Šis vardas suteikiamas už ypatingus nuopelnus Vilniui ir Lietuvai. S. Bako kandidatūrą pasiūlė Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejus. Šiemet S. Bakas planuoja atvykti į Vilnių ir perduoti daugiau kaip 100 savo kūrybos darbų.

Samuelis Bakas

Dailininkas gimė Vilniuje, 1933-ųjų rugpjūčio 12 dieną. Būdamas devynerių jis su tėvais pateko į Vilniaus getą, kur buvo surengta pirmoji jo piešinių paroda. S. Bakas su su motina pergyveno nacių okupaciją karo metais ir emigravo į Vokietiją, 1948-aisiais – į Izraelį, vėliau gyveno Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje, nuo 1993 m. dailininkas įsikūrė JAV, Vestone, Masačusetso valstijoje.

Samuelis Bakas

Visą šį laiką dailininkas rengė personalines parodas įvairiausių pasaulio miestų galerijose ir muziejuose – Romoje, Londone, Paryžiuje, Monrealyje, Jeruzalėje. Pirmoji dailininko paroda Vilniuje buvo surengta 2001 metais.

Markas Zingeris. Samuelio Bako parodos "Gyvenimo stotys" atidarymas

Praėjusiais metais garbės piliečiu tapo architektas Algimantas Nasvytis, 2015-aisiais – prezidentas Algirdas Brazauskas. Šį titulą turi buvęs JAV prezidentas Ronaldas Wilsonas Reaganas, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hannibalssonas, monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, dirigentas bei violončelininkas Mstislavas Rostropovičius, buvęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Dennis Hastertas, Nobelio premijos laureatas, poetas Czeslawas Miloszas, poetas Justinas Marcinkevičius, buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis, matematikos profesorius Jonas Kubilius, poetas ir vertėjas, JAV Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)