Aktyvią muzikinę karjerą visame pasaulyje puoselėjantis violončelininkas Gleb Pyšniak teigia, kad šis koncertas bus retas muzikinis reiškinys Lietuvoje. „Johannes Meissl pasirodymas mūsų šalyje – tikra šventė klasikinės muzikos mylėtojams. Trijų skirtingų šalių atstovai, susijungę į vieną ansamblį stebins naujomis ir negirdėtomis interpretacijomis, spalvingumu ir subtilia muzikos kalba“, – apie artėjantį koncertą kalbėjo jame griešiantis G. Pyšniak.

Į Lietuvą atvyksiantis norvegų pianistas Ole Christian Haagenrud – ilgametis G. Pyšniak scenos bendražygis. Kartu su kitais atlikėjais jiedu itin sėkmingai pasirodė daugelyje tarptautinių konkursų ir festivalių visame pasaulyje. „Koncertuoti lietuvių publikai – visuomet didis malonumas. Čia klausytojai muzikus priima labai šiltai ir muzikos garsams visuomet atveria tiesų kelią į savo širdį“, – pasakoja fortepijono virtuozas Ole Christian Haagenrud.

Vilniuje koncertuosiantys Johannes Meissl ir Ole Christian Haagenrud ne tik pasirodys scenoje, bet ir praves meistriškumo kursus jauniesiems lietuvių muzikos talentams bei muzikinio projekto „Artistico“ dalyviams. Koncerte, kuris vyks lapkričio 11 dieną, 19 val. Vilniaus Taikomosios dailės muziejuje, skambės Johanneso Brahmso Fortepijoninis kvartetas Nr. 1 g-moll, op. 25 ir Richardo Dünserio „Aus blauen Fernen...“ smuikui solo.

Smuikininkas bei dirigentas Johannes Meissl studijavo Vienos muzikos universitete pas profesorius Wolfgang Schneiderhan, Gerhart Hetzel ir Hatto Beyerle bei JAV pas „LaSalle“ kvarteto narius. Nuo 1982 jis yra „Artis“ kvarteto narys. Ansamblis yra laimėjęs daugybę apdovanojimų už daugiau nei 35 muzikos įrašus. Prof. Johannes Meissl aktyviai dalyvauja kamerinės muzikos projektuose: kartu su Hatto Beyerle vadovauja Europos kamerinės muzikos akademijai (ECMA), yra tarptautinės vasaros akademijos „ISA“ meno vadovas. Per pastaruosius kelerius metus Johannes Meissl kaip dirigentas koncertuoja su įvairiais orkestrais Austrijoje, Japonijoje, Bulgarijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Suomijoje ir Rumunijoje.

Jurgis Juozapaitis mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. J. Kaliūnaitės ir prof. P. Radzevičiaus alto klasėse), 2006-2007 m. stažavosi Nacionalinėje Paryžiaus muzikos ir šokio konservatorijoje. Jis dažnai koncertuoja kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas, yra Lietuvos kamerinio orkestro bei trio „Claviola“ narys. Net 15-oje tarptautinių bei respublikinių konkursų pelnė laureato diplomus. Jurgis Juozapaitis dalyvavo daugelyje alto ir kamerinės muzikos meistriškumo kursų, kuriuos vedė žymūs profesoriai: J. Kluson, A. Kouyoumdjian, H. Kefer, H. Beyerle, A. Keller, W. Klos, M. da Silva ir kt. Taip pat jis yra ne kartą apdovanotas Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėkos raštais.

Dar būdamas 14 metų Gleb Pyšniak kaip solistas debiutavo su Lietuvos kameriniu orkestru (dirigentas prof. Saulius Sondeckis) Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šiandien legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse, tokiose kaip Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, pasirodė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Porto simfoniniu orkestrais ir kt. Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o 2006 metais už Lietuvos vardo garsinimą G. Pyšniak apdovanojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus. Pirmoji mokytoja Tatjana Kuc atvedė violončelininką į muzikinį kelią, kurį vėliau praturtino studijos pas prof. Rimantą Armoną ir prof. Johannesą Meissl bei susitikimai ir meistriškumo pamokos pas Yo-Yo Ma, Mstislavą Rostropovičių, Silviją Sondeckienę ir Heinrichą Schiffą.

Ole Christian Haagenrud - vienas daugiausiai žadančių jaunosios kartos Norvegijos pianistų, kuris 2008 m. buvo nominuotas ir išrinktas Norvegijos metų muziku, o 2014 m. jam buvo suteiktas prestižinis Robert Levin apdovanojimas. Jis neseniai baigė Norvegijos muzikos akademiją pas profesorius Håvard Gimse bei Jens Harald Bratlie. Ole Christian reguliariai koncertuoja su įvairiais Norvegijos orkestrais, aktyviai groja kamerinę muziką, dalyvauja festivaliuose Norvegijoje ir kitur. Jis yra pasirodęs daugelyje šalių bei tokiose žymiose koncertų salėse, kaip J. Brahms salėje Vienos „Musikverein“, Slovėnijos filharmonijoje, Oslo operos teatre, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, E. Grieg salėje Bergene, o dauguma pianisto koncertų yra transliuojami per radiją ir televiziją. Ole Christian yra turėjęs meistriškumo pamokų pas tokius žymius pianistus, kaip Boris Berman, Mikhail Voskresensky, Stephen Kovacevich, Andras Schiff, Leif Ove Andsnes, Jiri Hlinka, ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją