Susitikimai su klausytojais numatyti birželio 9 dieną Birštono kurhauze ir birželio 12-ąją Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Rengdamasis jiems, G. Alekna dar suspėjo įvykdyti šventą pareigą savo šeimai, artimiesiems. Jo sūnėnas Petras Alekna, ketinantis mokytis fleitos, praėjusį sekmadienį laikė stojamuosius egzaminus į Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą. „Akompanavau jam du kūrinėlius, siunčiau savo energiją. Egzaminas penktaklasiui pavyko šimtu procentų – Petras priimtas“, - kalbinamas DELFI žurnalisto, džiaugėsi būsimojo fleitininko dėdė.

Pianistas stengiasi keturis kartus per metus aplankyti savo auklėtinius Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje. „Grįžtu iš labai toli, apsistoju pas mamą arba brolį ir dar šimtą kilometrų važiuoju į darbovietę“, - juokėsi G. Alekna.

Gabrielius Alekna

Mėgaujasi laisve

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorės Liucijos Drąsutienės auklėtiniui studijų ir jaunatviškų fortepijono konkursų laikai seniai baigėsi. Privalomų dalykų nebeliko, tad pianistas mėgaujasi laisve rinktis koncertų programą, muzikos kolektyvus, ateities kelius. „Ne diplomai ir ne konkursų laurai, o gerai klausytojų įvertinti koncertai yra tikrasis pasiekimas“, - sakė Pažaislio festivalyje debiutuojantis pianistas. Brandaus muziko karjera G. Aleknai atveria pasaulio scenas, įrašų studijas. Kasmet jo sulaukiame ir Lietuvoje.

Debiuto partnerius - Kauno styginių kvartetą – anksčiau dažnai sutikdavo kituose Lietuvos muzikos festivaliuose. Bendras koncertas – pirmasis. Irgi tam tikras debiutas. „Skambinti W. A. Mozartą scenoje yra su nieku nepalyginamas malonumas. Netgi sakyčiau fizinis. Tokį jausmą, man regis, mes jau pasiekėme ir repetuodami su kvarteto muzikantais, - atskleidė pianistas. – O atlikti G. Fauré pasiūliau pats. Jo muzikos kalba labai savita, pasižymi novatoriškomis harmonijomis, įpintomis į tradicinę formą. Prancūziškas subtilumas ir nepaprasta nuotaika.“

Gabrielius Alekna su šeima

Sulaikytas meilės saitų

Jau dvidešimt metų G. Alekna gyvena Niujorke. Net pusę jų skyrė mokslams Juilliarde. Įveikė visas mokyklos siūlomas studijų pakopas, 2006-aisiais apsigynė muzikos menų daktaro laipsnį. Gabrieliaus kelią į garsiąją mokyklą nutiesė profesorius, pianistas Jerome'as Lowenthalis.

Amerika pianistą sulaikė ne tik studijomis, muzikine karjera, bet ir meilės saitais. Lietuvis susituokė su bulgarų kilmės amerikiete Mariana, pasaulinės reklamos kompanijos vadybininke. Abu mėgsta muziką, vertina operą, kai tik gali, lankosi „Metropolitan Opera“. Pora augina šešerių Nikolą ir trejų metukų Clarą.

Nepamirštamų įspūdžių ir įgūdžių jaunajam muzikui davė pažintis su garsiuoju pianistu Danieliu Barenboimu. Šis virtuozas surengė L. van Beethoveno sonatų meistriškumo kursus, kuriuose kartu su kitais penkiais muzikantais dalyvavo ir G. Alekna. Išmoktos pamokos padėjo - 2005 metais G. Alekna dalyvavo L. van Beethoveno konkurse Vienoje ir pelnė antrąją vietą.

Žiemą, kai lietuvaičiai tepa ir tempia slides į Karpatus, Tatrus, Alpes, Gabrielius su Mariana ir slidinėjančiais amerikiečiais keliauja į Uolinius kalnus. Pasak šios sporto šakos entuziasto, trasos ten - puikios.

Gabrielius Alekna su žmona Mariana

Dėmesys ir meilė Bacevičiams

G. Alekna yra nuoseklus, azartiškas kompozitoriaus, pianisto Vytauto Bacevičiaus (1905–1970) ir jo sesers, lenkų kompozitorės ir smuikininkės Grażynos Bacewicz (1909–1969) kūrybinio palikimo puoselėtojas.

Jis apsigynė disertaciją iš V. Bacevičiaus nespausdintų kūrinių fortepijonui, kuri buvo apdovanota Richardo F. Frenchio prizu kaip geriausias tų metų Juilliardo mokyklos mokslinis darbas.

Pianisto pastangomis 2007-aisiais britų įrašų kompanija „Toccata Classics“ išleido orkestrinės V. Bacevičiaus muzikos kompaktinę plokštelę. 2011 metais pasirodė tos pačios kompanijos diskas „The Complete Mots“ („Žodžiai“, 1933-1966), įrašytas su pianiste Ursula Oppens ir Juilliardo mokyklos dėstytoju vargonininku Matthew Lewisu. Muzikantams talkino prodiuserė, „Grammy“ premijos laureatė Judith Sherman. Dabar G. Alekna džiaugiasi parengęs dar vieną solinės V. Bacevičiaus muzikos įrašų pluoštą. CD formatu jį vėl ketina išleisti „Toccata Classics“.

G. Aleknos pažintis su dirigentu Christopheriu Lyndonu-Gee V. Bacevičiui „atvėrė“ pasaulinės įrašų kompanijos „Naxos“ duris. 2015 metais kompanija išleido kompaktinę plokštelę „Vytautas Bacevičius. Orchestral Works“, ketina ir toliau platinti lietuvių išeivių kompozitoriaus kūrybą.

Gabrielius Alekna
2013 metais su Lenkijos smuikininku profesoriumi Bartlomiejumi Niziolu pianistas G. Alekna pristatė brolio ir sesers kūrybą Ženevos publikai. Bacevičiams skirtus koncertus Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga tais metais taip pat surengė Romoje, Niujorke.
Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)