„Sriubos“ pjesės bendraautorius V. V. Landsbergis sako, kad M. Vilučio esė jį sužavėjo savo bravūra, autoironiška dievoieška, kultūrinio konteksto vertinimais. Jose gausu ir kiekvienam žmogui atpažįstamų psichologinių situacijų: meilės, mirties, vienatvės, išprotėjimo baimės.

„Vieni jame suras rimties, susikaupimo ir medžiagos apmąstymams apie gyvenimą, o kiti kikens matydami, kad tos įžvalgos balansuoja ant absurdo ribos. M. Vilutis iš vienos tonacijos į kitą pereina neperspėdamas. Net nepastebi, kada baigiasi rimtieji sakiniai ir prasideda parodija“, – teigia jis.

Pjesę ne tik rašęs, bet ir vaidinantis G. Storpirštis išskiria M. Vilučio kūrybos sąžiningumą. Anot jo, tai talentingas, darbštus ir kuklus žmogus, kurio nueitas gyvenimo kelias suintriguos daugelį. Anot jo, M. Vilučio mintys savyje bando pažaboti paradoksą. Jos talpios, pilnos komiškų momentų, autoironijos, įvardijimų, kuriuos dažnas pagalvoja ramybės valandėlę. Pačiam aktoriui šis spektaklis tapo pirmuoju savęs išmėginimu naujame žanre – monospektaklyje.

„Monospektaklis man yra pirmoji tokia patirtis, tam tikras iššūkis. Kaip kad M. Vilučiui brandžiame amžiuje reikėjo drąsos pradėti rašyti, o vėliau tuos rašymus paskelbti, taip ir man keliaujant į vėlyvesnį kūrybos etapą norisi išmėginti dar nepažintą terpę“, – sako jis.

V. Kernagio gyvenimo motyvais pastatytą „Baltą sodininką” jo režisierius V. V. Landsbergis vadina ne biografine pjese, o žmogaus, kuris niekada nepakluso dogmoms ir štampams, sceniniu portretu.

Spektaklyje jauną, revoliucingą ir maištingą Maestro įkūnija aktorius Ainius Storpirštis. Jis pabrėžia, jog visada žavėjosi savitu V. Kernagio požiūriu į gyvenimą. Tai žmogus, kurio istorijoje pilna įsimintinų įvykių. Kai kurie nuteikia optimistiškai, o kiti – melancholiškai.

„Žinoma, scenoje atkartoti V. Kernagio žavesio paprasčiausiai neįmanoma. Juk ir sakyti, kad maestro buvo būtent toks, o ne kitoks, ir galvojo būtent taip, o ne kitaip, negalima. Niekas to iki galo nežino. Spektaklyje mes norime atkreipti dėmesį į tam tikrus jo gyvenimo įvykius, supažindinti žiūrovus su tam tikromis aplinkybėmis, kurios formavo jo asmenybę“, – sako A. Storpirštis.

„Baltą sodininką“ šventiniu laikotarpiu galima pamatyti Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje gruodžio 30 d. bei sausio 4,5 d. Monospektaklis „Sriuba“ gruodžio 21 d. bus pirmą kartą parodytas Kaune, Kameriniame teatre, o sausio 3 d. jis sugrįš į Lietuvos Nacionalinio dramos teatro Mažąją sale.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)