Šio vakaro publikos laukia klasikinio koncerto žanro puota. Skambės nuostabūs šviesių, raiškių melodijų, veržlių, energingų ritmų, aiškios klasikinės formos Antonio Vivaldi ir Wolfgango Amadeus Mozarto koncertai. Juos solo su orkestru grieš ir vienas smuikas (S. Krylovas), ir trys (S. Krylovas, P. Vernikovas, S. Makarova) bei keturi (S. Krylovas, P. Vernikovas, P. Jankovskytė, S. Makarova) smuikai vienu metu.

Klasiką kinematografiškais XX amžiaus muzikos vaizdais prasklaidys gruzinų kompozitoriaus Gijos Kančelio kūrinys „Twilight“ (iš anglų k. – sutemos, prieblanda, aušra). Šis 2004 m. Tarptautinio Mozarteumo fondo užsakymu sukurtas ir 2005 m. Zalcburge pirmą kartą atliktas opusas skirtas dviem smuikams (arba smuikui ir altui), styginiams ir sintezatoriui. Pastarojo partiją koncerte Vilniuje atliks Vaiva Eidukaitytė-Storastienė, smuikais solo grieš P. Vernikovas ir S. Makarova.

Svetlana Makarova

Programa „Viva il concerto!“ – viena retų progų išgirsti solo griežiant LKO meno vadovą ir dirigentą S. Krylovą. O šįkart kartu pasirodys ir jo bičiuliai, scenos patrneriai iš Šveicarijos. Siono festivalio meno vadovas P. Vernikovas – Davido Oistracho ir Semiono Snitkovskio mokinys, jau dvidešimt metų vadinamas smuiko virtuozu. Šis daugelio konkursų laureatas koncertuoja tokiose scenose kaip Amsterdamo „Concertgebouw“, Niujorko „Carnegie Hall“ ir „Kennedy Center“, Londono „Wigmore Hall“, Milano „La Scala“ ir kt.

Jau 30 metų P. Vernikovas yra Čaikovskio trio narys. Profesorius dėsto meistriškumo kursuose visame pasaulyje: Italijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Ispanijoje (Escuela Superior de Música Reina Sofia), Izraelyje (Rubin Academy), Vokietijoje (Kronberg Academy), dalyvauja įvairių tarptautinių konkursų žiuri (Szigeti, Kreislerio, Gui, ARD, Sendajaus, Sarasate’s, Wieniawskio ir kt.). Jo smuikavimą įrašinėja garsios studijos: „Ondine“, RCA ir „Dynamic“.

Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras

Su P. Vernikovu Vilniuje jau ne pirmą kartą pasirodysianti smuikininkė S. Makarova griežti pradėjo penkerių metų, o dešimties tapo tarptautinio P. Čaikovskio jaunųjų muzikų konkurso I vietos laimėtoja. Smuikininkė koncertuoja visame pasaulyje, ji kaip ir P. Vernikovas yra Lozanos aukštosios muzikos mokyklos smuiko pedagogė.

Koncerte išgirsime ir S. Krylovo pakviestą talentingą jauną Lietuvos smuikininkę, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleivę P. Jankovskytę. Smuikininkė yra įvairių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė. P. Jankovskytei teko dalyvauti Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalyje Vokietijoje, taip pat ji koncertavo Ankaros (Turkija) Mažajame teatre ir Lietuvos ambasadoje Berlyne. Kaip solistė ji grojo su Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais, Kauno simfoniniu orkestrais, tobulinosi žymių smuikininkų, tarp jų ir S. Krylovo meisriškumo kursuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją