D. Minderytė šiuo metu Vilniaus dailės akademijos meno doktorantė, 2016 m. baigė tapybos magistro studijas. Instaliacijos „Tinkamos aplinkybės“ idėja menininkei kilo dar 2012 metais, kuriant mažesnio mastelio projektą pavadinimu „Idėjos sklando ore“.

„Svajojau kada nors aštriais idėjų kabliukais užpildyti didelę parodų salę. Atidėliodama idėjos įgyvendinimą, vis naršydavau internete ieškodama: gal kas nors tai jau yra sukūręs. Laukimas jaudino. Nežinau, ko laukiau labiau: ar keisto pasitenkinimo, kai tavo (ne)unikalūs pastebėjimai realizuojasi kitų darbuose ir apatiškas laukimas stebint pasiteisina, ar progos įteisinti (ne)savo idėją kaip legalią vagystę iš nematomo, bet lyg ir visiems prieinamo, niekieno nesaugomo, idėjų banko“, – prisimena menininkė.

D.Minderytei įsivaizdavimas, dvejojimas, pats laukimas tampa tikslu. Atidėliojimas virsta procesu, kuris yra malonesnis už rezultatą. Kai klausantis diskusijos taip ilgai lauki, kol sukaupsi drąsą ir pasakysi, ką galvoji, o pralaukus bent sekundę, nebenori nieko pasakyti. Kai lauki kažko tol, kol galiausiai nebežinai, ar to tebenori.

Naujausia menininkės instaliacija kalba apie aplinkybes, kurios, kai tik galvoji, kad kažką jau gali kontroliuoti, tave nukreipia netikėtu ir nelauktu keliu. Ji apie sienas, kurių negali apeiti ir apie šviesą sklindančią pro skyles toje sienoje. Tai bandymas atsargiai pasivaikščioti išmintais ar net jau išasfaltuotais keliais, veikti sistemoje, kai neišeina jai nepriklausyti.

„Projekto „Idėjos sklando ore“ sumanymas sumišo su aplinkybėmis, kai negali patekti ten, kur nori, nesusiplėšęs palto ar nenusibrozdinęs alkūnės“, – pasakoja instaliacijos „Tinkamos aplinkybės“ autorė D.Minderytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją