Nenorėjo, kad praeitų nepastebėta

Kaip ir prieš ketvirtį amžiaus, užteko užgimusios idėjos: mintis surengti minėjimo koncertą kilo buvusiam Sąjūdžio nariui Povilui Urbšiui ir aktoriui, dainų autoriui ir atlikėjui Gediminui Storpirščiui, kurie ja pasidalijo su kitais menininkais ir taip sparčiai subūrė visą būrį garsiausių Lietuvos kūrėjų.

„Pernai „Vasaros terasoje“ minėjome Romo Kalantos susideginimo metines. Mane labai nustebino, kad visi renginiai vyko Kaune, o Vilniuje buvo surengtas tik vienas renginys Seime. Manau, kad tai svarbus įvykis, vertas didesnio minėjimo. Šiais metais yra net dvi ypatingos progos, norisi, kad jos nepraeitų vien formaliai, – kalbėjo idėjos autorius G. Storpirštis. – Nuoširdžiai norisi, kad tokiame paminėjime savanoriškai dalyvautų mūsų kūrėjai. Tarp paprasčiausio kasdieniškumo neturėtume pamiršti to, kas tikrai yra svarbu.“

Akcentas - ne politika, o žmogiškumas ir menas

Vienas pirmųjų prisijungusių prie iniciatyvos, dainų autorius ir atlikėjas, poetas bei kompozitorius Domantas Razauskas sakė, kad jį patraukė mintis svarbius istorinius įvykius paminėti visiškai apolitiškai: „Aš asmeniškai nemėgstu ideologijos, politinių žaidimų, tad man labai patiko, kad šio renginio esmė yra viską pateikti be to, tiesiog laisvai ir kartu pasidžiaugti. Juk net nelendant į politiką galima nekaltai pasidžiaugti, kad, ačiū Dievui, Sąjūdis buvo, o dabar esame mes.“

Koncerto metu bus rodomos ir projekcijos iš senų Sąjūdžio renginių, tačiau, kaip sakė D. Razauskas, jose išvysime ne politikus ar politikavimą, o poetus, kolegas, kurie jau išėjo anapus. Reginio metu girdėsime ne „dešinę“ ar „kairę“ mintį, o eiles ir poeziją. „Renginyje visų laukia tik kūryba. Galbūt bus išskirtos kelios minutės Sąjūdžio metraštininkams, bet ir čia reikėtų tikėtis paprasto žmogiškumo, o ne politikavimo. Minimų datų esmė atsispindės kūryboje – tai yra gyva, tai yra savaiminga ir tai yra mūsų visų dalis“, – kalbėjo G. Storpirštis.

Žada susirinkti mylimiausieji

Pasak iniciatorių, „Laisvajame koncerte“ dalyvauti norėjo daugybė menininkų, deja, kai kurie dėl įtemptų grafikų to padaryti tiesiog negalės. „Yra dalyvių, kurie iki dabar dar nežino, ar galės dalyvauti, nors tikrai norėtų. Tačiau visi, su kuriais bendravau, sužinoję, kad čia mes nepolitikuosime, iš karto parodė norą dalyvauti“, – tikino D. Razauskas.

Jam pritarė ir G. Storpirštis: „Visi, kuriuos kvietėme, yra sąmoningi meno žmonės, tad juos prikalbinti nebuvo sunku. Vieninteliai trukdžiai – įtempti grafikai. Vienaip ar kitaip, mūsų tikslas buvo į renginį sukviesti 3–4 kūrėjų kartas, juos visus sujungti šventėje. Dėl šių didelių užmačių grafikai ir pradėjo kišti koją.“

Renginyje planuoja dalyvauti Vytautas V. Landsbergis, Andrius Kulikauskas, Andrius Kaniava, Jurga Šeduikytė ir Vidas Bareikis, Neda Malūnavičiūtė, Olegas Ditkovskis, Ainis Storpirštis, Gediminas Laurinavičius, Vytautas Stankus, Rimvydas Stankevičius, Petras Vyšniauskas, Darius Žvirblis ir kiti populiariausi Lietuvos kūrėjai. Tiek menininkai, tiek visi organizatoriai prie renginio prisideda nemokamai.

Švęsime laisvę ir ėjimą į ją

Pasak organizatorių, abi svarbios datos bus paminėtos, tačiau jų politiniams motyvams dėmesys nebus skiriamas. „Neseniai buvo 650 metų Mėlynųjų Vandenų mūšio jubiliejus – tai viena svarbiausių ir didingiausių mūsų karybos istorijos datų, o ji liko nepaminėta, paskendo tarp antraščių apie pavogtas vištas ir išgertą alkoholį. Nemanau, kad tai yra teisinga, – svarstė G. Storpirštis. – Todėl sukilimą ir Sąjūdžio metines paminėti būtina.“

„Sąjūdį mes minėsime ne kaip perversmą, o kaip atspirties tašką laisvei. Mes nenorime kalbų, pasisakymų iš tribūnos, mes siekiame laisvės dainose ir eilėse – buvimo kartu. Abi minimos datos yra ėjimo į laisvę taškai, bet svarbiau yra bendras laisvės kontekstas. Per komerciją dabar trūksta tokių renginių, o mes norime, kad visi mūsų kūrėjai atsidurtų viename katile“, – kalbėjo D. Razauskas.

Tikisi gero oro ir gražaus minėjimo

„Vasaros terasa“ pasirinkta neatsitiktinai, mat, pasak D. Razausko, tai ypač jauki erdvė, tinkama tokiam renginiui: „Pirmą kartą didesniame renginyje ten sudalyvavau, kai Aidas Giniotis organizavo palaikymo koncertą Gruzijai. Susirinko milžiniška minia, net musė negalėjo praskristi pro žmones. Jaučiau labai keistą aurą, bendrumo jausmą dainoje. Būtent to tikiuosi ir šiame renginyje – taikios dainos prieš buką ir cinišką komercializmą.“ Bardas juokdamasis linkėjo visiems svarbiausio – gero oro.

G. Storpirštis vylėsi, kad atlikėjams ir publikai pavyks kartu oriai paminėti Tėvynės šventes. „Norisi parodyti, kad tai nėra vien dulkėmis užklota senelių istorija. Nesinori, kad šios datos liktų pamirštos, kad taptume visiškais mankurtais. Norime grąžinti tam tikrą vertybinį sėslumą, tam kviečiame net kelias kartas atlikėjų, tarp jų ir jaunus, dar tik studijuojančius. Atlikėjų kūryba, o ne politika yra tikroji mūsų pozicija“, – kalbėjo aktorius.

Pabūti kartu su menininkais ir kūrėjais kviečiami visi. Kartu pasidžiaugti laisve, pajusti bendruomeniškumą, žmogišką šilumą ir pasiklausyti gražiausių dainų bei melodijų atvykite rugsėjo 17 d. į „Vasaros terasą“ Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją