„Ši galerija bus erdvė, siekianti atskleisti žmoguje slypintį vidinį potencialą. Ateityje galerijoje pristatysime įvairių Lietuvos ir užsienio kūrėjų darbus, orientuodamiesi ne į akademinius pasiekimus, o į turtingo vidinio pasaulio raišką. Tad esame atviri ir patyrusiems, ir jauniems menininkams, ir talentingiems meno mėgėjams, svarbiausias kriterijus – kad kūrėjas būtų įdomus žmogus, galintis praturtinti žiūrovą“, – sako galerijos vadovė dizainerė Virginija Kalinauskienė.

Parodoje „Įvykių horizontas“ rodomas stambiausias I. Kalinausko (kūrybinis pseudonimas – INK) pastarųjų metų kūrinys – 6 paveikslų kompozicija „Įvykių horizontas“ ir dailininko ankstyvieji tapybos darbai.

„Daugelyje dailininko darbų jaučiama romantika ir monumentalumas. Nepaisant lyrinio patoso, autoriaus pasirinkti motyvai išlieka simboliniai ir lakoniški. Čia slypi jų jėga, nes pagrindinė paveikslo idėja visada išryškėja ir tampa vaizdžia metafora arba autoriaus sumanymą atskleidžiančiu ženklu. Dailininkas linkęs naudoti monochromines spalvas ir stengiasi minimaliomis priemonėmis pasiekti maksimalų efektą“, – apie I. Kalinausko tapybą rašė Dr. Algis Uždavinys, nubrėžęs svarbiausias menininko kūrybines gaires, kurioms jis lieka ištikimas.

I. Kalinauskas – unikali asmenybė, netelpanti į standartinius rėmus. Jis – dailininkas, dainininkas, filosofas, psichologas, profesorius, psichologinės-filosofinės pakraipos knygų autorius, kurios išleistos daugiau nei 200 tūkst. tiražu šešiomis kalbomis, teatro režisierius.

Igorio Kalinausko meno galerija

I. Kalinauskas savo gyvenimu liudija tai, kuo tvirtai tiki – žmogaus galimybės yra daug didesnės, nei įsivaizduojame. Įdomu tai, kad daile jis susidomėjo 1996 m. eidamas 50 metus. Neturėdamas akademinio išsilavinimo, I. Kalinauskas intensyviai dirbo ir sukūrė savitą stilių, ką pripažino oficialus meno pasaulis – jo instaliacija buvo pristatyta prestižinėje „Saatchi“ galerijoje Londone, jis bendradarbiavo su Salvadoro Dali ir Andy Warholo mūza, Pablo Picasso spektaklių žvaigžde pasaulinio garso menininke Ultra Violet.

Dailininkas surengė daugiau nei 30 personalinių parodų. Jo darbai eksponuoti JAV, Vokietijoje, Italijoje, Rusijoje, Lietuvoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Slovakijoje, Ukrainoje.

I. Kalinauskas išrinktas Masareka Menų Akademijos Čekijoje, tarptautinės Vesuvian akademijos Italijoje ir Rusijos Dailininkų sąjungos garbės nariu, apdovanotas Auksiniu Franco Kafkos medaliu (Čekija). Pastaraisiais metais I. Kalinauskas daugiausiai gyvena ir kuria Lietuvoje, todėl kilo sumanymas įkurti galeriją, pristatančią jo kūrybą ir filosofinę poziciją.

Igorio Kalinausko meno galerija

I. Kalinausko meno galerijos pradžia galima laikyti 2001-2004 m. Lietuvos Monmartru tituluojamame Užupyje veikusią meno ir kultūros centro „Stiklo karoliukai“ galeriją, kuriai vadovavo V. Kalinauskienė. 2004 m. „Stiklo karoliukų“ meno vadybininkė Jolita Zykutė įkūrė viešąją įstaigą „Actus magnus“, 2008-2012 metais sostinės senamiestyje veikė to paties pavadinimo galerija. Nuo šio rudens galerijos „estafetę“ perėmė buvusios galerijos „Actus magnus“ vietoje įsikūrusi I. Kalinausko meno galerija.

Paroda „Įvykių horizontas“ vyks iki spalio 30 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)