Per kelias pirmąsias pokalbio minutes A. Užkalnis sulaužė mitą, esą spaudos fotografai temoka spustelti vieną mygtuką, neva šis darbas reikalauja tik tiek pastangų. Kandžiojo apžvalgininko prakalbintas M. Ažušilis „Žinių radijo“ eteryje papasakojo apie ilgą ir tikrai ne rožių žiedlapiais klotą kelią link fotografo vardo.

Savo šeimos šaknis iš už šilo, Ignalinos rajone, pamenantis Mindaugas papasakojo, kad fotografija jį pakerėjo ankstyvoje paauglystėje. „Atostogų metu tiesiog paėmiau tėvų fotoaparatą ir pradėjau fotografuoti, – pasakojo M. Ažušilis ir paskendęs prisiminimuose net šyptelėjo. – Jiems vienos juostelės pakakdavo keliems mėnesiams ar net pusmečiui, o man vos dienai. Tada ir supratau, kad gyvenimas yra gražesnis per tą stebuklingą akutę.“

Pirmąją asmeninę parodą Mindaugas surengė būdamas dešimtokas, o jau dvyliktoje klasėje pradėjo dirbti fotografijos pasaulyje. Būdamas dvidešimties jis jau žengė į spaudos fotografijos pasaulį. Vis dėlto aukštojo mokslo durys šiam vaikinui, kurio talentas skleidėsi jau kelerius metus, buvo kuriam laikui privertos.

Vilniaus dailės akademijos dėstytojai jam pasakė „Ne“. Nepadėjo net treji metai, praleisti paruošiamuosiuose kursuose. Anot profesionalių fotografų, „iš Mindaugo fotografo nebus“, tačiau šis požiūris pasikeitė tuomet, kai vaikinas baigė Vilniaus dizaino kolegiją. „Tada jie patys atėjo ir pasiūlė studijuoti pas juos magistrą, – šyptelėjo menininkas. – Įstojau, baigiau ir mano vienintelio pavardė tuomet nuskambėjo bene garsiausiai.“

Portalo DELFI fotografui Mindaugui kiekviena diena pateikia naujų iššūkių ir staigmenų. Jo darbų sąraše – ir linksmi, ir rimti, ir tragiški įvykiai. „Taip, mes skubame ir į avarijas. Nors aš tikrai nesu cinikas, tačiau atmetus visus tuos žmones ir emocijas, važiuodamas žinau, kad rasiu naują skulptūrą iš metalo, gumos, stiklo... Į avarijas važiuoju nusiteikęs taip, lyg ten pamatysiu tikrą meno kūrinį“, – atviravo fotomenininkas.

Savo aistrą pamatyti ir įamžinti sulamdytus automobilius vaikinas sulygino su vyrų aistra puoselėti savo „žaisliukus“. „Jie gali blizginti, glostyti... Baisu prisipažinti, tačiau ir aš norėčiau paglostyti tą sulamdytą metalą, suaižėjusius dažus“, – pats, rodos, savimi nustebo Andriaus Užkalnio pašnekovas. Negana to, M. Ažušilis atskleidė, kad kai kurie menininkai, žvelgdami į tokius objektus, jaučia net lytinį susijaudinimą.

Žiniasklaidos duonos nemenkai ragavęs A. Užkalnis suskubo paklausti ir bene daugeliui smalsuolių rūpintį klausimą: ar spaudos fotografai turi nemėgstamų garsenybių? Tačiau nuo atsakymo M. Ažušilis gudriai išsisuko, nors išgirdęs klausimą, kaip nufotografuoti moterį, kad ji ir pati sau būtų graži, leido sau paatvirauti. „Turint daugiau negu tris minutes, nėra sunku įsimylėti tą moterį ir per fotoaparato ieškiklį ją „padaryti“. Kad ir kaip tai dabar galėjo nuskambėti“, – garsiai nusijuokė „Žinių radijo“ svečias.

Ir nors viso pokalbio metu pagrindiniu smuiku griežė temos apie spaudos fotografiją, kurios retkarčiais priversdavo nurausti net ir klausytojus, ne veltui M. Ažušilis ne kartą buvo pavadintas menininku. Mindaugo nuotraukos jau keturis kartus puošė Lietuvos fotografijos metraštį, o ir jis pats yra surengęs ne vieną parodą.

Pastaroji, „Laimė Lietuvoje“, ne tik iškeliavo anapus Atlanto, bet ir sugulė į fotografijos knygą. M. Ažušilio netolimuose planuose – antroji fotografijos knyga.

Kasdien tūkstančiams skaitytojų rūpinčias akimirkas įamžinantis Mindaugas nepamiršo kurti. Kaip jis pats tikina, „tai, ką jis mato, išardo, sudėlioja savaip ir pamato naują pasaulį“. Jau netrukus vėl galėsime pamatyti jo mintyse deformuotą ir iš naujo sukonstruotą pasaulį. Mindaugas ruošia naują fotografijų parodą. Apie tai ir dar daugiau – Andriaus Užkalnio laidoje.

Visą laidą galite pamatyti ir išgirsti čia:

Mindaugo Ažušilio darbai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)