Rugsėjo 2 dieną per iškilmingą renginį duris pravėrė atnaujinta Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Po aštuonerius metus trukusios rekonstrukcijos įstaiga lankytojus pasitinka gerokai pasikeitusi – ir išore, ir vidumi. Bibliotekos šeimininkai lankytojams pažadėjo suteikti kuo palankiausias sąlygas kūrybai, pažinimui, laisvalaikiui ir darbui.

Nacionalinėje bibliotekoje nemažai įvairios veiklos bus pasiūlyta ne tik tradiciniams bibliotekos lankytojams, bet ir jauniesiems specialistams. Jie skatinami ateiti į biblioteką dirbti, kurti, bendrauti, megzti naudingus ryšius, naudotis bibliotekos informaciniais ir technologijų ištekliais. Darbui ir laisvalaikiui bus atvira muzikos įrašų studija, kino salė, meno, parodų ir muzikos erdvės. Veiks bibliotekos TV studija, kur bus rengiamos tiesioginės transliacijos kartu su verslo ir valstybinio sektoriaus partneriais, kitais specialistais. Bibliotekoje bus pasirūpinta ir šeimomis su vaikučiais, jų patogumui veiks vaikų užimtumo centras „Žaisloteka“, bus įrengtas motinos ir vaiko kambarys.

Rugsėjo 9-10 dienomis pirmą kartą buvo surengtas Vilniaus galerijų savaitgalis. Šiuolaikinis menas grįžo po vasaros atostogų ir sostinės galerijose susitiko su lankytojais. Renginyje dalyvavo net penkiolika Vilniaus galerijų ir meno erdvių. Vienu metu galerijose atvertos naujos parodos subūrė miestiečius į laikinas bendruomenes, kurios turėjo unikalią progą susipažinti su naujais kūriniais, įsitraukti į interaktyvius žaidimus, susitikti su menininkais, geriau pažinti anksčiau nelankytas miesto erdves.

Vilniaus galerijų savaitgalis

Lietuvoje, bent jau didžiuosiuose miestuose, gero kino pasiūla, regis, neturėtume skųstis. Į naujienų medžioklę nuolat kviečia ir didieji, ir mažesni festivaliai. Vis dėlto jaunas, užsienyje mokslus baigęs judančių vaizdų meno entuziastas Aleksas Gilaitis atrado ir sumanė užpildyti dar vieną spragą – surengė ankstyvojo kino festivalį „Pirmoji banga“. Per festivalio nebyliuosius filmus skambėjo taperių Giedriaus Nako, Ievos Narkutės, Linos Petkevičiūtės ir Edgaro Sabilo skambinama muzika. „Pirmoji banga“ atplukdė 8 filmus, kurie geografiniu, nacionaliniu, kino žanrų požiūriu atskleidė ankstyvojo kino tarpsnį.

Kadras iš filmo "Stiprus žmogus" (1929)

Naujai atgimusios, turtingą praeitį turinčios vietos tuščios nelieka. Beveik prieš metus „Vaidilos“ teatras pakilo lyg sfinksas iš pelenų ir pakerėjo ne vieno meno mylėtojo akį ir širdį. iš akių jo neišleido ir muzikos mėgėjai, profesionalai, sumanę „Vaidilos“ teatre rengti muzikos projektą „Vaidilos klasika“.

Atnaujinta Vaidilos teatro salė

„Vaidilos klasika“ ketina suvienyti geriausius klasikinės muzikos atlikėjus ir jaunuosius talentus iš Lietuvos ir užsienio. Projektas žada aukščiausio lygio meninę programą, išskirtinę erdvę ir geriausius atlikėjus.

Petras Geniušas

Rugsėjo 10 dieną Vilniuje buvo iškilmingai atidarytas festivalis „nowJapan“. Japonijos kultūrai dedikuotas savaitgalis plačia programa viliojo tiek šeimas su vaikais, tiek ilgamečius Japonijos mylėtojus, tiek hipsterius, tiek meno ir technologijų gerbėjus. Vos įžengę į parodų rūmus „Litexpo“, žiūrovai paniro į animacinę Japoniją.

Pagrindinė festivalio „nowJapan“ vinis – „Cosplay“ konkursas. Jame varžėsi ne tik Lietuvos dalyviai, bet ir užsienio svečiai. Visiems rūpėjo pagrindinis prizas – galimybė atstovauti Lietuvai „EuroCosplay“ konkurse Londone. Dalyviai siekė kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą animacinių filmų, komiksų ar žaidimų personažą.

Rugsėjo 11 dieną Šv. Jonų bažnyčioje koncertavo aukščiausios klasės atlikėjai iranietis Kayhanas Kalhoras ir malietis Toumani Diabaté. Lietuviai pirmieji pasaulyje išvydo unikalaus dueto pasirodymą. Prireikė net penkerių metų, kol pavyko šiuodu muzikus prisivilioti į mūsų šalį. K. Kalhoro ir T. Diabate koncertas – tai muzikos virtuozų ir senas tradicijas menančių instrumentų – mandinkų koros ir persų kamencheh – dialogas.

Rugsėjo 12 dieną Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje įvyko XX muzikų šventė „Didysis muzikų paradas 2016“. Paminėtos dvi svarbios sukaktys: Lietuvos muzikų sąjungos 80-metis ir žurnalo „Muzikos barai“ 85-erių metų jubiliejus. Šventė surengta paskutinį kartą, tačiau jos organizatoriai ateityje neatsisakys pagerbti „Auksinio disko“ laureatų, melomanams sumanys kitokių koncertų.

„Keliaujantys gyvenimai“ – taip pasivadinęs šiemet tris Lietuvos miestus ir keturis kino teatrus lanko Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). Rugsėjo 22 dieną prasidėjęs sostinėje, spalį jis atkeliaus į Kauną ir Klaipėdą. Visą dėmesį VDFF telkia į neeilines asmenybes, biografijas ir meistriškai jas sugebančius papasakoti autorius.

Kadras iš filmo "Kino keliautojai"

Margaspalvėmis puokštėmis ir ovacijomis Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui ir jo ilgamečiam vadovui ir Garbės dirigentui, 80 sukaktį mininčiam Juozui Domarkui prasidėjo 76-asis Lietuvos nacionalinės filharmonijos sezonas. Scenoje muzikavo smuikininkė Mari Samuelsen ir violončelininkas Håkonas Samuelsenas. Sesers ir brolio duetas iš Norvegijos lietuvių publikai griežė Johanneso Brahmso Koncertą smuikui, violončelei ir orkestrui. Antroje koncerto dalyje skambėjo Camille’o Saint-Saënso „Vargonų simfonija“. Iki Naujųjų metų Filharmonija publikai parengė per penkiasdešimt originalių programų.

Rugsėjo 26 dieną lietuvių dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla debiutavo Niujorke – koncertų salėje „Alice Tully Hall“. Ji dirigavo Džiulijardo orkestrui per šio kolektyvo naujojo sezono atidarymą. Koncerto pradžioje skambėjo 2010-aisiais lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės sukurta kompozicija „Ugnys“. Lietuvių pasirodymas sulaukė puikių atgarsių. Vieną palankių recenzijų anglų kalba galima perskaityti prestižiniame leidinyje „The New York Times“.

Raminta Šerkšnytė, Mirga Gražinytė-Tyla

Rugsėjo 28 dieną Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) koncertavo Karališkasis filharmonijos orkestras. Tuo pratęsė LNOBT jau penketą metų pildomą geriausių pasaulio orkestrų koncertų seriją. Į Vilnių karališkasis kolektyvas atvyko ne iš gimtojo Londono, bet iš mūsų kaimynės Estijos. Garsusis kolektyvas, diriguojamas Charles'io Dutoit, rugsėjo viduryje pradėjo savo 70-ąjį sezoną ir netrukus iškeliavo į Baltijos turą: Suomiją, Estiją, Lietuvą. Karališkojo filharmonijos orkestro sudėtyje yra dvi lietuvės.

Karališkasis filharmonijos orkestras

Tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ šiemet džiaugiasi galėdamas lietuvių publikai parodyti pasaulinio teatro grandų Christopho Marthalerio ir Krzysztofo Warlikowskio spektaklius. Visi „Sirenų“ spektakliai vienai ar kitaip nagrinėja naujienų srauto, žinių kūrimo proceso temą. Rugsėjo 29-ąją festivalį pradėjo bendras Lietuvos nacionalinio dramos teatro ir OKT/Vilniaus miesto teatro spektaklis-akcija „Eglė, žalčių karalienė“.

Tarptautinė festivalio programa prasidės spalio 6-ąją projektu „Europolis“. Vėliau bus rodomas C. Marthalerio 2013 metų spektaklis „Karališko dydžio“. Pirmame „Sirenų“ festivalyje buvo rodomas K. Warlikovskio spektaklis „Apvalytieji“, šiemetinėse „Sirenose“ – prieš trejetą metų sukurtas „Varšuvos kabaretas“.

Rugsėjo 30 dieną Lietuvos kino teatruose pradėtas rodyti režisieriaus Kristijono Vildžiūno filmas „Senekos diena“. Trijų dalių kūrinys su prologu priminė kartą, kuri brendo istorinių permainų metais, ir kino personažų galeriją papildė dar vienu neįprastu herojumi. „Man atrodė gražu papasakoti apie mano kartos žmogų ir tuo pačiu pasakyti šiek tiek daugiau – apie visą mūsų kartą. Gal net dar plačiau – apie žmogaus polinkį romantizuoti savo praeitį, jaučiant tam tikrus apgailestavimus, negatyvias emocijas“, – teigė filmo režisierius.

Senekos dienos“ veiksmas prasideda Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse ir persikelia į mūsų dienas. Filme vaidina aktoriai Dainius Gavenonis, Elžbieta Latėnaitė, Marijus Mažūnas, Vesta Grabštaitė, Arūnas Storpirštis, Arūnas Sakalauskas, Ina Marija Bartaitė, Emilija Latėnaitė, Ričardas Vitkaitis, Daiva Rudokaitė ir kiti. „Senekos dienos“ režisierius K. Vildžiūnas ir rašytojas Sigitas Parulskis pelnė Baltijos Asamblėjos apdovanojimą.

Jau šeštus metus iš eilės rudenines Vilniaus tamsumas praskaidrino tarptautinio šviesų festivalio „Beepositive“ meno kūriniai ir jų kūrėjai. Prasidėjęs rugsėjo 30 dieną, renginys pasiūlė neįprastų nuotykių Senamiestyje, Rasose ir Naujamiestyje. Įžanginiu šventės akordu tapo naktinė ekskursija „5 minutės šlovės: Guerrilla Lighting Tour“ prie Vilniaus rotušės. Joje pagrindinio vaidmens ėmėsi pirmą kartą Lietuvoje apsilankiusi šviesos menininkų „guerrilla lighting“ komanda, vadovaujama suomės Elisos Hillgen. Atvykėliai apšvietė Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią, apleistą namą prie gelžkelio Rasų rajone, Halės turgaus pastatą, „Kiaušinio“ skulptūrą ir jaunimo laisvalaikio centrą „Kablys“. VšĮ ,,Gatvės gyvos“ gidai žiūrovams sekė šių statinių istorijas.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje kas mėnesį pateikiama svarbiausių meninių įvykių apžvalga, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos su Lietuva susijusios garsios asmenybės.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją