V. P. Bložė anapilin iškeliavo eidamas 87-uosius. Atsisveikinimas su poetu vyko Kaune, ten jis buvo pašarvotas. Vėlyvą antradienio rytą jo palaikai atgabenti į Vilnių. Čia, Menininkų kalnelyje, jis atgulė amžinojo poilsio.

Į paskutinę kelionę poetą palydėjo Mindaugas Nastaravičius, Laurynas Katkus, Kornelijus Platelis, Liudvikas Jakimavičius, Vytautas Stankus, Marius Burokas, Uršulė Gedaitė, Vidmantas Kiaušas-Elmiškis, Antanas Šimkus, Antanas A. Jonynas, Audronė Girdzijauskaitė ir kelios dešimtys kitų artimųjų bei draugų.

Vytauto Petro Bložės laidotuvės

Poezijos reformatorius

Kėdainiuose, Šeduvos gimnazijoje, besimokęs V. P. Bložė mokslus nutraukė dėl tėvų tremties į Sibirą. Metus mokslus teko dirbti montuotoju ir buhalteriu, tačiau vėliau grįžo į mokslus ir Vilniaus pedagoginiame universitete studijavo rusų filologiją.

Jo gyvenimo istorija suguldyta į Vytauto V. Landsbergio dokumentinį filmą „Švendubrės šamanas“.

Literatūrologų teigimu, V. P. Bložė yra poezijos reformatorius, daug kuo atnaujinęs lietuvių poeziją.

Pirma jo knyga „Septyni šienpjoviai“ išleista 1961 metais. Iš viso išleista keliolika jo poezijų knygų. Jis yra išvertęs daug garsių užsienio autorių.

Poetas, dainų tekstų autorius, vertėjas V. P. Bložė 1991 metais buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, o 2000 metais - Gedimino 4 laipsnio ordinu, taip pat yra pelnęs garbingų literatūrinių premijų.

Vytauto Petro Bložės laidotuvės

Prezidentės užuojauta

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, reikšdama užuojantą dėl poeto ir vertėjo Vytauto Petro Bložės mirties, pabrėžė jo įtaka daugeliui kartų.

Pasak prezidentės, V. P. Bložė sukūrė ypatingą poezijos pasaulį, kuriame buvo svarbūs ir istoriniai motyvai, ir kovojančios bei laiminčios lietuvių tautos savastis. Poeto kūryba, žodžio meistrystė buvo ir bus įkvėpimo šaltinis daugeliui kartų, kaip ir rašytojo gyvenimas, liudijęs nesibaigiančią kūrybinės ir dvasinės harmonijos paiešką, sakoma Prezidentūros pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)