Kovo 11-osios dvasia, užgimusi dar pokaryje, vėliau prikelta Sąjūdžio, padėjo Lietuvai išgyventi Sausio 13-ąją, atsikratyti Sovietų kariuomenės, tapti neatsiejama demokratinio pasaulio dalimi. Šiandien ji kaip švyturys šviečia ir kitiems, kurių nepriklausomybė trapesnė.

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija kviečia Kovo 11-osios 25-metį švęsti kartu. LRT eteryje sukasi sveikinimai, kuriuos įrašė Nepriklausomybės akto signatarai.

Sveikinimus puošia specialiai sukurtos TV užsklandos, kurių herojus – Vytis. Klipus nufilmavo ir sumontavo LRT montažo režisierius Danielius Buckus.

„Norėjau, kad būtų drąsiau gyventi, kad iškiltų pasididžiavimas savo heraldika, šalimi, tauta“, – sako Danielius Buckus. Pasak jo, klipo idėja išsirutuliojo iš to, koks galėtų būti Vyčio raitelis: kaip jis atsisėdo ant žirgo, kaip užsimojo, kodėl užsimojo ir kur keliauja. „Norėjome nufilmuoti tikrą herbą“, – tikina autorius. Pasak D. Buckaus, specialiai atsisakyta fono, naudota daug stambių detalių, mat svarbiausia – klipo emocija. „Pagrindinė mano užduotis – padrąsinti, pakelti ūpą šiame nelygiame informaciniame kare“, – atskleidžia LRT anonsų režisierius.

Kovo 11-ajai LRT parengė specialią programą. LRT televizija pakvies į kelias dokumentikos premjeras. Viena jų – švedų ir lietuvių režisierių pernai sukurtas „Nematomas frontas“, kurį drąsiai galima vadinti gyva Lietuvos istorijos pamoka. Filmas buvo puikiai įvertintas Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovų ir gavo žiūroviškiausio lietuviško filmo apdovanojimą.

Režisierių Jonas Ohmano, Vinco Sruoginio ir Marko Johnstono filme „Nematomas frontas“, pasakojančiame apie fatališką Juozo Lukšos ir Nijolės Bražėnaitės meilės istoriją, 1944-1953 metais prieš Sovietų okupaciją kovojusių partizanų istorijos faktai atskleidžiami pasitelkiant atvirus liudininkų ir amžininkų pasakojimus, ištraukas iš partizanų lyderio Juozo Lukšos dienoraščių. Tuomet partizanų patirtą siaubą, kankinimus, meilę ir narsą atskleidžia dar niekur nedemonstruoti archyviniai kadrai.

Dar viena dokumentikos premjera – islandų filmas „Tie, kurie išdrįso“ – apie tai, kaip nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą pirmosios pripažino dvi pasaulinės politikos nykštukės – Islandija ir Danija. Iš esmės – aktyviai Lietuvą rėmusių tuomečių šių šalių užsienio reikalų ministrų Jono Baldvino Hannibalssono and Uffe Ellemano Jenseno asmeninės įtakos dėka.

Kovo 11-ąją taip pat bus parodyta nauja ciklo „Misija Sibiras“ dalis. Filmas pasakoja apie 2014-ųjų vasarą vykusią jaunimo ekspediciją Krasnojarsko krašte. Tūkstančius kilometrų į Rusijos Federacijos gilumą vykusi 15 jaunų žmonių komanda dvi savaites lankė lietuvių tremtinių amžino poilsio vietas, ištisus dešimtmečius nepaliestas žmogaus rankos. Krasnojarsko krašte su vienu didžiausių ir atsakingiausių gyvenimo iššūkių susidūrę ekspedicijos nariai patirtus išgyvenimus ir pasiekimus atskleis „Misija Sibiras 2014“ filme.

Kovo 11-osios vakarą LRT televizija tiesiogiai iš Katedros aikštės transliuos šventinį koncertą, kuriame skambės gražiausios per 25-erius metus sukurtos lietuviškos dainos. Jas atliks iškiliausi Lietuvos atlikėjai kartu chorais „Liepaitės” ir „Ąžuoliukas”. Kovo 11-ajai 25-mečiui skirtą koncertą ves 25 skirtingų laikotarpių LRT laidų vedėjai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)