Laukia įspūdinga programa

Gegužės 30 dieną Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre ilgai lauktą koncertą su styginiu orkestru „Senoji Camerata“ surengsiantis V.Čepinskis gros su savo mylimiausiu smuiku.

„Jis jau mėtytas ir vėtytas, nekart klijuotas, tačiau puikiai skambantis instrumentas“, - artėjant koncertui kalbėjo V.Čepinskis.

Paskutinį pavasario šeštadienį „Žalgirio“ arenos amfiteatre vyksiančios programos banginis – beprotiškai sunkus muzikine ir technine prasme Franzo Schuberto kvartetas „Mergelė ir mirtis“: skambės orkestrinė versija.

„Tai – tarsi Schuberto testamentas, nes kūrinį jis parašė prieš mirtį“, - teigė garsus smuikininkas, kuris koncerte atliks ir savo originalų kūrinį.

Antroje koncerto dalyje, kur V.Čepinskis debiutuos ir naujame, kompozitoriaus amplua, skambės ir Niccolo Paganinio Kaprisai, Ástoro Piazzolla, Kleopo Oginskio kūriniai.

Parduotas už beveik 10 milijonų svarų

Asmeniniu Yehudi Menuhino kvietimu su Londono simfoniniu orkestru pasirodęs, Švedijos karalienei bei Norvegijos karališkajai šeimai grojęssmuikininkas gegužės 30 dieną Kaune grieš su apie 300 metų senumo galimai italų meistro kūriniu.

Taip teigė užsienio ekspertai, nors detalesnei ekspertizei savo smuiko nebuvau palikęs. Bet kam? To prireiktų, jei norėčiau smuiką parduoti. Tačiau to daryti neketinu, - atviravo Vilhelmas, pastebėjęs, kad smuikas iš seno ir jauno medžio labai skiriasi. - Dabar smuikas iš 10 metų senumo medžio – brangus malonumas. Prieš kelis šimtus metų medžiai nebuvo prisigėrę chemijos, lietaus rūgščių. O jei jie pagaminti garsių meistrų – vertinami ypatingai ir kainuoja milijonus eurų.“

Smuiko skambesio tembras, amžius, kokybė, kiek ir kaip jis buvo remontuotas – pagrindiniai dalykai. Jei tai dar garsaus meistro darbas – kaina kyla šimtus kartų.

„Stradivari ir Guarneri smuikų kainos siekia milijonus eurų. Prieš kelerius metus Japonijos ne pelno organizacija „NipponFoundation“Stradivari smuiką aukcione pardavė už rekordinę – 9,8 milijonų svarų – sumą“, – kainomis stebino V.Čepinskis.

Rinktųsi „demonišką“ smuiką

Prieš keliolika metų į Lietuvą atvykęs koncertuoti garsus smuikininkas Pavelas Bermanas atsivežė tuomet it sensacija nuskambėjusį A.Stradivari smuiką.

Pavelą oro uoste pasitiko Lietuvos specialiųjų tarnybų atstovai, kurie turėjo informacijos, kad iš Kremonos miesto kilusio garsaus italų meistro kūrinį nori pavogti.

„Smuiką saugojo specialiosios tarnybos, o repeticijų metu Pavelui paskolinau savąjį, - seną istoriją pamena kartu su P. Bermanu grojęs Vilhelmas. - Tuomet Pavelas buvo apsistojęs bute prie Muzikinio teatro. Namuose ir po 5 valandas trukusiose repeticijose budėjo saugumietis.“

Lietuvos smuiko virtuozas V.Čepinskis taip pat nekartą grojo ir su A.Stradivari, ir su G.Guarneri smuikais.

„Labai malonus jausmas, nes italų meistrų kūriniai turi išskirtinį tembrą. Nereikia daug pastangų išgauti garsą, bet negalima ir perspausti, todėl ne kiekvienas gali groti su jų smuikais, - aiškino V.Čepinskis. - Beje, Stradivari smuikai dėl savo skambesio vadinami „angeliškais“, o Guarneri – „demoniškais“.

Kokį smuiką pasirinktų savo koncertui V.Čepinskis?

„Vis dėlto – „demoniškąjį“, Guarneri, - prisipažino gegužės 30 dieną „Žalgirio“ arenos amfiteatre su styginiu orkestru „Senoji Camerata“ koncertą surengsiantis ir 300 metų senumo smuiku grosiantis Vilhelmas. - Jo tembras šiltas, turintis italų instrumentams būdingų bruožų, pakankamai galingas ir malonus ausims bei širdžiai. Nors vis dėlto, net ir geriausias instrumentas ne viską lemia.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)