„Borisas Godunovas“ – spektaklis, kuriamas pagal Aleksandro Puškino to paties pavadinimo istorinę dramą, kurioje atskleidžiami tikri Rusijos istorijos faktai, įnirtinga ir žiauri valdovų kova dėl valdžios. „Borisą Godunovą“ Aleksandras Puškinas parašė 1825 metais. Medžiagą kūriniui rašytojas rinko iš rusų metraščių ir Nikolajaus Karamzino „Rusijos valstybės istorijos“ tomų, taip pat studijavo Shakespeare‘o tragedijas. Tuometinis Rusijos caras Nikolajus I Puškinui „Boriso Godunovo“ spausdinti neleido, patarė kūrinį perkurti, tačiau rašytojas atsisakė, todėl „Borisas Godunovas“ pasirodė tik 1830 m. Puškino „asmenine atsakomybe“.

Borisas Godunovas – XVI amžiaus totorių kilmės bojarinas ir Rusijos caras. Jis nužudo teisėtą Rusijos sosto paveldėtoją, mažametį caro Ivano Rūsčiojo sūnų Dmitrijų, o vėliau, liaudies prašomas, tampa Rusijos valdovu. Po kelerių metų Dmitrijumi apsišaukęs vienuolis Grigorijus, sumano nuversti Borisą ir, palaikomas liaudies, žygiuoja į Maskvą. Praradęs liaudies pasitikėjimą, Borisas Godunovas staiga miršta, įpėdiniu paskelbęs savo sūnų Fiodorą. Apsišaukėlis Dmitrijus įžengia į Maskvą, jo patikėtiniai nužudo caraitį Fiodorą ir jo motiną. Išgirdusi šią žinią, liaudis nuščiūva...

„Spektaklyje „Borisas Godunovas“ kaip nė viename Eimunto Nekrošiaus dramos teatro pastatyme gausu personažų. Juos įkūnys pirmą kartą su Nekrošiumi dirbantys LNDT trupės aktoriai ir režisieriaus teatro senbuviai. Šiame Nekrošiaus spektaklyje nebus pagrindinių herojų ir statistų, visai daugybei personažų režisierius suteikia individualią išraišką. „Borisas Godunovas“ – daugiabriaunis pastatymas, kuriame naujai suskamba ir ankstesnių didžiųjų Nekrošiaus pastatymų temos, ir įprasminama mūsų dienų tikrovė. Ši premjera užbaigs penkerių metų teatro kūrybinę programą“, – sako Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas Audronis Liuga.

Pagrindinį Boriso Godunovo vaidmenį Lietuvos nacionalinio dramos teatro premjeroje kuria Salvijus Trepulis, apsišaukėlio Dmitrijaus – LNDT aktorius Marius Repšys. Spektaklyje taip pat vaidins Vytautas Anužis, Monika Bičiūnaitė, Remigijus Bučius, Povilas Budrys, Neringa Bulotaitė, Algirdas Dainavičius, Dainius Gavenonis, Algirdas Gradauskas, Jurga Kalvaitytė, Elžbieta Latėnaitė, Vitalija Mockevičiūtė, Arūnas Sakalauskas, Džiugas Siaurusaitis, Monika Vaičiulytė, Vaidas Vilius, Remigijus Vilkaitis.

„Borisą Godunovą“ kuria ir nuolatiniai Eimunto Nekrošiaus kūrybiniai bendradarbiai – scenografas Marius Nekrošius ir kostiumų dailininkė Nadežda Gultiajeva.

„Boriso Godunovo“ autorius Aleksandras Puškinas (1799–1837), išgarsėjęs nuostabia poezija, eiliuotu romanu „Eugenijus Oneginas“, ir daugybe kitų kūrinių, susijęs ir su Lietuva – XIX a. pabaigoje į Vilnių atvyko poeto sūnus Grigorijus Puškinas, apsigyveno Markučiuose, čia ir mirė 1905 metais. Markučiuose veikia Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus. Pjesėje „Borisas Godunovas“ taip pat ne kartą minima Lietuva, kai kurios dramos scenos vyksta Lietuvos pasienyje.

Naujausio Eimunto Nekrošiaus režisuoto spektaklio „Borisas Godunovas“ premjera Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiojoje salėje įvyks gegužės 22 ir 23 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)