Kamerinės muzikos perlai

A. Gilmanas į Lietuvą atvyksta jau antrą kartą. Pirmą kartą mūsų šalyje jis lankėsi praėjusią vasarą, kuomet pakerėjo klausytojus „Naujosios muzikų kartos“ vasaros festivalyje reto grožio garsu ir ypač jautriu muzikos perteikimu. „Kai išgirdau A. Gilmaną koncerte grojantį gyvai, šiurpuliai nubėgo per kūną, buvau pakerėtas ir apstulbintas. Savo muzika jis klausytojus perkėlė į kitą pasaulį. Jo grojimo maniera artima praeito šimtmečio geriausiems smuikininkams ir man ši maniera taip pat labai artima. Tai, kad mums pavyko prisivilioti tokio lygio smuikininką, yra didelis pasiekimas, na o jo koncertai taps svarbiu įvykiu ir muzikos švente klausytojams“ - sako K. Uinskas.

A. Gilmanas ir K. Uinskas atliks spalvingą programą, kurioje skambės įspūdingiausi kamerinės muzikos kūriniai. Virtuozinė F. Waxmano „Fantazija Karmen tema“ persipins su gaivia ir spalvinga L. Van Beethoveno „Pavasario sonata“, o melancholišką ir svajingą J. Brahmso sonatą pakeis C. Saint-Saënso Introdukcija ir Rondo Capriccioso, atskleidžianti visas smuiko virtuozines galimybes.

Laukiami pasaulio koncertų salėse

Niujorko Carnegie Hall, Berlyno filharmonija, Kiolno filharmonija, Londono Wigmore Hall – tai tik keletas prestižinių salių, kuriose tenka koncertuoti kaip solistams smuikininkui A. Gilmanui ir pianistui K. Uinskui. 

Savo neeilinio talento dėka, A. Gilmanas šiandien yra vienas geidžiamiausių smuikininkų pasaulio koncertų salėse, į kurio koncertus buriasi pilnos salės klausytojų. Be savo aktyvios koncertinės veiklos atlikėjas šiuo metu taip pat yra vieno garsiausių pedagogų Zakharo Brono asistentas Ciuriche. Z. Brono mokiniais buvo tokios pasaulinio garso žvaigždės kaip Maksimas Vengerovas, Vadimas Repinas ir Nikolajus Znaideris. 2007 m. buvo išleistas A. Gilmano debiutinis CD (OehmsClassics), kuris iš karto sulaukė išskirtinio kritikų ir klausytojų dėmėsio bei pripažinimo. Didžiausias klasikinės muzikos žurnalas The Strad rašė, kad šis CD „nuostabus“, kitas Vokietijos žurnalas FonoForum rašė, jog ši kompaktinė plokštelė, tai „ypač sėkmingas, fantastiškas A. Gilmano debiutas“.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas Kasparas Uinskas vertinamas ne tik klausytojų, bet ir užsienio kritikų. Pasak leidinio „New York Concert Review“: „Kasparas Uinskas turi viską, kas būdinga didžiam pianistui ir muzikui...“ Po pasirodymų kartu su smuikininku A. Gilmanu, K. Uinsko laukia intensyvus koncertinis turas su soline programa Lietuvoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje.

A. Gilmanas griežia XVIII a. Guadagnini smuiku

Viena iš ypatingo garso paslapčių – tai, jog A. Gilmanas griežia žymaus italų meistro G. B. Guadagnini instrumentu, pagamintu 1761 m. Guadagnini šeimos smuikai pasaulyje kartu su Stradivarijaus bei Guarneri šeimų smuikais vieni labiausiai vertinamų instrumentų dėl savo gilaus ir tauraus skambesio.

„Groti tokiu unikaliu smuiku atlikėjui tikra laimė. 17 - 18 a. gaminti smuikai išsiskiria savo kokybe, grojimui suteikia dar daugiau ryškumo ir individualumo. Tikras profesionalas su šiuo smuiku gali sukurti stebuklus. Kiekvienas smuikininkas svajoja bent kartą gyvenime prisiliesti prie tokio instrumento, tad aš labai džiaugiuosi, kad turiu išskirtinę galimybę juo groti“, - sako A. Gilmanas.

Atlikėjui teisė groti Guadagnini smuiku suteikta, laimėjus konkursą „The German Instrument Fond of the Stiftung Musikleben“ Hamburge, prieš tai jis griežė A. Stradivarijaus 1684 m. pagamintu smuiku, kuris jam buvo suteiktas, laimėjus konkursą „WestLB Music Competition and Instrument Award 2006“ Vokietijoje.

Smuikininko Aleksandro Gilmano ir pianisto Kasparo Uinsko koncertai:

Vasario 17 d. 18.00 val. - Kauno filharmonija
Vasario 18 d. 19.00 val. - Vilniaus Šokio teatras
Vasario 19 d. 18.00 val. - Klaipėdos koncertų salė

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją