Plenero organizatoriai politinių įtampų, karinės grėsmės iššūkių kontekste siekė menininkus supažindinti su istorine Vilniaus praeitimi, multikultūrine jo tradicija ir taip stiprinti savos kultūros pagrindus bei statyti kultūrinius tiltus su kitomis šalimis.

Šeštadienį, kovo 7 dieną, viešbutyje „Karolina“ plenerą vainikavo per dvi savaites sukurtų menininkų darbų paroda.

Kalbinti plenero dalyviai prisipažino, kad juos tapyti paveikslus įkvėpė ne tik sostinės architektūra, gamtos vaizdai, bet ir gražūs, šilti Lietuvos žmonės.
Tarptautinio dailininkų plenero uždarymas

Plenero organizatorius Vidantas Kudarauskas naujienų portalui DELFI pasakojo, kad pirmas blynas būna prisvilęs, antras skanesnis, trečias jau su pagardais, o ketvirtą bandai kepti taip, kad būtų dar gardesnis.

„Taip ir su plenerais, – pasakojo V. Kudarauskas. – Norėjome plenero dalyviams aprodyti Lietuvą ir atlikti šviečiamąją misiją, todėl čia jie atvažiavo – nutapyti Vilnių.“

Plenero organizatorius taip pat prisipažįsta, kad svarbiausia yra ne darbai, bet tai, kad dailininkai iš Ukrainos, Švedijos, Portugalijos, kitų šalių, išsiveža namo savo įspūdžius ir gali savo tautiečiams papasakoti, kaip čia yra įdomu.

Svečiams iš užsienio buvo organizuojamos ekskursijos į Valdovų rūmus, M. K. Čiurlionio muziejų, Šiuolaikinį meno centrą, Nacionalinę dailės galeriją, Kazio Varnelio namus, Trakus, Skulptūrų parką Sudervėje, rengiami pažintiniai vakarai Lietuvos dailininkų dirbtuvėse. Pleneras organizuotas specialiai tuo metu, kai sostinėje šurmuliuoja Kaziuko mugė.

„Jie turėjo tiek veiklos, kad nespėjo paveikslų tapyti. Į parodą atvežti darbai su dar nenudžiūvusiais dažais“, – juokėsi plenero organizatorius.
Tarptautinio dailininkų plenero uždarymas

Paveikslai, sukurti plenero metu, nėra parduodami. Jie papuoš sostinės viešbučio konferencijų sales ir kambarius.

Vilnius visus plenero dalyvius kūrybai įkvėpė savaip. Vienus menininkus žavėjo architektūra, kitus gamta, trečius – gražūs žmonės ir užgimusi meilė šaliai.

„Nutapiau triptiką „Šviesoforas“ su Lietuvos trispalvės motyvais. Jūsų šalyje lankausi labai dažnai. Dažniausiai Druskininkuose, Kaune, Alytuje. Labai myliu šią šalį ir turiu daug pažįstamų, – sakė dailininkas Sergey Grinevich iš Baltarusijos, dažnai rengiantis Lietuvoje ir personalines parodas. – Todėl savo darbui pasirinkau jūsų trispalvės motyvą, tai mano patriotiškas gestas.“

Svečią iš Gruzijos labiausiai sužavėjo itin draugiški Lietuvos žmonės.

„Lietuviai gruzinus labai myli, tai labai malonu. Jūsų žmonės yra be galo gražūs, – sako plenero dalyvis Zurabi Janiashvili iš Gruzijos. – Vilniaus architektūra yra nuostabi. Jūsų miestą matau kaip labai šviesų. Daugelis netgi manęs klausia, kaip tokiu pilku metų laiku matau aplink tiek spalvų. Man Vilnius pasirodė labai spalviškai turtingas miestas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)