1982-aisiais įkurtas Sietlo merginų choras teikia visapusišką chorinį išsilavinimą, pabrėžiant vokalo techniką, muzikinį raštingumą ir darbą ansamblyje. Kolektyvas nuolatos bendradarbiauja su kitomis Sietlo meno organizacijomis, dalyvauja prestižiniuose nacionaliniuose ir tarptautiniuose chorinės muzikos festivaliuose, konkursuose. Jo vadovas (nuo 2009-ųjų) Jacobas Winkleris – puikus pedagogas, žinių ir patirties sėmęsis Vašingtono universitete. Tiesa, dirigento muzikiniai interesai nesibaigia chorine muzika – jis yra sukūręs muzikinius takelius keletui kompiuterinių žaidimų, ir iki šiol aktyviai dalyvauja įdainuojant tenoro partijas filmams ir videožaidimams.

Sietlo merginų choras nuo 1985-ųjų leidžiasi į tarptautinius turus kas dvejus – trejus metus. Šiemet dėmesys skirtas Baltijos šalims. Kolektyvas pasirodys Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos scenose. Koncertui Vilniuje merginos parengė programą, kurioje skambės W. Dawson, J. Berkey, G. Verdi, A. Copland, V. Miškinio ir kt. kūriniai.

Sietlo merginų choras

Jau kitą dieną, po viešnių iš JAV pasirodymo, garsiuosius Šv. Kazimiero bažnyčios „Oberlinger“ vargonus kalbins lietuvių kilmės jaunoji atlikėja Mona Roždestvenskytė, VII M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso, vykusio 2015-ųjų metų vasarą, nugalėtoja, ryškiausia šiųmečių „Sakralinių muzikos valandų“ ciklo debiutantė. Konkurse, vykstančiame kas ketverius metus, mergina nurungė 23 talentingiausius jaunosios kartos vargonininkus iš viso pasaulio.

Gimusi Maskvoje, šiuo metu studijuojanti Vokietijos Detmoldo aukštojoje muzikos mokykloje, M. Roždestvenskytė džiaugiasi savo laimėjimu prestižiniame konkurse, mat tapusi jo nugalėtoja sulaukė pakvietimų į daugelį Lietuvoje vykstančių festivalių. O tai – ne tik galimybė dažniau apsilankyti tėvynėje, bet ir galimybė plačiai prisistatyti vargonų muzikos mylėtojams.

Jaunoji menininkė jau spėjo tapti daugelio tarptautinių konkursų prizininke, koncertuoja Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje. Nuo 2013-ųjų M. Roždestvenskytė vadovauja Detmoldo Visų Šventųjų bažnyčios chorui „Alive“, dirba Augustdorfo liuteronų bažnyčios vargonininke, nuo 2015 metų yra „Cusanuswerk“ stipendiatė.

Kitais metais baigsianti bažnytinės muzikos (katalikų) bakalauro studijas ir planuojanti stoti į magistratūrą, M. Rodžestvenskytė Vilniuje surengs savo rečitalį, kuriame skambės J. S. Bacho, F. Liszto, M. Regerio, J. Rheinbergerio, R. Schumanno kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)