Į ilgai lauktas iškilmes suvažiavo daugybė garbingų svečių, susirinko gausi minia panevėžiečių. Ties scenoje sėdinčio bronzinio Maestro kojomis buvo klotos geltonos rožės, paminklą šventino generalvikaras Robertas Pukenis.

Juozo Miltinio paminklo atidengimas sutapo su pirmą kartą Panevėžyje vykstančio Tarptautinio Baltijos valstybių teatrų festivalio pradžia. Tad iškilmėse dalyvavo ne tik Panevėžio, bet ir kitų šalies miestų, Latvijos, Estijos teatralai.

„Tegul paminklas garbiausiam panevėžiečiui visiems primena mąstančio žmogaus, koks ir buvo Juozas Miltinis, svarbą visuomenei, kūrybinės minties didybę“, - iškilmėse kalbėjo Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Šiam paminklui stovėti amžius linkėjo kultūros ministras Jonas Jučas.

Laiškai iš praeities

Susirinkusieji į paminklo atidengimą džiaugėsi, kad po daugybės ginčų, nuomonių, konkursų Juozo Miltinio šimtųjų gimimo metinių proga paminklą Panevėžyje, prie J.Miltinio dramos teatro, pagaliau pavyko pastatyti. Paminklo autorius skulptorius Regimantas Midvikis prisipažino, kad įamžinti tokio masto asmenybę nebuvo lengva. Tik po ilgų ieškojimų gimė mintis apie tuščioje scenoje sėdintį ir mąstantį režisierių.

Paminklo atidengimo iškilmėse J.Miltinio dramos teatro aktorius Algirdas Paulavičius susirinkusiems paskaitė Maestro laiškų, rašytų 1931 metais iš Paryžiaus į Kauną draugui Petrui Karužai, ištraukų. Draugui išsakytuose apmąstymuose jaunasis J.Miltinis jau kalba apie pasiryžimą gyventi tik dėl meno, puoselėjamą idėją visada ieškoti ir siekti tobulumo.

Susirinko bendražygiai

Prie paminklo Juozui Miltiniui kalbėjo miesto meras Vitas Matuzas, Seimo narys Julius Dautartas, kiti garbingi svečiai. Paminklą pašventino ir malda į susirinkusiuosius kreipėsi generalvikaras Robertas Pukenis. J.Miltinio dramos teatro vadovas Rimantas Teresas sakė: „Tebūnie šis paminklas naujas istorijos puslapis - Maestro šiandien vėl suvienijo mus visus“.

Oficialioms kalboms pasibaigus artyn prie paminklo ėjo J.Miltinio mokiniai Algimantas Masiulis, Donatas Banionis, jaunesnės kartos aktoriai, miesto gyventojai ir svečiai. Buvo dedamos gėlės, žmonės fotografavosi, aptarė įspūdžius.