Todėl dalis dailininkų, nuo ankstesniojo plenero buvo apmąstę kai kuriuos tapymo objektus. Pleneras Nemajūnuose skirtas žymaus XIX a. lietuvių dailės akademiko tapytojo Nikodemo Silvanavičiaus kūrybos ir palikimo analizei, todėl dėmesys kreipiamas ir įkvėpimo ieškoma elegantiškos medinės bažnyčios šventoriuje bei prieigose.

Į plenerą atvyko tapytojai: Feliksas Jackevičius, Gražina Vitartaitė, Edita Mališkienė, Jūratė Mitalienė, Rita Speičienė, Rūta Eidukaitytė, Aistė Gabrielė Černiūtė, Lilija Puipienė, Valentinas Varnas, fotografas iš Suomijos Mikko Waltari, Artūras Slapšys, Marius Mindaugas Danys (plenero kuratorius).

Nauja yra tai, kad tapytojai keliauja vietovėmis, kuriose tapė N. Silvanavičius – aplankė Jiezną, Stakliškes, Punią. Daugelis tapė šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus medinę bažnyčią įvairias rakursais, žaisdami šviesa ir violetiniais pavakarės šešėliais. G. Vitartaitė, produktyvi tapytoja, pleneruose tapo daug gamtos, o šį kartą nutapė du darbus bažnyčios šventoriuje. Ji sakė: “su šventa vieta reikia elgtis atsargiai, o ši vietelė – stebuklas spindintis, aplanko vertingi dvasiniai išgyvenimai.”

Menininkai plenero metu gyvena prie Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios esančiame atnaujintame mediniame pastate, kuriame išsaugota anksčiau buvusi, autentiška medinė siena su kinvarpų ženklais ir plyšiais - savotiškai sujungianti praeitį ir dabartį. Lilija Puipienė sakė norinti tapyti unikalios bažnyčios viduje esantį dzūkų jaunamarčių kilimą ir įsijausti į juostų koloritą. "Nusižiūrėjau kapinėse medinę Mariją - po karūna, atkartojančia bažnyčios bokšto motyvą” , - sakė menininkė.

Praėjusį plenerą ji vadino “vasaros sprogimu, kuris drobėse ištiško neoromantiniais peizažais su gluosniais, gamtos motyvais – ką tapė šiose apylinkėse N. Silvanavičius, tačiau pripažino, kad gimusios pakilios idėjos vis tiek įgauna plastinę formą. Tapytoja džiaugėsi, kad iš betarpiškų pokalbių su mons. J. Dalinevičiumi suprato, kiek šioje vietovėje gyveno altruistų, kūrusių Lietuvai – vienas iš jų – S. Moravskis.

Koplyčia, kurioje palaidotas šis gydytojas ir literatas, tapo plenero dalyvių meninio įkvėpimo šaltiniu. Mikko Waltari, fotografas iš Suomijos, gyvenantis Vilniuje, plenero metu sukūrė fotopasakojimą apie Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios išorę ir vidų. Nespalvota, grafine fotografija fiksuojami medinės bažnyčios kupolai, navos, originalios konstrukcijos ir altoriai, dekoruoti XIX a. Lietuvos tapytojų N. Silvanavičiaus, V. Sledzinskio, K. Rafalavičiaus darbais.

Plenero kuratorius grafikas-tapytojas Marius Mindaugas Danys, organizuojantis menininkų plenerus kituose Lietuvos miestuose sakė, kad tai pirmas atvejis, kada tapytojams nusakoma tema. Šį kartą – bažnyčios. Plenerai yra mažos nuoširdžios salelės, kuriose bendrauja ir kuria patriotiškai nusiteikę menininkai, dėkingi miestų bendruomenėms ir rėmėjams (kurie tampa draugais), suprantantiems kultūros ir meno sklaidos prasmę. Pasak M.M. Danio, tapytojai žada savo darbus eksponuoti Birštono sakraliniame muziejuje trečiadienį, rugpjūčio 29 d., o vėliau paroda persikels į Kauno galeriją “Aukso pjūvis” (BLC), bus išleistas plenero Nemajūnuose tapybos darbų katalogas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją