E. Kavecką „Polifonija“ perviliojo iš Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“. Šiauliečių kolektyvas dirigentui jau pažįstamas ir savas. Jie ne tik pernai kartu rengė ir atliko Adventinio koncerto programą, bet šiemet „Polifonija“ dalyvavo Egidijaus doktorantūros studijų baigiamajame koncerte „Glėby nakties“.

Pasak choro vadovės Aurelijos Čižauskaitės-Butkaliuk, kolektyvo nariai jau kuris laikas buvo nukreipę žvilgsnius į E. Kavecką ir tikėjosi jį pritraukti pas save.

Pats dirigentas sako irgi ilgokai apie tai svarstęs ir diskutavęs. Ne tik su šiauliečiais, bet ir su savo šeima. „Esu vedęs ir turime vaiką, tad kiekvienas sprendimas turi būti atsakingai apgalvotas. Nusprendėme likti gyventi Vilniuje, tiesiog kai kurie mano darbinio gyvenimo etapai vyks Šiauliuose. Šis regionas man yra kažkiek pažįstamas, nes pats esu gimęs Akmenės rajone, Papilėje. Tačiau su Šiauliais nieko bendro iki šiol neturėjau“, – pasakoja E. Kaveckas.

Laukia naujovės

Paklausus kokie pagrindiniai argumentai lėmė pačio dirigento apsisprendimą karjerą tęsti Šiauliuose, Egidijus sako, kad tam įtakos turėjo ne tik užsimezgęs bendarvimas doktorantūros studijų metu, bet ir choro potencialas.

„Įtakos tam turėjo pastaruoju laikotarpiu prasidėjęs mano bendradarbiavimas bei artimesnė pažinti su Valstybiniu choru „Polifonija“. Tuometinio meno vadovo T. Ambrozaičio vadovaujamas kolektyvas paliko tikrai didelį įspūdį. Choro ryškiausios ypatybės – profesionalumas ir nuoširdumas, mano manymu, tai gerb. T. Ambrozaičio didelio darbo pasekmė. Šiandien, jau tapus šio kolektyvo meno vadovu ir gavus galimybę tęsti T. Ambrozaičio darbą, man tenka didžiulė garbė, bet dar didesnė atsakomybė“, – aiškina E. Kaveckas.

Pasak jo, choras jau turi savo „veidą“, savo tradicijas, savo kūrybinę kryptį. „Įsiliedamas į šio kolektyvo darbą stengsiuosi, kad jo repertuare nestigtų muzikinių stilių įvairovės. Manau, Lietuva per maža šalis, kad galėtume orientuotis tik į vieną stilistinę kryptį. Deja, mūsuose chorinio meno koncertai nėra labai populiarūs. Tai, mano manymu, įtakoja pačio žanro statiškumas, tad viena iš mano ateities užduočių bus siekti, kad choras taptų gyvas, mobilus, judantis organizmas, o ne surambėjusi scenos kolona. Vien Europoje yra šimtai itin gerų ir stiprių chorų, tad, sekdamas tik geriausiais pavyzdžiais, bandysiu dar labiau puoselėti choro „Polifonija“ meninį lygį ir, jei pavyks, bent šiek tiek labiau atkreipti didžiųjų Europos chorinio meno gigantų dėmesį į Lietuvos muzikinę kultūrą“, – sako jis.

Debiutas – naujametį vakarą

Naujasis meno vadovas savo debiutą yra numatęs per tradicinį „Polifonijos“ naujametinį koncertą. „Vadovė kolektyvui yra suplanavusi spalvingą ir intensyvų rudenį, tad man tai bus geras laikas dar artimiau pažinti kolegas, pajusti nuotaiką ir pačiam natūraliai įsilieti“, – apie savo planus sako Egidijus.

Pasak jo, žmogus, kuris daro tai, ką mėgsta visada viską padaro gerai, tad baimės žengus naują žingsnį savo karjeroje jis nejaučia. „Visada atlieku tik tą muziką, kuri man yra graži. Svarbu, kad mano „gražu“ sutaptų su viso kolektyvo „gražu“. Tada darbas tampa malonumu ir jis negali nepavykti“, – sako jis.

E. Kaveckas šiemet apsigynė daktaro disertaciją, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavo choro dirigavimo specialybę. Kaip dirigentas ir atlikėjas aktyviai dalyvauja akademiniuose koncertuose, muzikiniuose projektuose. Daugiau nei 10 metų dainavo Vilniaus miesto savivaldybės chore „Jauna muzika“, buvo šio choro chormeisteris ir antrasis dirigentas. Įkūrė profesionalų įvertinimo ir pripažinimo sulaukusį vokalinį ansamblį „Balsai“ su kuriuo intensyviai dirbo ir koncertavo. Nuo 2011 m. dirba dirigentu Valstybiniame dainų ir šokių ansamblyje „Lietuva“.

Valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ – vienas garsiausių Lietuvos profesionalių chorų, savo metus skaičiuojantis nuo 1974-ųjų. Be meno vadaovo jis buvo nuo gegužės, iš pareigų pasitraukus tuometiniam meno vadovui ir vyriausiajam dirigentui T. Ambrozaičiui, šiuo metu dirbančiam Klaipėdoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)