Tiesioginiame eteryje jo nusipelniusias asmenybes, tądien atsidūrusias kultūros dėmesio centre, antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais kalbins Jolanta Kryževičienė, puikiai žinoma LRT radijo klausytojams.

„Spalio 8-ą dieną, o tiksliau vėlyvą vakarą, o dar tiksliau, ankstyvą naktį – 23 valandą – pradedame naują televizijos laidą „Naktinis ekspresas“. Kalbėsime ne tik apie aktualiausius šios dienos įvykius, bet ir pasvarstysime, kodėl ir kaip viskas vyksta mūsų kultūros gyvenime, Kultūros pačia plačiausia prasme. Laidos svečiai kol kas pasiryžę ateiti tiesioginiams pokalbiams. Todėl kviečiu ir jus - dar nemiegokite!“ – „Naktinio ekspreso“ facebook paskyroje rašo Jolanta Kryževičienė. Paskyroje vedėja kviečia būsimiems laidos dalyviams užduoti klausimus, pasidalinti kritika ar komplimentais kviečiamiems pašnekovams.

Naująjį sezoną LRT Kultūra pradeda jau spalio 7-ąją, kviesdamas į atidarymo koncertą TV eteryje 20 val. Alternatyvios muzikos fone LRT Kultūros žiūrovams prisistatys visos originalios kanalo laidos, o tokių šiemet net šešios.

20:50 val. kviečiame žiūrėti „Metropolitano“ operos žvaigždžių koncertą XVIII Pažaislio muzikos festivalyje. Dalyvauja Dmitri Hvorostovsky (baritonas, Rusija), Barbara Frittoli (sopranas, Italija), Stefano Secco (tenoras, Italija), Marco Caria (baritonas, Italija), Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras. Dirigentas Constantine Orbelian (JAV-Armėnija).

22:30 val. – vasaros pradžioje vykusio unikalaus kultūros projekto įrašas – baletas „Gulbių ežeras“ ant Galvės ežero. Choreografija Levo Ivanovo, redakcija Jurijaus Trojano.

Spalio 11 dieną, 22:40 val., dirigento prof. Sauliaus Sondeckio 85-mečiui – LRT Kultūros premjera: dokumentinis filmas apie jo tėvą, Šiaulių miesto burmistrą Jackų Sondeckį „Tiesos kryžkelės“ (scen. aut. ir rež. Lilija Kopač). Šiemet buvo minimos 120-osios nepriklausomos Lietuvos patrioto, aktyvaus visuomenininko Jackaus Sondeckio gimimo metinės.

Karo metais Jackus Sondeckis išgelbėjo savo kolegos –viceburmistro Samuelio Petuchausko žmoną ir sūnų, vėliau tapusį žinomu teatro kritiku, Marką Petuchauską. 1944 metais J. Sondeckis buvo priverstas palikti Lietuvą. Čia liko sunkiai serganti jo žmona Rozalija ir du vaikai – Danguole ir Saulius.

Pirmą kartą maestro Saulius Sodeckis tėvą pamatė tik po dvidešimties metų, gastrolių Kanadoje metu. Jackus Sondeckis už Atlanto neturėjo Amerikos pilietybes – gyveno su lietuvišku pasu. Jis buvo ilgametis lietuvių kalba leidžiamo socialdemokratų laikraščio „Keleivis” redaktorius, Visos Letuvos išlaisvinimo komiteto vadovybės narys. Mirė 1988-aisiais, pakeliui į Lietuvą...

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)