Nugalėtojoms atiteko piniginis prizas, taip pat kvietimas 2017 metais pasirodyti viename didžiausių Šveicarijos kamerinės muzikos festivalių „Swiss Chamber Music Festival Adelboden“. Jame duetas atliks šveicarų kompozitoriaus kūrinio, sukurto specialiai konkurso nugalėtojams, premjerą.

– Kuo kamerinės muzikos atlikėjams svarbus „Orfėjo“ konkursas? – DELFI klausė konkurso laureatės Akvilės Šileikaitės.

– Jis rengiamas jau daugiau nei 40 metų. Tai vienas svarbiausių kamerinės muzikos konkursų, skirtas jauniesiems atlikėjams, studijuojantiems ar gyvenantiems Šveicarijoje. Jo nugalėtojais yra tapę gerai žinomi muzikai – obojininkas Matthiasas Arteris, fleitininkas ir dirigentas Kasparas Zehnderis, pianistas Benjaminas Engelis.

Nuo 2011 metų konkursas bendradarbiauja su „Swiss Chamber Music Festival Adelboden“. Festivalis rengia koncertų ciklą, kuriame muzikuoja šio konkurso nugalėtojai. Jį gerai vertina muzikos kritikai, be to, pasirodymus transliuoja klasikinės muzikos radijas SRF.

– Kaip susitikai su V. Michaud?

– Nuo 2015 metų abi mokomės Ciuricho menų universiteto (Zürcher Hochschule der Künste, ZHdK) magistrantūroje: Valentine pasirinko solo kryptį prof. Larso Mlekuscho klasėje, o aš studijuoju kamerinę muziką pas prof. Friedemanną Riegerį.

Tiesiog susistabdžiau saksofonu grojančią merginą ir pasiteiravau, gal jai reikia pianistės. Saksofonininkai retai išgirsta tokį klausimą.

– Kada nusprendėte sudaryti duetą?

– Tai įvyko visiškai spontaniškai. Mano studijų kryptis „reikalauja“ groti su įvairiais instrumentininkais. Kas bus muzikos partneris, studentas privalo pasirūpinti pats. Tad per informacines dienas, skirtas užsienio studentams, tiesiog susistabdžiau saksofonu grojančią merginą ir pasiteiravau, gal jai reikia pianistės. Saksofonininkai retai išgirsta tokį klausimą. (Nusijuokia.) Iki tol Lietuvoje buvau grojusi su saksofonininku, man labai patinka šis instrumentas. Pamaniau, reikia tęsti ir Ciuriche. Taip ir pavyko atsitiktinai sutikti tinkamą žmogų.

– Kaip manai, kas lėmė jūsų pergalę konkurse?

– Turbūt galybė veiksnių… Pradedant nuotaika, pasiruošimu ir baigiant repertuaru. Tikėjimas tuo, ką darai, mėgavimasis tuo, ką darai. Ir meilė muzikai.

– Ar atlikote lietuvių kompozitorių kūrinių?

– Šiame konkurse, deja, neteko. Bet per studijas esame atlikusios kelis lietuvių kompozitorių kūrinius saksofonui ir fortepijonui. Tik gaila, kad jų tokiam duetui nėra daug.

– Kokį kūrinį atliksite per festivalį kitąmet?

– Savo numanomą programą ir jos koncepciją turėjome pristatyti jau konkurso žiuri nariams. Įtraukėme E. Schulhoffo, E. Denisovo, W. Albrighto sonatas. Taip pat privaloma atlikti ir šveicarų kompozitoriaus kūrinį, tad pasirinkome D. Schnyderio sonatą. Kokią premjerą atliksime per festivalį, dar nežinome. Tačiau bendradarbiauti su autoriumi tikrai teks, tad atsiveria žavi perspektyva.

– O kada jus išvysime Lietuvoje?

– Gruodžio 18 dieną „Muzikiniame linkėjime“, kartu su smuikininke Justina Auškelyte. O gruodžio 30 dieną – „Piano.lt“ koncertų salėje su dainininkais Vaidriumi Smilinsku, Nele Kovalenkaite ir klarnetininku Viktoru Kusu. Pavasarį taip pat bus koncertų.

***

Duetas „AKMI“ Berlyne vykusiame konkurse „Rising Stars Grand Prix Competition“ pelnė 3 vietą.

A. Šileikaitė Klaipėdoje ilgus metus mokėsi prof. Tatjanos Romaškinos fortepijono klasėje, baigė J. Karoso muzikos mokyklą, yra dailės studijos „Varsa“ auklėtinė (vadovė L. Laurinavičienė), S. Šimkaus muzikos konservatorijos absolventė (mokyt. J. Liutkienė).

Pianistė bakalauro laipsnį įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (doc. D. Kirilauskas).

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomi Lietuvos jaunųjų meno kūrėjų darbai.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)