29 metų lietuvaitė su šiuo orkestru debiutavo 2015 metų liepą ir muzikantams, vadovybei bei žiūrovams padarė tokį įspūdį, jog buvo pakviesta sugrįžti sausio mėnesį ir diriguoti specialiai surengtam koncertui, rašo theguardian.com.

Apžvelgdamas praėjusio mėnesio pasirodymą Andrew Clementsas rašė: „Lengva suprasti, kodėl ji buvo taip gerai sutikta. Muzikantams ji komunikavo kažką nuostabiai gyvo ir detalaus; tai buvo pasirodymas su šviežia, aiškia struktūra ir nenukrypstančiu formos jausmu“.

M. Gražinytė – Tyla šiuo metu eina dirigento asistentės pareigas Los Andželo filharmonijoje, kur 2012 – 2013 metais dirbo kaip Dudamelio stipendininkė. Šių metų liepą ji taps šio vakarinės pakrantės orkestro asocijuotąja dirigente. Ji taip pat dirba Zalcburgo teatro meno vadove. Būtent šiame mieste 2012 metais ji sulaukė tarptautinio dėmesio, kai laimėjo Zalcburgo festivalio jaunųjų dirigentų prizą.

Vilniuje gimusi dirigentė studijavo Leipcige, Bolonijoje, Ciuriche ir Grace. Tarp žymiausių jos pasirodymų yra koncertai su Gustavo Mahlerio jaunimo orkestru, Beethoveno orkestru Bonoje, Danijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Berlyno „Komische Oper“ ir „Kremerata Baltica“. Jos 2014 metų debiutas su Los Andželo filharmonija pateko tarp dešimties geriausių „The New Yorker“ apžvalgininko Alexo Rosso išrinktų metų pasirodymų.

Rašydamas apie jos 2015 metų gruodžio koncertą, Markas Swedas iš „Los Andgeles Times“ pareiškė: „Orkestras grojo taip, tarsi vėl būtų jaunas“. Kaip kviestinė dirigentė diriguodama San Diego simfoniniam orkestrui, ji generavo elektrą ir jaudulį, pažymėjo Jamesas Chute`as iš „San Diego Union Tribune“. „Tačiau nuostabiausias dalykas yra jos susižavėjimo, susitelkimo, precizikos ir intelekto derinys. Pridėkite podiumo išvaizdą bei prieigos grakštumą ir turėsite retą talentą“.

BMSO muzikantų komitetas ir vadovybė vienbalsiai nusprendė pakviesti M. Gražinytę –Tylą tapti jų orkestro meno vadove. Septynis metus šias pareigas ėjo 2015 metais pasitraukęs A. Nelsonas. „Su šiuo orkestru praleistas laikas man visuomet bus ypatingas, ir esu tikras, kad Mirga taip pat bus įkvėpta nuostabios BMSO muzikos šeimos“, - teigė jis.
„Tarp Mirgos ir mūsų muzikantų iš karto atsirado chemija. Susižavėjimas jos koncertais tiek scenoje, tiek tarp žiūrovų buvo akivaizdus. Mirga pakeri klausytojus, kur bediriguotų: nekantraujame, kada pradėsime su ja koncertuoti“, - sakė generalinis direktorius Stephenas Maddockas.
Antrasis pagrindinis orkestro smuikas Moritzas Pfisteris su tuo sutiko. „Ji yra labai populiari. Mūsų veidus nušvies plačios šypsenos. Ji labai muzikali ir labai ekspresyvi. Du koncertai, kuriuos su ja turėjome, buvo tikrai jaudinantys“.

„Ji turi aiškią idėją, ko nori, bet tuo pačiu metu ji yra labai imli tam, ką gali pasiūlyti orkestras, ir ji į tai reaguoja. Jos vadovavimas labai natūralus – nuo pat pirmos minutės scenoje ji tampa įtikinanti. Tai puikios naujienos mums, kaip orkestrui, ir visai Midlando kultūrai“.
Tikslios naujojo sezono su šiuo orkestru detalės bus paskelbtos balandžio mėnesį, bet jau dabar aišku, kad bus įtrauktos operos ir choriniai projektai su BMSO choro vadovu Simonu Halsey, taip pat platus orkestrinis repertuaras, pradedant Mozartu bei Haydnu ir baigiant šiuolaikiniais kompozitoriais.

„Dirbti su BMSO buvo taip lengva, negaliu sulaukti, kada galėsiu pradėti. Kiekvienas šio orkestro muzikantas yra menininkas, turintis puikią individualybę ir atsakomybės jausmą. Jiems lemta tapti vienu garsiausių pasaulio orkestrų ir jiems būdinga komandinio darbo dvasia padeda to siekti. Labai džiaugiuosi, kad dirbsiu su BMSO šeima, įskaitant jos nuostabų chorą“, - teigė dirigentė M. Gražinytė – Tyla.
„Tikiu, kad būsime šauni komanda“, - pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)