Kaip tarė, taip padarė. Ir štai tapytojų Rūtos Eidukaitytės ir Aistės Černiūtės galerijoje RA įvyko nutrūktgalviškai atsiradusios V. Papievio knygos „Žiebtuvėliai anarchistai“ sutiktuvės. Čia pat surengta ir elegantiška knygos iliustracijų parodėlė.

E. Varkulevičius leidiniui sukūrė keturiolika piešinių. Originalūs nedidelio formato darbai buvo išeksponuoti ant galerijos sienų. „Iš esmės Valdas su knyga visai nesusijęs, – juokavo dailininkas per „Žiebtuvėlių anarchistų“ pristatymą, – neverta jos skaityti – reikia ją apžiūrinėti. Ne, – tuoj pat susizgribo Eugenijus, – Valdas čia didžiausiais kaltininkas.“

Valdo Papievio knyga "Žiebtuvėliai anarchistai"

Išmėgino spaustuvininkus

Į knygą sugulė trys Nacionalinės premijos laureato V. Papievio apsakymai: du jau anksčiau publikuoti mėnraštyje „Metai“ ir vienas naujas, dar niekur neskelbtas.

„Pirmieji du apsakymai buvo lyg savotiškas įsibėgėjimas į romaną „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“, tramplinas į didesnės apimties kūrinį. O trečiąjį parašiau jau po jo. Ten yra du herojai – Žilis ir Polis. Pirmasis – rašytojas kaip ir aš, o Poliu gali būti bet kuris iš jūsų. Apsakymuose parašiau tai, ko rašydamas negaliu pasakyti. O dabar jūs manęs klausiate, ką parašiau... Jei paprastais žodžiais galėčiau pasakyti, ką noriu pasakyti – nerašyčiau“, – išvedė knygos tekstų autorius.

Pasak dizainerės M. Kairaitienės, sumanymas tapo tikru išmėginimu spaustuvininkams. „Jie man siūlėsi knygos lakštus susiūti, suklijuoti. Tačiau paprašiau nieko nedaryti – tik atspausdinti, „sulankuoti“ ir apipjaustyti. Tada viską išsiunčiau Rimai“, – knygos kelionę prisiminė dizainerė.

Eugenijus Varkulevičius, Rima Puniškaitė, Milda Kairaitienė, Bartė Kuolytė, Valdas Papievis

Paukščiai dirbtuvėje

V. Papievio prašoma papasakoti „apie paukščius“, knygrišė R. Puniškaitė teigė dirbusi savo dirbtuvėlėje, kuri įrengta virtuvėje. Atspaudusi viršelius, kabindavo juos ant virvės tarpduryje. „Kaip skalbinius. Valdui jie labai priminė paukščius“, – šypsojosi menininkė.

Netiesiogiai knygos atsiradimo darbuose sudalyvavo ir užpernai Paryžiuje miręs lietuvių dailininkas, grafikas Pranas Gailius. Paprastai jis kurdavo viršelius V. Papievio knygoms. Po mirties P. Gailiaus spausdinimo presas atiteko R. Puniškaitei. „Žiebtuvėlių anarchistų“ viršeliai juo ir buvo atspausti. „Tad ir Pranas prisidėjo prie šios knygos“, – pabrėžė R. Puniškaitė.

Eimutis Markūnas

Perkantiems knygą – žiebtuvėlis

Iš penkiolikos vienetinių knygų beliko viena. Ji šeštadienį, vasario 25-ąją, atiteks kuriam nors Vilniaus knygų mugės aukciono laimėtojui.

Tačiau naujasis leidinys pradžiugins ir didesnes skaitytojų auditorijas. Mat „Žiebtuvėlius anarchistus“ pusantro tūkstančio egzempliorių tiražu perleido šia knyga debiutuojanti leidykla „Odilė“.

Beje, tokį leidyklos, kuriai vadovauja Bartė Kuolytė, pavadinimą įkvėpė V. Papievio romanas, o apskritai – visa jo kūryba ir sena bičiulystė su rašytoju.

„Valdas – mūsų šeimos draugas, pažįstu jį nuo vaikystės. Mūsų namuose jis visada sutikdavo Naujuosius metus, nebuvo gal tik porą kartų“, – sakė į „Žiebtuvėlių anarchistų“ sutiktuves su dėže knygų atskubėjusi B. Kuolytė.

Rūta Eidukaitytė, Rima Puniškaitė, Valdas Papievis, Milda Kairaitienė, Aistė Černiūtė

Jai jau seniai galvoje sukosi mintis užsiimti knygomis, ir Valdas davė postūmį tas mintis įgyvendinti. Taip atsirado „Odilės“ leidykla.

Su naująja knyga skaitytojams dovanojami ir specialaus dizaino žiebtuvėliai. „Kas nusipirks ir perskaitys knygą, sužinos, kuo jie svarbūs“, – sakė „Odilės“ vadovė.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomi Vilniaus knygų mugėje dalyvaujantys autoriai.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)