Jauną merginą su baltu šermuonėliu rankose vaizduojantis XV a. portretas yra vienas iš vos keturių žinomų Renesanso menininko darbų, kuriuose jis vaizdavo moteris.

Kiek anksčiau šį mėnesį paskelbusi, kad tarėsi dėl kolekcijos pirkimo, Lenkijos kultūros ministerija išplatino pranešimą, kuriame pranešama, jog galutinę sutartį dėl kolekcijos įsigijimo pasirašys gruodžio 29 dieną.

Kolekcijoje iš viso yra maždaug 86 tūkst. kūrinių, tarp jų – L. da Vinci „Dama su šermuonėliu“, Rembrandto „Peizažas su geruoju samariečiu“, Pierre' Auguste'o Renoiro darbai.

Privačiame Czartoryskių muziejuje Krokuvoje esančiai kolekcijai taip pat priklauso maždaug 250 tūkst. rankraščių ir kitų dokumentų.

Kolekcija perkama valdančiajai konservatorių partijai „Įstatymas ir teisingumas“ siekiant dėmesiu pozityviems Lenkijos paveldo aspektams skatinti nacionalinį pasididžiavimą.

Kultūros ministras ir vicepremjeras Piotras Glinskis susitarimą pasirašė su Adamu Karoliu Czartoryskiu – iš Gediminaičių save kildinusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų giminės palikuoniu. Giminė šią kolekciją rinko ir saugojo pastaruosius du šimtmečius.

Kolekcija perkama už 100 mln. eurų, kurie, kaip pripažino P. Glinskis, tesudaro menką jos vertės dalį, tad tai didele dalimi yra dovana šaliai.

Norėdama apsaugoti Lenkijos ir Europos kūrinius nuo jos šalį besidalijusių kaimynių Austrijos, Prūsijos ir Rusijos, 1801 metais fondą įkūrė kunigaikštienė Izabelė Čartoriska.

Lenkijos kultūros ministerija teigė norinti užtikrinti, kad ši kolekcija niekada nebus išvežta iš Lenkijos. O taip nutikti gali atsižvelgiant į tai, kad dabartinis fondo vadovas 76 metų A. K. Czartoryskis gyvena užsienyje.

Nedideliame, aliejiniais dažais tapytame paveiksle vaizduojama nepilnametė Milano kunigaikščio ir vieno L. da Vinci mecenatų Ludovico Sforzos meilužė Cecilia Gallerani.

1798 metais Čartoriskių šeimos įsigytą ir į Lenkiją atsivežtą paveikslą 1939 metais pagrobė į šalį įsiveržę naciai, tačiau po karo Lenkija jį atgavo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)