Prie kaunietės dailininkės kūrinių ilgiau stabteli ne tik parodos žiūrovai. Iš pažiūros paprastus, tačiau labai įtaigius ir meistriškai nutapytus darbus giria ir parodoje dalyvaujantys jos kolegos. „Puikiai nupiešta“, – gėrėjosi grafikas, litų banknotų autorius Giedrius Jonaitis.

Nemažos įtakos susidomėjimui J. Kluonės drobėmis turėjo ir tai, kad jas autorė nutapė ne dažais, o nafta. „Man labai patinka piešti, todėl savo idėjas dažnai išreiškiu monochrominėmis priemonėmis. Naftą pasirinkau todėl, kad savo darbuose vaizduoju karą. Dėl ko gi jis vyksta – dėl juodojo aukso. Geresnio išraiškos būdo negalėčiau sumanyti“, – džiaugėsi DELFI kalbinama dailininkė.

Stiklainį tirštos frakcijos naftos produkto ji įsigijo Kauno naftos bazėje. „Ploni potėpiai lieka beveik sausi, o storesni tamsūs sluoksniai drobėse nenudžiūsta. Tačiau yra savitas kvapas – tikras jausmas, iš ko tai padaryta“, – nusišypsojo J. Kluonė.

Jūratė Kluonė. "Paaukoti. Pabėgėlių stovykla"

Viename paveiksle menininkė vaizduoja Palmyros antikinio amfiteatro susprogdinimą. „Dar 1935 metais garsusis dailininkas Nikolajus Rerichas sumanė specialią vėliavą, kuri pasaulio paveldo objektus turėjo saugoti nuo sunaikinimo. Deja, jokie susitarimai „Islamo valstybės“ užimtose teritorijose negalioja“, – aiškino drobių autorė.

Dailininkė pasakojo daug skaičiusi apie konfliktą Sirijoje, domėjosi pabėgėlių likimais. Viena sukrečianti istorija ją nukėlė į Graikiją. Tapytoja ryžosi įamžinti pabėgėlių stovyklos gyventoją – motiną su vaiku. „Šiame darbe jauna sirė ant rankų laiko kūdikį, kuris gimė stovykloje prie Graikijos ir Makedonijos sienos“, – pasakojo J. Kluonė.

Jūratė Kluonė. "Paaukoti. Aleppo"

Šio paveikslo siužetą ji atrado graikų fotožurnalisto Petro Giannakouris nuotraukų cikle, kurį publikavo naujienų agentūra „Associated Press“. Autorė susisiekė su žurnalistu, kad paprašytų leidimo tapyti pagal jo fotografiją. Graikas, suprantama, maloniai sutiko.

Trečiame paveiksle J. Kluonė vaizduoja kelių tūkstančių metų senumo Sirijos miestą Alepą. Tiksliau tai, kas liko po Rusijos remiamų Basharo al Assado pajėgų antskrydžių: iš subombarduoto miesto griuvėsių vyriškiai ant rankų išneša dar gyvą kūdikį. Drobėje šį epizodą lydi regiono lyderių atvaizdai, derybų akimirkos ir šampano taurę keliančio Rusijos prezidento Vladimiro Putino šypsnys.

Dar prieš gerą dešimtmetį J. Kluonė, trijų vaikų mama, vadovavo parduotuvių tinklui „Žaislų planeta“. Tačiau ilgainiui verslas nustojo džiuginti, ir moteris pasirinko tapybos studijas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)