Tai ilgalaikis tarpsritinis projektas suvienysiantis talentingus Lietuvos ir užsienio menininkus bendram kūrybiniam darbui ir virsiantis tarptautine gatvės meno, skulptūrų ir instaliacijų galerija po atviru dangumi. Galerija įsikurs buvusios „Elfa“ gamyklos kieme, kur dabar stūkso menų fabrikas „Loftas“, ir bus nemokama bei atvira visiems bet kuriuo metu. „Open Gallery“ atidarymas įvyks rudens pradžioje, rugsėjo 8-9 d., vyksiančiame muzikos ir menų festivalyje „Loftas Fest“.

„Open Gallery“ projektas yra tarpsritinė kultūrinė iniciatyva, originaliai pristatanti urbanistinę kultūrą ir kūrybiškai gaivinanti postindustrinį Naujamiestį. Šiuo projektu pirmiausia siekiame pristatyti tradicinėms meno formoms alternatyvius kūrybinius projektus, kaip piešinius ant fabrikų sienų, performansus, kino seansus, skatinant skirtingų sričių menininkus bendradarbiauti,“ – pranešime spaudai pasakoja projekto inicijatorė, viena menų fabriko „Loftas“ įkūrėjų Živilė Diawara.

Vienas „Open Gallery“ galerijos tikslų – prikelti buvusias apleistas miesto teritorijas naujam gyvenimui ir taip vilniečiams bei miesto svečiams atskleisti dar nematytą Lietuvos sostinės veidą. „Open Gallery“ idėjos autoriai tikisi, jog ši galerija ne tik kultūriškai atgaivins industrinę miesto dalį, bet ir taps vienu patraukliausių turistų traukos centrų Vilniaus mieste.

Netradicinėje „Open Gallery“ galerijoje šį rugsėjį, atidarymo metu, savo darbus pristatys pripažinti Lietuvos bei užsienio kūrėjai. Net keturi jų į Vilnių atvyks kuruojami austrų meno galerijos „Improper Walls“. Vilniuje savo darbus pristatys ir menininkai iš Prancūzijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos.

Vienas laukiamiausių menininkų – iš Austrijos į Vilnių atvyksiantis gatvės dailininkas „Perk_up“, po kurio vardu slypi Paulas Riedmülleris. Visą gyvenimą įkvėpimo ieškojęs jį supančioje aplinkoje, jis nuolat fiksuoja įsimintiniausius vaizdus ir vėliau juos įamžina koliažo technika ant betoninių miesto sienų. Ir daro tai taip meistriškai, kad austro darbų geidžia visame pasaulyje.

Jaunas ir talentingas gatvės menininkas iš Kauno – Linas Kaziulionis galerijoje pristatys kūrinį „Festivalio motina“. Pasak autoriaus, kaip ir dauguma jo darbų atliktų ant fasadinių sienų šis taip pat atspindės klasikinio meno sušiuolaikinimą. Menininkas pasirinko garsųjį Vistlerio paveikslą „Dailininko motina“, kurį aprengs spalvota, taškuota suknele ir pavers šiuolaikiška festivalio mama.

Į „Open Gallery“ atkeliaus ir iraniečių kilmės skulptorė Zahra Shahabi, užaugusi diplomatų šeimoje Anglijoje. Galerijoje ji pristatys neįprastą skulptūrą. Menininkė siekia rasti savo identitetą, nepriklausomą nuo kilmės ir pasakoja, kad menas bei dizainas jai yra įtaigiausi bet kokių socialinių projektų pagrindai.

„Open Gallery“ atidarymo proga „Loftas Fest“ festivalyje įsikurs ir nemokama meno scena „Art Stage“, kurioje galerijos po atviru dangumi lankytojų išvys originalius ir netradicinius šiuolaikinio šokio pasirodymus, performansus, spektaklius. Teatras „E-Theater“ pristatys spektaklį „Instrukcija“. Tai bus teatrinė laboratorija, kurioje dokumentiniai bei aktorių rašyti tekstai persipins su cirko elementais, performansais ir vaidybiniais etiudais. Spektaklio metu ypatingas dėmesys bus skiriamas stereotipams, kuriais naudodamiesi visuomenėje gyvenantys individai vieni kitus vertina ir teisia.

„Open Gallery“ atidarymo metu „Art Stage“ erdvėje lankytojų lauks ir pažintis su šiuolaikinio šokio trupe „(g)round zero“. „Rokis“, „Terminatorius“, Briusas Lee, Muhammadas Ali, Michaelas Jacksonas, Jimmas Hedriksas – šie ir daugelis kitų filmų, personažų, muzikos atlikėjų ir aktorių yra Mariaus Paplausko, Mariaus Pinigio, Andriaus Stakelės įkvėpimo šaltinis, kurį jie atskleis intriguojančiame pasirodyme.

„Art Stage“ erdvėje lankytojais ras ir naktinį kino teatrą, kuriame sutemus bus rodomi aktualiausi pastarųjų metų filmai iš viso pasaulio. Daugiau informacijos apie „Open Gallery“ menininkus ir jų darbus bei „Art Stage“ pasirodymų programa bus pristatyta netrukus.

Lietuvoje unikali „Open Gallery“ projekto koncepcija – meno galerija po atviru dangumi urbanistinėje aplinkoje, lankytojams „duris“ atvers jau rugsėjo 8 dieną, menų ir muzikos festivalio „Loftas Fest“ metu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI