82-ejų A. J. Ambrazas – viena iškiliausių asmenybių, savo gyvenimą skyrusių Lietuvos kompozitorių kūrybos tyrinėjimams. Muzikologas išleido 12 knygų, paskelbė kelis šimtus straipsnių. Tarp knygų apie kompozitorius ir paskutinė, šį pavasarį pasirodžiusi kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno monografija, skirta kūrėjo 100-mečiui. A. J. Ambrazo rūpesčiu Seimas šiuos metus paskelbė J. Juzeliūno metais.

Savo tyrimuose muzikologas itin daug dėmesio skyrė ir kompozitoriui Juozui Gruodžiui. Studentai A. J. Ambrazo knygas vadino lietuviškuoju muzikos analizės katekizmu. Muzikologas pateikdavo lengvai skaitomus ir kartu svarius muzikos tyrimus.

A. J. Ambrazas buvo Lietuvos radijo ir televizijos komiteto bei valstybinės filharmonijos muzikos redaktorius, dirbo kompozitorių sąjungoje, buvo ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, daugybės redakcinių kolegijų narys.

Greta bendrųjų muzikos teorijos ir XX a. Lietuvos muzikos istorijos klausimų, A. J. Ambrazas itin daug dėmesio skyrė klasikų J. Gruodžio ir J. Juzeliūno kūrybai, nenuilsdamas skleidė apie ją žinią tiek moksliniais darbais, knygomis ir straipsniais, tiek gyvu žodžiu bei kitomis iniciatyvomis. Nacionalinė kultūros ir meno premija 2015 m. jam suteikta už monumentalią monografiją „Julius Juzeliūnas. Gyvenimo ir veiklos panorama. Kūrybos įžvalgos“.

Nacionalinė kultūros ir meno premija Ambrazui įteikta šį pavasarį, jis buvo įvertintas ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, Vyriausybės kultūros ir meno premija.