„Edipo karaliaus“ premjera antikiniame Epidauro teatre po atviru dangumi įvyks liepos 29-30 dienomis. Rugsėjį spektaklis bus rodomas Atėnuose, senoviniame Irodeio teatre šalia Akropolio.

„Edipas karalius“ – garsiausia antikinė Graikų tragedija, kuri pirmą kartą buvo pastatyta 425 m. pr. Kr., per Peloponeso karą, žymintį Graikijos aukso amžiaus pabaigą. Tai tragedija apie žmogų, kuris išdrįso ignoruoti likimą, lėmusį užmušti tėvą ir vesti motiną. Visos žmogaus pastangos apgauti likimą yra beprasmės prieš jo galybę. Sofoklis teigia, jog žmogus yra atsakingas už savo veiksmus, tad ir Edipą vaizduoja ne bejėgį, o pasitikintį savimi.

Režisierius R. Tuminas jau ne pirmą kartą imasi šio veikalo, parašyto prieš pora tūkstančių metų. Ir vėl mėgina ieškoti atsakymų į jame slypinčius klausimus. „Mūsų tėvų karta galėjo pripažinti, išgyventi kaltę, o gal ir nubausti save. Kas šiandien taip gali pasielgti? Šiandien to niekas net nežada daryti. Dabar nėra kaltų. Apie garbės kodeksą ir orumą niekas negalvoja. Čia pagrindinė Edipo mintis, pagrindinis smūgis“, – sako R. Tuminas. Anot režisieriaus, Edipo istorija šį kartą bus kitokia nei toji, kurią jis statė 1998-aisiais Vilniuje: teatrališkesnė, garsesnė, išgryninta, atviresnė.

„Edipą karalių“ jis inscenizuoja su Graikijos nacionaliniu ir Rusijos J. Vachtangovo teatrais. Be R. Tumino prie šio pastatymo dirba dar keturi lietuviai, ištikimi jo bendražygiai: scenografas Adomas Jacovskis, kompozitorius Faustas Latėnas, režisierė Gabrielė Tuminaitė, kuri dirbs su Graikijos nacionalinio teatro choristais, ir choreografė Andželika Cholina.

Savaitę iki premjeros R. Tuminas su J. Vachtangovo ir Graikijos nacionalinio teatro (Ethniko Theatro) aktoriais repetuos Atėnuose. Graikams režisierius patikėjo choristų partiją. „Nuolat ginčijamės, ar choras yra patariamasis balsas, ar – liudytojas, raudotojas, patarėjas. Kas? Niekas nežino. Tai – nuolatinis ieškojimas“, – sakęs režisierius.

Epidauro amfiteatras, kuriame vyks premjera, yra vienas geriausiai išsilaikiusių antikinių teatrų Graikijoje ir talpina apie 14 tūkst. žiūrovų. Į prestižinį vasaros renginį – Atėnų ir Epidauro festivalį – suvažiuoja režisieriai ir teatro trupės iš įvairių Europos šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)