K.Lupa nominuotas už pjesės „Didvyrių aikštė“ pastatymą, E.Nekrošius – už „Borisą Godunovą“ ir „Bado meistrą“, režisierius V.Silis bei dramaturgas Janis Balodis – už spektaklį „Miškinis“. Minėti spektakliai pastatyti Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, „Meno forte“ Vilniuje ir Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Geriausiais nacionalinės dramaturgijos pastatymais pretenduoja tapti režisieriaus Arpado Schillingo ir Mariaus Ivaškevičiaus sukurtas spektaklis „Didis blogis“, inscenizacijos autorės, režisierės ir aktorės Birutės Mar-Marcinkevičiūtės monospektaklis „Ledo vaikai“ bei inscenizacijos autorės ir režisierės Aušros Pukelytės pastatyta „Teritorija“ pagal Mykolo Kleopo Oginskio „Priesakus sūnui“.

Į geriausios aktorės vardą pretenduoja Eglė Gabrėnaitė už ponios Citel vaidmenį spektaklyje „Didvyrių aikštė“, Jevgenija Gladij – už vaidmenis spektakliuose „Didis blogis“ ir „Rusiškas sąsiuvinis“, Viktorija Kuodytė – už Bado meistro vaidmenį pjesėje „Bado meistras“ ir Anos vaidmenį spektaklyje „Didvyrių aikštė“.

Apdovanojimo už pagrindinį vaidmenį gali tikėtis Valentinas Krulikovskis, sukūręs personažus „Septyniose gražuolėse“ ir „DreamWorks“,Valentinas Masalskis, suvaidinęs Robertą Šusterį „Didvyrių aikštėje“ ir vaidmenis spektaklyje „Didis blogis“ bei Vainius Sodeika – už Hamleto vaidmenį spektaklyje „Hamletas“ ir vaidmenis „Miškinuje“ bei „Mechaninėje širdyje“.

„Auksiniams scenos kryžiams“ nepagrindinių vaidmenų kategorijose nominuota Vilija Grigaitytė („Miškinis“), Eglė Grigaliūnaitė („Hamletas“, „Miškinis“, „Mechaninė širdis“), Vitalija Mockevičiūtė („Didis blogis“, „Borisas Godunovas“, „Jelizaveta Bam“), Saulius Čiučelis („Hamletas“, „Miškinis“, „Mechaninė širdis“), Liubomiras Laucevičius („Hamletas“, „Miškinis“), Arūnas Sakalauskas („Didvyrių aikštė“, „Borisas Godunovas“, „Jelizaveta Bam“).

Geriausiu scenografu ir kostiumų dailininku pretenduoja tapti Ugis Berzinis („Miškinis“), Paulė Bocullaitė („Hamletas“) bei Marius Nekrošius („Borisas Godunovas“, „Didis blogis“, „Bado meistras“), šviesų dailininkų ir videomenininku – Ričardas Matačius („Teritorija“), Eugenijus Sabaliauskas („Rusiškas sąsiuvinis“, „Mechaninė širdis“, „Dryžuota opera“), Lukaszas Twarkowskis (Lukašas Tvarkovskis) („Didvyrių aikštė“).

Muzikos spektaklių kūrėjų ir atlikėjų kategorijoje nominuota erdvinės operos tamsoje „Confessions“ kūrybinė grupė („Operomanija“): kompozitoriai Rūta Vitkauskaitė, Jensas Hedmanas ir dainininkė Asa Nordgren, taip pat muziką spektakliui „Didvyrių aikštė“ sukūręs Bogumilas Misala bei muziką „Hamletui“ parašęs Marius Stavaris.

Už choreografiją „Auksinį scenos kryžių“ gali gauti Vytis Jankauskas („Akloji dėmė“), Martynas Rimeikis („Visur, kur mes nebuvom“), Aira Naginevičiūtė-Adomaitienė (Stiklo sodai“).

Tarp operos solistų į apdovanojimą pretenduoja Jurgita Adamonytė už Melisandos vaidmenį operoje „Pelėjas ir Melisanda“, Viktorija Miškūnaitė už Manon Lesko vaidmenį operoje „Manon“ bei Jevgenijus Ulanovas už Golo vaidmenį operoje „Pelėjas ir Melisanda“.

Šokėjų kategorijoje nominuoti Greta Gylytė ir Eligijus Butkus už pagrindinius vaidmenis balete „Bolero“, Giedrė Kirkilytė-Jankauskienė už vaidmenį „Akloje dėmėje“, Goda Laurinavičiūtė už darbą šokio spektaklyje „Stiklo sodai“.

Apdovanojimas už spektaklį vaikams ir jaunimui gali būti skirtas pastatymo „Mechaninė širdis“ arba šokio spektaklio vaikams „Spalvoti žaidimai“ kūrėjams, „Auksinis scenos kryžius“ už lėlių ir objektų spektaklius – „Apie tai, kaip Kolka Pankinas skrido į Braziliją, o Marčius Nepankinas niekuo netikėjo, arba Ga-ra-rar“ arba „Meile, don’t stop“ kūrybinėms grupėms.

Kaip geriausi debiutantai nominuoti dirigentas Modestas Barkauskas už vienaveiksmių baletų triptiko „Bolero+“ muzikinės dalies pastatymą ir dirigavimą, baleto „Eglė žalčių karalienė“ dirigavimą, aktorius Valerijus Kazlauskas už Nevykėlio vaidmenį spektaklyje „Nevykėlis“ bei choreografė ir šokėja Miglė Praniauskaitė už šokio spektaklio „Rekonstruoti“ choreografiją, atlikimą.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijoms gauti iš viso buvo pateikti 75 spektakliai, juos vertino kultūros ministro įsakymu sudaryta komisija.

Svarbiausi šalies teatro apdovanojimai – „Auksiniai scenos kryžiai“ ir ir Boriso Dauguviečio auskaras – bus teikiami kovo 29 dieną Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre Vilniuje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)