Mugės globėja, Jos Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susirinkusius sveikino sakydama, kad Vilniaus knygų mugė – bene vienintelis dalykas, kuriam norisi linkėti amžinybės ir kuriam jokios politinės kadencijos negalioja.

„Sveikinu visus, nes mugė – išsiilgtas, svarbiausias metų įvykis. Šiemet mugės tema „Lietuviški ženklai pasaulyje“, Lietuva pasaulyje. Taip, kaip ji sugeba būti, kaip sugeba save pristatyti. O po pasaulį sklando didelė įvairovė lietuviškų ženklų, bet lygiai taip pat ir kitos šalys yra Lietuvoje ir gali čia aptikti savo pėdsakų, įvairiomis formomis persipynusių su mūsų lietuviškais ženklais. Iš knygų mugės, kaip iš vieno reikšmingiausių kultūros forumų, kas kartą tikimės labai daug ir jis niekada nenuvilia. Tad linkiu, kad 18-oji mugė jūsų gyvenimuose paliktų nuostabų savo ženklą“, – sveikindama svečius, sakė Dalia Grybauskaitė.

Svečius atidarymo metu sveikino ir Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, kuri atkreipė dėmesį, kad mugė kasmet auga tarptautinių mastu.

„Šių metų knygų mugės tema labai tiksli, bet ji mus ir į įpareigoja. Kviečia atsigręžti ne tik į save, bet ir į tarptautinį kultūros lauką, gilintis ir suprasti tai, kas vyksta pasaulyje. Nuoširdžiai linkiu kiekvienam iš mūsų šioje mugėje rasti bent vieną gerą, neatverstą knygą – tą ypatingą, tą neperskaitytą, kuri teiktų jums malonumą“, – sakė L. Ruokytė-Jonsson.

Vilniaus knygų mugė 2017

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pažymėjo, kad knygos yra žmonijos lemtis, o knygų skaitymas – ir Lietuvos gyvavimo garantas. Pasak jo, netrukus 700-ąjį jubiliejų minėsiantis Vilnius, turėdamas tokį renginį kaip Vilniaus knygų mugė, galėtų tapti Pasaulio knygų sostine.

„Aš tikrai asmeniškai sieksiu ir kviečiu jus visus prisijungti, kad Vilnius taptų Pasaulio knygų sostine – yra toks veiksmas. Manau, kad galime aplikuoti ir laimėti, tai būtų gražus akcentas mūsų skaitančios ir rašančios tautos“, – kalbėjo jis.

Nacionalinės premijos laureatas Valdas Papievis sveikinimo kalboje akcentavo kultūros trapumą, kuriame ir slypi jos jėga.

„Gali būti, kad trapūs, kaip vandens ženklai, kultūros laiškai, yra vieninteliai, kuriuos pasauliui mes galime siųsti. Ir tegu jie bus tik menkas dygsnelis pasaulio įvairovėje, bet jei šio dygsnelio nebūtų, pasaulis tikriausiai būtų truputį skurdesnis. Gal mes net kokio didesnio pasaulio ornamento dalis, ir jeigu mūsų neliktų tas ornamentas iširtų, sudiltų“, – mugės atidaryme sakė V. Papievis.

Keturias dienas truksianti mugė lankytojus kviečia į daugiau nei 400 kultūrinių renginių: susitikimų, pristatymų, dirbtuvių, koncertų. Atvyksta 29 svečiai iš 15 užsienio šalių, kurie pristatys naujausius knygų vertimus, susitiks su skaitytojais. Leidybos sektoriaus profesionalai laukia didžiausio per mugės istoriją užsienio leidyklų atstovų skaičiaus.

Mugės lankytojai ras ir visas tradicinėmis tapusias erdves: bukinistų pasažą, vaikų literatūros salę ir kūrybinę studiją, bibliotekų erdvę ir Muzikos salę. Pokalbiai bei skaitymai vyks ir Literatų svetainėje bei Rašytojų kampe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)