Jaunojo tapytojo prizo (JTP) laureate tapo Rosanda Sorakaitė, nutapiusi subtilią drobę „Nakties šviesos“. Nugalėtoja DELFI teigė ne kartą dalyvavusi šiame renginyje, pabuvojusi ir finalininkų draugijoje, tačiau laurus skynė pirmą sykį.

„JTP garantuoja renginio kokybę – žinai, kad bus ir sklaida, ir solidi parodų salė. Nuo pat pradžių stebiu šį konkursą, peržiūriu visus dalyvių darbus. Man įdomu, ką daro mano bendraamžiai“, – teigė Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetą baigusi menininkė. Pergalę konkurse jai pelniusį kūrinį „Nakties šviesos“ įkvėpė paprastas, bet talentingai nutapytas motyvas – nakties šviesų žaismas jos kambaryje.

Oleksandras Ščeluščenka, Rosanda Sorakaitė

JTP vertinimo komisijos narys, „Cecho“ savininkas ir šeimininkas galerininkas Oleksandras Ščeluščenka teigė, kad R. Sorakaitės kūrinys vertintojus sužavėjo lengvumu, vis dėlto sukurtu gana sudėtinga technika. „Šis tamsaus kolorito kūrinys netgi linksmas, sakyčiau, kalėdinis, naujametinis. Nežinau, ar visi Rosandos darbai tokie, tačiau šis jai pavyko labai šiltas, kuriantis malonią atmosferą“, – teigė galerijos šeimininkas.

Rosanda Sorakaitė

Paskatinamosios premijos įteiktos Adrianai Vignerei iš Latvijos („A little of everyday”) ir Vitai Opolskytei („Portrait of prince Balthasar as a friend (do not tell your mother“). Komisijos manymu, šios menininkės yra vertos būti pastebėtos.

Vita Opolskytė

Konkurso nugalėtojai įteiktas 2,5 tūkst. eurų vertės prizas ir galimybė 2017 metų gegužę ir birželį gyventi ir dirbti menininkų rezidencijoje „ICA Budapest“.

Šiemet projektas vyko aštuntą kartą. Ir jau septynerius metus DELFI yra šio projekto informacinis globėjas ir draugas. Portalas įsteigia papildomą apdovanojimą ir skelbia Publikos prizo laimėtoją. Šiemet skaitytojų simpatijų apdovanojimas atiteko tapytojai Dovilei Bilkštienei už drobę „Atostogos“.

Dovilė Bilkštienė

Jaunojo tapytojo prizas (JTP) – vienas reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalyse. Šis projektas susieja Lietuvos, Latvijos ir Estijos jaunuosius menininkus bendram tikslui – pristatyti savo šalies tapatybę, meno mokyklų praktikas ir asmeninį kūrybos potencialą. Menotyrininkų teigimu, projektas jau tapo savotišku Baltijos šalių jaunosios kartos tapybos metraštininku, svarbia jaunųjų kūrėjų platforma.

Projekto rengėjos menotyrininkės ir investavimo į meną konsultantės Julijos Dailidėnaitės teigimu, susidomėjimas šiuo projektu vis auga. „Pirmaisiais metais (2009) projekte dalyvavo 28 menininkai. Šįkart renginyje išmėginti savo jėgas panoro net 115. Labai malonu pripažinti, kad visi iki šiol vykę JTP projektai pateisino mūsų, rengėjų, lūkesčius. Didžiąją dalį menininkų pastebėjo kuratoriai, kolekcininkai ir galerininkai. Po JTP konkursų įvyko nemažai grupinių ir personalinių parodų, į kurias buvo pakviesti JTP finalininkai ir laimėtojai iš visų trijų Baltijos šalių“, – teigė J. Dailidėnaitė.

Be O. Ščeluščenkos JTP vertinimo komisiją šiemet sudarė Tina Kaplár iš Vengrijos, Ugnė Bužinskaitė, atstovaujanti „Lewben Art Foundation“, tapytojas Andrius Zakarauskas, meno kuratorius iš Estijos Siimas Preimanas ir ispanas Lino Lago.

Projekte „Jaunojo tapytojo prizas“ gali dalyvauti trijų Baltijos valstybių (Lietuva, Latvija, Estija) jaunieji menininkai. Pagrindinis šio projekto tikslas – pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius jaunosios kartos tapytojus, sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai Lietuvoje ir užsienyje – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Jaunojo tapytojo prizas“ – pirmasis tokio pobūdžio renginys jauniesiems menininkams Baltijos šalyse. Šis projektas orientuojamas į visų sričių menininkus iki 30 metų amžiaus, turinčius ar siekiančius meninio išsilavinimo. Amžiaus riba pasirinkta sąmoningai. Siekiame pristatyti pačius jauniausius menininkus, kurie ką tik baigė ar yra bebaigią aukštąsias mokyklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)