Rugpjūčio 8 d. Vilniaus Mažasis teatras kviečia mažuosius žiūrovus į jaunos ir jau itin svarių apdovanojimų pelniusios režisierės Olgos Lapinos sukurtą spektaklį. Režsierė Rusijos teatro menų universitete (GITIS) įgijo teatro režisūros magistro laipsnį. Dar vieną - teatro pedagogikos magistrą – ji neseniai apsigynė UNAM universitete Meksikoje. O. Lapina yra net dviejų Auksinių scenos kryžių laureatė. Pirmąjį pelnė už spektaklį „Stebuklingoji kreidelė“ 2012m., o antrąjį - už „Brangusis atrakcionų parko dėde!” 2013m. Būtent šį spektaklį pamatysime Druskininkuose.

Olgos Lapinos spektaklis skirtas šeimai. Jis pasakos apie atrakcionų parke nuobodų darbą dirbantį Dėdę. Mažai su kuo bendraujantį, linksmybių ir triukšmo ne itin mėgstantį herojų nuolat supa grojantis, šokantis ir dainuojantis giminaičių būrys. Kaip šioms dviems pusėms surasti bendrą kalbą? Kaip uždarajam dėdei atsikratyti savo susikaustymo? Kaip linksmajam būriui išmokti jį priimti tokį, koks jis yra?

Apie visa tai spektaklyje „Brangusis atrakcionų parko dėdė“ kartu su režisiere kalba, judesiu ir muzika svarstys aktoriai: Edmundas Mikulskis, Jokūbas Bareikis, Vytautas Rumšas (jaun.), Kirilas Glušajevas ir Ilona Kvietkutė. Spektaklis skirtas 3 – 11 metų vaikams. Jis bus rodomas šiandien, penktadienį, sanatorijoje „Eglė“ 16val.

Rugpjūčio 9 d. – Festivalio uždarymas ir Gabrielės Tuminaitės spektaklis „Dėdės ir dėdienės“ pagal Juozo Tumo Vaižganto apysaką. Vilniaus mažojo teatro spektaklyje vaidina: Arūnas Sakalauskas, Vainius Sodeika, Agnė Šataitė, Mindaugas Capas, Agnė Kiškytė, Gintarė Latvėnaitė, Daumantas Ciunis. Spektaklio kompozitorius Giedrius Puskunigis.
 
Vaižganto kūrinyje vaizduojamas liūdnas bedalių šeimos narių likimas. Dėdės ir dėdienės, pasak Vaižganto, reiškia ne tiek giminystės ryšį, kiek socialinį santykį tarp ūkį paveldėjusių šeimininkų ir čia pasilikusių dirbti ir vargti „dėdžių“. Jų padėtis sunkesnė už samdinio, nes dirbama be atlyginimo, dažniausiai tik už maistą ir menką drabužį. Pagal Vaižganto apysaką sukurtoje režisierės G. Tuminaitės inscenizacijoje ir vaizduojami būtent tokie „dėdės“ ir tokios „dėdienės“: Mykoliukas – aktorius Vainius Sodeika, Severiutė – aktorė Agnė Šataitė ir Rapolas – aktorius Mindaugas Capas. Meistriška Vaižganto ranka sukurti personažai, nors ir įstatyti į grubias baudžiavinio kaimo aplinkybes, sugeba labai giliai jausti, stebėti ir suvokti save, patirti aukščiausias būties akimirkas.

„Vis graudindavomės Mykoliuko istorija, o kai pradėjome dirbti, suskambėjo lyrinė ir pati graudžiausia Severiutės nata. Manau, kad šis kūrinys yra paminklas jai, būtent Severiutė yra jos centras“, – svarsto režisierė. „Klasikinis Vaižganto kūrinys šiandieniname pasaulyje tarsi užuovėja nuo triukšmo ir chaoso. Tai lyg galimybė prisėsti ant suolelio prie Lietuvos marių, stebint paprastą, bet gražų vaizdą, giliai kvėpuojant, neskubant“.

„Norėčiau šiuo kūriniu sudominti žiūrovą. Kad grįžęs po spektaklio jis atsiverstų ir dar kartą perskaitytų Vaižganto „Dėdes ir dėdienes“, pasimėgautų Vaižganto išmintimi, iš naujo apmąstytų jo aprašytų žmonių gyvenimų istorijas. Ši konkreti istorija yra sklidina šviesos, aistros, ironijos. Atrasti ją šiandien yra iššūkis ir ne pats lengviausias kelias, bet jį reikia įveikti, norint grįžti namo.“

Spektaklio režisierė G.Tuminaitė teatro režisūros studijas baigė LMTA. Menininkė sukūrė ne vieną savitu kūrybiniu braižu ir idėjų brandumu išsiskiriantį spektaklį. Režisierė inicijavo ir sėkmingai įgyvendina tarptautinį teatro debiutų festivalį „Tylos!“, kuris puikiai įsiliejo į „Vasara 2014“ repertuarą. Pernai metais Druskininkuose vykusiame tarptautiniame teatro festivalyje „Vasara 2013“ G. Tuminaitė pelnė geriausios režisierės vardą.

Baigiamasis festivalio spektaklis ir uždarymo ceremonija vyks rugpjūčio 9d., šeštadienį, sanatorijoje „Eglė“ 19val. „Dėdės ir dėdienės“ – tai nekonkursinis spektaklis. Juo bus vainikuotas R.Tumino teatro festivalis ir atsisveikinta iki kitos vasaros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)