Vykdydamas sėkmingą bendradarbiavimą su Lietuvos kultūros įstaigomis ir asmenybėmis, Lenkijos institutas šiemet švenčia 20-ąjį veiklos Vilniuje gimtadienį.

Ta proga instituto direktorius Marcin Łapczyński dėkojo ilgamečiams partneriams ir pristatė šių metų planus surengti įvairių koncertų, parodų, festivalių ir kitų kultūros renginių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose Lietuvos miestuose.

„Atrodo, kad 20 tai jaunuolio metai, bet iš kitos pusės – žvelgiant į instituto įdirbį – tai labai brandus amžius. Amžius, kuris dėl įgytos patirties leidžia priimti išmintingus sprendimus ir pasirinkimus, naujus iššūkius, džiaugtis kitų ir savo sėkme” - kalbėjo Marcin Łapczyński.

Lenkijos Respublikos ambasadorius Jarosławas Czubińskis, sveikindamas susirinkusius svečius, džiaugėsi vaisingu ilgamečiu bendradarbiavimu ir sakė: „Tejungia, o ne skiria mus kultūra. Tetarnauja geresniam pažinimui, supratimui ir tenugali visus stereotipus, išankstines nuostatas.”

Pradedant jubiliejinius 20-uosius Lenkijos instituto Vilniuje metus buvo įteikti Lenkijos Respublikos valstybiniai apdovanojimai už nuopelnus vystant lenkų ir lietuvių bendradarbiavimą, lenkų kultūros populiarinimą bei bendradarbiavimą su Lenkija.

Ordino už nuopelnus Lenkijos Respublikai Karininko kryžiumi pagerbtas Šv. Kristoforo Kamerinio Orkestro meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus. Vilniaus Adomo Mickevičiaus muziejaus direktorius Rimantas Šalna ir Kėdainių krašto muziejaus vadovas Rimantas Žirgulis apdovanoti Ordino už nuopelnus Lenkijos Respublikai Kavalieriaus kryžiais. Lenkų literatūros vertėjai Birutei Jonuškaitei Augustinienei ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Senato pirmininkui Gintautui Surgailiui įteiktas Auksinis kryžius už nuopelnus. Teatrologas Vaidas Jauniškis pagerbtas Sidabriniu kryžiumi už nuopelnus.

Lenkijos Respublikos Kultūros ir tautinio paveldo ministro sprendimu buvo įteikti garbingi apdovanojimai „Nusipelnęs lenkų kultūrai” - buvusiai Lenkijos ambasadorei Lietuvoje poniai Eufemiai Teichmann ir jos vyrui Jerzy Teichmann.

Dirigentas Donatas Katkus sakydamas padėkos kalbą pažymėjo, jog kultūra yra Lenkijos ir Lietuvos santykių avangardas. Žymus menininkas kvietė laikytis išvien ir kurti naujus, kultūra ir pagarba grįstus santykius su Lenkija.

Iškilmingame renginyje grojo Šv. Kristoforo orkestro atlikėjų kvartetas.

Lenkijos institutas Vilniuje savo veiklą oficialiai pradėjo 1996 m. vasario 1 d. Tai vienas iš 24 Lenkijos institutų veikiančių visame pasaulyje. Kasmet institutas įgyvendina daugiau kaip 120 įvairių kino, teatro, muzikos, meno projektų, organizuoja lenkų kalbos kursus, remia Lenkijai ir jos kultūrai skirtus leidinius, organizuoja žurnalistų ir menininkų dalykines keliones į Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)