano supratimas apie pasaulį, mano tapatybės ribos išryškėja kiekvieną kartą susidūrus su svetimu pasauliu, kito žmogaus kitoniškumu. Kas šias teritorijas skiria: betoninė neperžengiama siena ar plona punktyrinė linija? Ties šia riba nuolat vyksta derybos: ar lengva ir verta atsiverti Kitam, priimti kitoniškumą ir tokiu būdu „pastumti“ savo pasaulio kraštą, praplėsti horizontą? O gal verčiau saugiai užsisklęsti nuo Kito aptvertoje teritorijoje, nepriimti, atmesti, atsiriboti dar tvirtesne siena? Tik ties riba su Kitokiu ir Kitu iš tiesų paaiškėja, kokio ploto yra mano pasaulis ir kur jo kraštas,“ – šių metų programos idėją pristatė festivalio direktorė Lina Užkuraitytė.

Kadras iš filmo "Tamsta Varlius"

Šiemet konkursinėje festivalio programoje bus parodyta 12 naujų įvairiais kino apdovanojimais ir nominacijomis įvertintų filmų iš viso pasaulio. Spalio 7-16 dienomis Vilniuje filmai bus rodomi kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Forum cinemas Vingis“, Klaipėdoje „Kultūros fabrike“, Panevėžyje kino centre „Garsas“, Šiauliuose kino teatre „Forum Cinemas“, Varėnoje Kultūros centro Kino ir parodų salėje, Kaune kino centre „Romuva“.

Kaip ir kasmet, festivalis kviečia moksleivius su visa klase, draugais ar po vieną dalyvauti kino žiūri. Visame pasaulyje vykstančiuose festivaliuose vaikų ir jaunimo žiuri yra ypatingas akcentas. Jaunųjų kritikų komanda žiūri festivalio filmus, aptaria, diskutuoja, renka favoritus. Tapti festivalio žiūri nariu gali kiekviena(s) 7-18 metų moksleivė(-is) – tereikia parašyti motyvacinį laišką, kodėl kiekvienas asmeniškai nori dalyvauti festivalio žiuri veikloje.

Patys smalsiausi ir labiausiai motyvuoti filmų vertintojai turės galimybę po festivalio lankyti nemokamą tarpkultūrinio pažinimo kino programą „Kinas atveria duris“, kuri truks iki gruodžio mėnesio ir bus rengiama kartu su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją