"Tai pats reikšmingiausias apdovanojimas, dėl to jis tikrai yra svarus, vertingas ir reikalingas, nes mes turime kuo didžiuotis ir reikia mokėti didžiuotis tuo, ką turime. (...) Mes greitai patys galime pasidaryti provincija, jeigu mes galvosime, kad mes tokie esame. Ir mes nebūsime provincija tada, kai mes galvosime, kad mes esame talentinga tauta, o taip ir yra", - BNS sakė premijos laureatas.

Dirigento teigimu, žinia apie pelnytą reikšmingiausią Lietuvos apdovanojimą jam buvo maloni.

"Aišku, visada malonu, kai įvertina, ar yra žmonių, kuriems nemalonūs yra įvertinimai, o ypač kai įvertinama taip reikšmingai arba reikšmingiausiai, ką galima būtų sugalvoti Lietuvos istorijoje. Tikrai malonu, ir reakcija pati geriausia. (...) Nesu iš tų žmonių, kurie galvoja, kad galbūt viskas čia buvo verta dabar tai gauti, galbūt galėjo ir vėliau atsitikti", - svarstė jis.

M.Pitrėnas mano, jog garbingu apdovanojimu įvertinti jo septynerių metų darbai Lietuvoje ir už jos ribų.

"Manau, kad tai yra septynerių metų įvertinimas, o per septynerius metus teko dirbti su daugeliu kolektyvų: ir visa mano darbo su Kauno simfoniniu orkestru kadencija, ir, žinoma, darbas Latvijos nacionalinėje operoje, kurios vyriausiu dirigentu esu", - kalbėjo dirigentas.

Tačiau prioritetu jis sako laikantis Lietuvos sceną: "Prioritetu laikiau, laikysiu ir laikau dirigavimą ir muzikavimą Lietuvos publikos akivaizdoje. Lietuvos koncertinių agentūrų pakvietimus visą laiką laikau prioritetiniais. Todėl ypač malonu dirbti čia, su savais žmonėmis, suprantančiais, ką aš noriu pasakyti. Manau, už tai ir esu įvertintas".

Laureatus rinkusi komisija M.Pitrėnui premiją skyrė už "platų kūrybinį mostą interpretuojant klasikinę ir šiuolaikinę muziką bei lietuviškos muzikinės kultūros sklaidą". Dirigentas sako sutinkantis, kad jis savo darbu užsienyje reprezentuoja lietuvišką atlikimo kultūrą.

"Kad parašyta, kad aš esu už sklaidą (įvertintas - BNS) - tai yra iš tikrųjų taip, nes tai yra ne lietuviškos muzikos, nors tokią taip pat labai mielai visur į užsienį išvežu, jeigu yra tokia galimybė, taip sakant reprezentuoju lietuvių autorius, bet lietuviškos atlikėjiškos kultūros - aš kaip atlikėjas nešu Lietuvos vėliavą šiuo atveju", - sakė jis.

Dirigento teigimu, lietuviškos atlikimo kultūros savitumas ir privalumas - kad joje susipina Rytų ir Vakarų kultūros.

"Mes turime ypatingą kultūrą, kuri brendo skirtingų didžiųjų valstybių arba skirtingų gigantiškų kultūrų sandūroje - tai yra, rusiškosios ir vakarietiškosios. Dėl to mes, manau, labai vykusiai susintetinome ir pastarąją, ir rusų (kultūras - BNS). (...) Ta sintezė daro mus tikrai ypatingus, nes mes Vakaruose įdomūs kaip rusiškosios kultūros apologetai, o žiūrint į Rytus, mes jau jiems įdomūs kaip vakariečiai. Taip kad mes lyg ir nei prie tų, nei prie tų, bet kartu ir viską turintys ir viską gebantys. Tas yra mums labai didelis pliusas", - mano premijos laureatas.

Kalbėdamas apie šiuolaikinės muzikos situaciją Lietuvoje, M.Pitrėnas sako, kad nors yra šiai muzikai skirtų festivalių, ji Lietuvoje skamba retokai.

"Kitas dalykas, kad ta šiuolaikinė muzika pas mus nevisada galbūt tokia kokybiška, įdomi arba, tiksliau, įdomi tik ją kuriantiems ir kartais atliekantiems žmonėms. Publikai ji nesukelia didelių emocijų. Kartais ta šiuolaikinė muzika laikoma snobų muzika, nes ją supranta arba vaidina suprantą tik tie, kurie ja domisi, užsiima, atlieka, kuria", - sako jis.

Šiuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) dėstantis M.Pitrėnas joje baigė chorinį dirigavimą ir simfoninį bei operinį dirigavimą, tobulinosi Zalcburgo muzikos ir vaizduojamojo meno mokykloje Mozarteum.

Jis yra pelnęs apdovanojimų dirigentų konkursuose: pirmąją premiją nacionaliniame jaunųjų dirigentų konkurse, specialų dirigento prizą Tarptautiniame chorų konkurse Debrecene, antrąją premiją ir prizą už geriausią šiuolaikinės muzikos interpretaciją tarptautiniame J.Naujalio dirigentų konkurse, antrąją vietą ir specialius prizus už geriausias latvių kompozitorių interpretacijas tarptautiniame dirigentų konkurse "Riga'97",

M.Pitrėnas - pirmas Lietuvos dirigentas, pelnęs aukso medalį prestižiniame VII tarptautiniame G.Fitelbergo dirigentų konkurse Katovicuose.

Jis daug koncertavo su savo įkurtu choru Psalmos, su Lietuvos Nacionaliniu, Valstybiniu, Mažosios Lietuvos, Lietuvos muzikos akademijos simfoniniais, Lietuvos ir Šiaulių kameriniais orkestrais, daugelį metų kviečiamas dirbti su Šiaurės Reino-Vestfalijos jaunimo simfoniniu ir kameriniu orkestrais, dirigavo Silezijos Filharmonijos, Sudetų filharmonijos bei Bydgoščiaus filharmonijos orkestrams.

M.Pitrėnas 2006-2011 metais vadovavo Kauno miesto simfoniniam orkestrui. Šiuo metu jis yra Latvijos nacionalinės operos vyriausias dirigentas ir muzikos direktorius.