Vienuoliktą koncertų sezoną rudenį pradėsiantis Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO pirmąkart grojo Norvegijos klausytojams. Inovacijas daugelyje gyvenimo sričių, taip pat ir kultūroje bei muzikoje vertinanti Skandinavijos publika muzikus palydėjo griausmingais aplodismentais, festivalio organizatoriai atsisveikino įteikdami muzikantams kvietimą festivalyje pasirodyti ir ateinančiais metais, o entuziastingą recenziją apie kolektyvo pasirodymą parašė muzikos ir meno kritikė Paula Bjertnes.

„Festivalis „Festspillene Elverum“ vakar publikai pateikė visiškai naują muzikinę patirtį. Tai buvo nauja, netradicinė kamerinė muzika ir ... o Dieve kokia puiki („cool“) ji buvo! Tai yra klasikinė muzika, atspindinti mūsų laiką ir pajėgi kreiptis į kur kas platesnę auditoriją, o taip pat ir jaunimą. Nėra jokių abejonių, kad mūsų publika išgirs apie šį kolektyvą dar daug daugiau, ir jau labai greitoje ateityje“ rašoma dienraštyje „Hamar Arbeiderblat“.

Daugiau nei dviejų valandų pasirodymo metu NIKO atliko Gelgotui tarptautinį pripažinimą pelniusį kūrinį „Never Ignore the Cosmic Ocean“, jo simfonijos „Extracultural“ kamerinę versiją, žymaus dirigento K. Jarvi kūrinį „Nebula“, šiuolaikinę Vivaldžio „Metų laikų“ versiją. „Ir viskas buvo atliekama be natų, – šie išskirtinai profesionalūs muzikantai absoliučiai pilnai pasineria į minimalistinės muzikos pasaulį. Septyni jauni ir talentingi muzikantai iš Lietuvos tiesiog abstulbino publiką ir suteikė nepaprastai gražius išgyvenimus“.

Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO įkurtas 2006 metais, jau koncertavo daugelyje Europos šalių, taip pat Jungtinėse Amerikos Valstijose. 2015 metais NIKO debiutavo prestižinėje Leipzigo „Gewandhaus“ salėje, bei atidarė Vilniaus Festivalį. Nuo 2012 metų NIKO reziduoja Vilniaus miesto Rotušėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją