Paroda skirta 110-osioms dailės kritiko gimimo metinėms. Ją sudaro du skyriai: biografinė dalis ir M. Vorobjovo dailės kritikos pristatymas. Dailėtyrininko gyvenimas pristatomas remiantis Dailės muziejuje saugoma archyvo medžiaga - dokumentais, korespondencija, smulkiųjų spaudinių pavyzdžiais, fotografijomis. Parodoje taip pat eksponuojami rašytiniai autoriaus dailės kritikos pavyzdžiai, recenzijos.

Pasak parodos kuratorės Giedrės Jankevičiūtės, M. Vorobjovas yra vienas iš talentingiausių Lietuvis intelektualų, siekęs suartinti mūsų kultūrą su Vakarais.

"Grakščiai, puikiu stiliumi parašyti jo tekstai dėjo pagrindus vakarietiškų standartų Lietuvos dailės kritikai ir dailės istorijai. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos tyrinėtojai žino jį kaip šio menininko kūrybos interpretuotoją, Vilniaus mylėtojai žavisi jo studija "Vilniaus menas", M. Vorobjovą mini ir Vakarų dailės istoriografija", - teigia parodos kuratorė.

Pasak jos, parodos tikslas yra pristatyti visuomenei svarbiausius M. Vorobjovo biografijos faktus, aplinką, kurioje jis brendo kaip dailėtyrininkas, jo profesinių interesų lauką ir svarbiausius darbus.

"Pažintis su M. Vorobjovu - ryškus mūsų dailės istorijos epizodas ir kartu žingsnis į XX a. vidurio daugiatautę Lietuvos kultūrą, laužiusią siauro lokalumo ribas, atvirą Europos intelektualinėms tradicijomis ir aktualijomis", - pasakoja G. Jankevičiūtė. M. Vorobjovas gimė 1903 metais, studijavo meno istoriją Marburgo universitete, taip pat Berlyne ir Miunchene, kur gavo filosofijos mokslų daktaro laipsnį. 1940 m. išleido knygą "Vilniaus menas", vokiečių kalba yra parašęs iki šiol neišverstą monografiją apie M. K. Čiurlionį. Po Antrojo pasaulinio karo pasitraukė į JAV, kur 1954 m. mirė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją