Šią vasarą svečių namų projektui „Septynios vasaros akimirkos“ pasirinkta paroda – ypatinga. Būtent šiemet pirmasis „Žiedai tarp žiedų“ leidimas švenčia savo trisdešimtmetį. Pats dalininkas, paklaustas, ar leisdamas albumą tikėjo, jog šis bus prisimenamas dar ilgai ir sulauks tiek dėmesio, teigia, kad retas menininkas mato iš anksto, kur ir kiek toli nukeliaus jo kūrinys. Tačiau neslepia, kad fotografijų rinkinio populiarumas pranoko visus lūkesčius.

Iš gausaus pluošto nuotraukų kruopščiai buvo atrinktos septynios fotografijos. Atrankoje dalyvavo pats autorius kartu su svečių namų „Plunksna“ atstovais. R. Dichavičius pasakojo, kad esminė jo atrankos procesui iškelta sąlyga – estetika.

„Kadangi tai yra vieša erdvė, savo ruožtu, atsiranda ir atsakomybė. Stengėmės pasirinkti tai, kas neutralu, gražu ir kuo mažiau dviprasmiška“, – teigė jis.

Rimo Dichavičiaus darbai Nidoje

1987 m. pasirodęs fotografijų rinkinys sukėlė ažiotažą ir milžinišką visuomenės susidomėjimą visoje Rytų Europoje. Autorius išduoda, kad žalią šviesą albumo leidimui uždegė pats Michailas Gorbačiovas.

Greitai populiarėjantis albumas pasitarnavo okupuotos Lietuvos fotografijos mene sugriaudamas nuogo moters kūno tabu. Netrukus drąsi ir jauna moterimi spinduliuojanti paroda jau keliavo per daugelį buvusios Sovietų Sąjungos ir Europos šalių bei Ameriką.

Pats menininkas, prisimindamas šiemet trisdešimtmetį švenčiantį pirmąjį leidimą, pasakoja, kad tuomet kinai siūlėsi išleisti milijoninį albumo tiražą, kuris, jų teigimu, būtų pasitarnavęs „bent siauram specialistų ratui“, tačiau „mūsų spaustuvės būtų neatlaikę, mes išdidžiai atsisakėme“.

Rimo Dichavičiaus darbai Nidoje

Ne paslaptis, jog fotografijų albumas „Žiedai tarp žiedų“ ir jo atsiradimas yra tampriais ryšiais susijęs su Nida. Dalininko teigimu, Nidoje užfiksuota apie šešiasdešimt ar net daugiau procentų visų rinkinyje nugulusių fotografijų. Tiesa, apskritai romantiškame Lietuvos pajūryje sustabdyta beveik devyniasdešimt procentų albumo akimirkų. Taigi po trisdešimties metų „Žiedai tarp žiedų“ ir vėl žydi Nidoje.

Nuotraukos atspausdintos itin stambiu formatu ir yra eksponuojamos ant svečių namų „Plunksna“ pastatų sienų. Šios parodos jau penktus metus iš eilės yra rengiamos „Plunksnos“ iniciatyva.

Rimo Dichavičiaus darbai Nidoje

R. Dichavičius prisipažino į kelionę aplankyti šią viešą parodą dar neišsiruošęs, tačiau tai jau įtraukta į jo vasaros planus. Be to, kalbinamas prasitarė, kad kartu su juo keliaus ir keletas po lova išsaugotų albumų, kuriuos juokaudamas teigė padovanosiantis konkurso metu.

„Buvo metas, kai pats būdamas autoriumi negalėjau įsigyti savo knygų, todėl ir laikau paslėpęs po lova tai, ką pavyko gauti“, – prisimindamas sovietmetį, pasakoja rinkinio autorius.

Nidos gyventojai ir svečiai šią parodą po atviru dangumi gali aplankyti jau dabar, o visus, ketinančius apsilankyti Nidoje ir norinčius pamatyti parodą, svečių namai „Plunksna“ kviečia užsukti iki pat vasaros pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją