Nuotaikingą ir šmaikščią istoriją pagal genialiojo anglų dramaturgo Williamo Shakespeare‘o komediją apie seną gobšuolį Falstafą ir jo rezgamas meilės intrigėles Kauno scenoje realizuos statytojų komanda iš Italijos: režisierius ir choreografas, įvairių šokio spektaklių, operų ir operečių statytojas Gianni Santucci, pripažinimą pelnęs scenografas Alessandro Camera, kurio scenovaizdžiai puikuojasi žymiausiose Europos ir JAV operos bei dramos teatrų scenose ir spalvingų istorinių kostiumų autorė dailininkė Maria Carla Ricotti, kurios puikiu teatrinio kostiumo stiliaus pojūčiu žavėjosi didžiųjų Italijos teatrų žiūrovai. Ji kūrė kostiumus Šveicarijos, Prancūzijos, Čekijos, taip pat Helsinkio, Bilbao, Seulo, Omano, Atėnų, Prahos operų teatrų pastatymams.

Nemažai pastarųjų metų spektaklių ši italų statytojų trijulė realizavo bendradarbiaudama su garsiuoju prancūzų režisieriumi Arnaud Bernard.

Operos „Vindzoro šmaikštuolės“ muzikiniam veiksmui vadovauja teatro vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, sugrįžtantis prie operos žanro po kelių itin sėkmingų miuziklų premjerų.

„Tai labai aukšto lygio komiško žanro opera, galima ją lyginti su Mocarto „Figaro vedybomis“ – apie šią operą sako dirigentas, -jei kas sudarytų komiškų operų top dešimtuką, tai „Vindzoro Šmaikštuolės“ tikrai į jį patektų. Formos prasme tai klasikinė, numerių struktūros - su tradicinėmis arijomis, ansambliais, choro scenomis ir kalbamaisiais rečitatyvais opera. Jos partitūra - aukščiausios prabos muzikinė kalba, kurią galėčiau lyginti su briliantu - blizganti, puošni, maloniai nuteikianti, lyriniai epizodai, primena vokiečių romantikus, jaučiama ir itališkos operos buffa įtaka, o šalia dar ir labai šiuolaikiškas, nemarus Šekspyro komedijos „Falstafas“ siužetas, pasakojantis apie amžinus dalykus –viliones, apie tai, kaip vyras nori pavergti svetimą žmoną, o ši sugalvoja, kaip jį pamokyti. Tai siužetas, kuris pašiepia, nubaudžia ir parodo mūsų žmogiškąsias ydas“.

Italų režisierius Gianni Santucci, kalbėdamas apie savo darbą Kaune, negailėjo gražių žodžių aktoriams ir visam teatro kolektyvui. Todėl nebuvo sunku įgyvendinti savas vizijas, atrasti balansą tarp draminės komedijos ir operos, sukurti klasikinį, o kartu ir lengvą spektaklį perpintą komiškais elementais. Kadangi G.Santucci yra ne tik režisierius, bet ir choreografas, jam šiame spektaklyje ne mažiau svarbus ir judesys. Režisieriaus sprendimu solistai, choro artistai bus pilnai įtraukti į spektaklio veiksmą, nė vienas nestovės scenos kampuose užsiėmęs tik dainavimu, o per judesį reikš savo emocijas.

Aukšto vokalo meistriškumo reikalaujančias operos veikėjų partijas dainuos Lietuvos operos dainininkų žiedas: Tadas Girininkas, Tomas Ladiga, Liudas Mikalauskas, Laimonas Pautienius, Mindaugas Zimkus, Gitana Pečkytė, Raminta Vaicekauskaitė, Rita Preikšaitė, Živilė Lamauskienė, Kęstutis Alčauskis, Raimondas Baranauskas, Ramūnas Urbietis, Giedrius Prunskus, Egidijus Bavikinas, Žanas Voronovas.
Drauge su scenos grandais vaidmenis kuria ir jaunieji teatro solistai - Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Nelė Kovalenkaitė, Andrius Apšega, Povilas Padleckis.

Spektaklyje dalyvauja choro dainininkai (vyr. chormeisteris Ramūnas Tilvikas) ir baleto šokėjai (vyr. baletmeisteris Aleksandras Jankauskas).

Vokiečių kompozitorių O. Nicolai dažnai vadina vienos operos kompozitoriumi. Iš tiesų Roberto Schumanno ir Felixo Mendelssohno Bartholdy amžininkas be simfonijų, pjesių fortepijonui, daugybės kūrinių chorui, operų parašė net penkias, tačiau pasauliui žinomiausia būtent ši – „Vindzoro šmaikštuolės“. Daugiau kaip pusę amžiaus ji buvo bene dažniausiai statomas kūrinys didžiosiose Europos scenose. O. Nicolai opera yra puikus vokiškos ankstyvojo romantizmo muzikos pavyzdys, gal todėl amžiaus pabaigoje pasirodžiusi garsioji Giuseppe's Verdi opera „Falstafas“, kuriam laikui nustelbusi O. Nikolai kūrinį, galutinai neužklojo šios žavios, linksmos vokiškos muzikinės komedijos laiko dulkėmis.

Opera „Vindzoro šmaikštuolės“ atliekama lietuvių kalba.

Pirmą kartą Lietuvoje opera buvo pastatyta Kaune, 1928 m. Valstybės teatre.

Premjerinius operos „Vindzoro šmaikštuolės“ spektaklius galima pamatyti balandžio 1, 2, 3, 22, 23 d., gegužės 11, 12 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją