Bikepolo, tai žaidimas, kurio metu dviratininkai su polo lazdomis rankose bando pataikyti kamuoliuką į priešininko vartus. Šis žaidimas pirmą kartą sužaistas Airijoje 1891 metais. Kaip ir standartinis polo, iš pradžių dviračių polo buvo aristokratų žaidimas, žaidžiamas ant žolės.

Aristokratų žaidimu vadinamas klasikinis polo, kai jodami ant žirgo, raiteliai, su lazdomis rankose, turi įmušti kamuoliuką į priešininkų vartus. Kaip pasakoja vilnietis Povilas, dviračių polo užsiimantis jau antrus metus, „tik 2000 metais JAV dviračių polo įgavo kitą veidą, persikėlė į gatves, ant kietos dangos, sumažėjo aikštelė. Nuo tada polo smarkiai išpopuliarėjo, vyksta Europos ir pasaulio dviračių polo čempionatai. Viena iš pagrindinių polo perversmo priežasčių – JAV dviračių kurjeriai“, - sako vaikinas.

Tradicinis polo žaidžiamas, kai žaidėjai būna raiti ant arklių. Bikepolo nuo tradicinio skiriasi, ne tik tuo, kad čia žaidėjai pasikinko dviračius vietoj žirgų. Skiriasi komandos narių skaičius: dviračių polo žaidžiamas 3 prieš 3, klasikinio polo komandą sudaro 4 nariai. Žaidėjai negali kojomis paliesti žemės, todėl labai svarbu išlaikyti pusiausvyrą. Palietęs žemę žaidėjas turi pasižymėti tam skirtoje vietoje ir tik tada gali tęsti žaidimą. Vartininkas taip pat stovi su dviračiu vartuose. Žaidimui reikalinga ir speciali aikštelė su bortais, panašiais, kaip ledo ritulio. Dviračių polo yra trumpas žaidimas, be pakeitimų. Iki 5 įvarčių arba iki 10 min. trukmės. Dar vienas skirtumas yra tas, kad arklių polo ir šiandien yra aristokratų žaidimas, o dviračių polo tapo gatvės reiškiniu, kurį būtų galima priskirti netgi atskirai subkultūrai.

Lietuvoje dviračių polo paplitęs menkai, tačiau kuo toliau, tuo daugiau naujų dviračių polo entuziastų prisijungia prie mūsų“, - dalijasi Povilas. „Lietuvoje pirmieji bikepolo entuziastai pradėjo reikštis prieš 6 metus, tačiau žaidimas ne iš karto patraukė daugiau susidomėjusių. Nauja - šiandieninė bikepolo banga atėjo prieš trejus metus. Mums plėstis trukdo tai, kad neturime pastovios vietos, kur galėtume treniruotis“, - apie neseniai Lietuvoje užgimusią dviračių polo tradiciją pasakoja vaikinas.

Vilnietis Povilas, žaidžiantis dviračių polo, sako, kad susidomėjo šiuo žaidimu visai atsitiktinai, feisbuke pamatęs, jog žmonės užsiima tokia veikla. „Nutariau prisijungti, pabandžiau ir nerealiai patiko“, - netyčia atrastu hobiu džiaugiasi vaikinas. Perpratęs žaidimo subtilybes, vaikinas ketina dar aktyviau užsiimti dviračių polo – jau dabar vasaros metu, festivaliuose kartu su dviračių polo draugais moko visus norinčius išbandyti šį žaidimą: „Pernai pamokėles pradėjome festivalyje „LEMPAfest“, buvo tikrai daug norinčių išbandyti šį žaidimą, todėl ir šiemet tęsiame pradėtą darbą – būsime ir „LEMPAfest“ šių metų liepos 10-12d., o tie, kurie nekantrauja išmokti, gali prisijungti prie „Bike Polo Vilnius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją