Oratorijos prodiuseris Edvardas Trusevičius pažymi, kad masinės žmonių žudynės vykdytos šalia Vilniaus Antrojo pasaulinio karo metais pirmą kartą bus atvaizduojamos scenoje. Kūrinyje solistas kalbės egzekutoriaus lūpomis. Jis papasakos, kodėl žudė beginklius žmonės, ko siekė. Tai bus jo gyvenimo išpažintis.

„Istorijos puslapius peržvelgiame ne todėl, kad atskleistume asmenis, atėmusius žmonėms gyvybę. Vien priekaištai makabriškų įvykių vykdytojų, kurių daugelio šiandien nėra tarp gyvųjų, palikuonims ar fiurerio inicijuotų neregėtų nusikaltimų žmonijai bendrininkų įpėdiniams neveikia teigiamai. Čia turbūt tiktų priminti akivaizdžią tiesą, kad istorijos nebepakeisime, tačiau galime kurti geresnę ateitį. Iš to išsirutuliojo pristatomo muzikinio kūrinio motyvas“, – sako E. Trusevičius.

Panerių oratoriją sukūrė Ukrainoje gimęs, šiuo metu Lenkijoje gyvenantis kompozitorius Maksas Fiodorovas. Ją atliks solistas Maciejus Nerkowskis iš Lenkijos, Palenkės operos ir filharmonijos choras iš Balstogės ir Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus.

Oratorijos tekstas skambės lenkų kalba. Per koncertą kūrinys bus verčiamas į lietuvių ir anglų kalbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)