Pirmą kartą L. Parulskis tai darė 1998-aisiais, sukurdamas „Operą“ iš ciklo „Vakarinis Vilnius“. Vėliau kiosko išklotines sudėjo į knygą „Barokas ir betonas“, kad skaitytojas pats pasistatytų šio komercijos pradžiamokslio ir architektų siaubo maketą.

Dabar, imdamasis to paties siužeto, Parulskis žengia toliau, atkurdamas ir perkonstruodamas savo asmeninę patirtį.

Žiūrovui jis pristato vieną konkrečią dieną, kai Lietuvoje vis dar galiojo laikinieji pinigai talonai, bet jau buvo pasirodžiusi ir nauja valiuta – litai. Trumpas dviejų kioskų darbuotojų pokalbis sugrąžina į tą laiką, kai Sąjūdis ir laisvė dar tvyrojo ore, kai iš sovietmečio išbridusio vietos gyventojo buitį apibrėžė grupių „Rondo“ ir „Metallica“ muzika, baisios šukuosenos, populiariai vadintos „sporto rūmais“, „kožos“, „maikutės“ su Džordanu, taip pat reketas ir naujųjų verslininkų kelionės į Turkiją bei Lenkiją. Tai toli gražu nebuvo vizualiosios estetikos Aukso amžius, tačiau ten smagu sugrįžti, kad suprastum savo pradžią.

Liudas Parulskis ir Giedrius Paulauskis

L. Parulskis yra tarpdisciplininis menininkas, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. 1995-aisiais jis baigė architektūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1989-ųjų dalyvauja parodose Lietuvoje, Lenkijoje, Prancūzijoje ir kitur. Nuo 1990 metų Parulskis kuria komiksus. 2016-aisiais buvo išleistas jo foto manipuliacijų albumas „Barokas ir betonas“. Menininkas savo kūryboje dažnai pasitelkia fotomanipuliacijas, perkurdamas įprastą aplinką ir sukurdamas savo architektūrinę miesto viziją.

Parodos kuratorius Rokas Dovydėnas yra tarpdisciplininis menininkas, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. Nuo 1994-ųjų jis dalyvauja parodose ir nuo 1999 metų kuruoja jas. Šiuo metu R. Dovydėnas dirba Lietuvos edukologijos universitete bei studijuoja dizaino doktorantūrą Vilniaus dailės akademijoje. R. Dovydėnas tiria pasikartojimą, tiražavimą ir falsifikavimą mene.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)