Pasak parodos rengėjo, Vilniaus sporto istorijos muziejaus vedėjo Vytauto Gudelio, prieš tapdamas įžymiu dailininku S. Krasauskas (1929-1977) buvo puikus sportininkas ir būtent sportuodamas padėjo pagrindus savo profesinei karjerai.

1947-1954 metais jis 16 kartų tapo Lietuvos plaukimo čempionu ir 35 sykius gerino respublikos rekordus. Tapęs Dailės instituto studentu, jis žaidė krepšinį, tinklinį, dukart tapo Lietuvos vandensvydžio čempionu, o 1952 metais debiutavo "Sporto" laikraštyje respublikos rekordininkų šaržais.

Vėliau jis šaržavo futbolininkus, geriausiųjų sportininkų dešimtuką, jo dėmesį patraukusius sportininkus.

Baigęs institutą, S. Krasauskas ėmėsi sudėtingesnių grafikos darbų, kuriais išgarsėjo toli už šalies ribų.

Bet nuo sporto jis nenutolo ir 1972 metais knygai "Lietuvos krepšinis" sukūrė ištisą galeriją populiariausių to meto sportininkų šaržų.

V. Gudelis pasidžiaugė, kad jam pavyko išsaugoti "Sporto" spausdintų ir kitų šaržų originalus, o parodoje eksponuojami įvairūs S. Krasausko darbai, atspindintys jo kūrybos evoliuciją.

Prisimindamas talentingą kurso draugą, Vilniaus dailės akademijos profesorius Juozas Galkus pastebėjo, kad piešti šaržus sugeba tik vienetai - patys geriausieji, o S. Krasausko darbuose itin jaučiama sporte įgyta patirtis.

Dailininko dukra Aistė Krasauskaitė padėkojo už tėvo atminimo puoselėjimą ir pasidžiaugė, jog ketvirtadienį Vilniaus knygų mugėje atidaroma dar viena S. Krasausko darbų paroda.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją