„Malonu, kad užsienio šalių studentams, studijuojantiems pagal „Erasmus+“ programą arba dvišales sutartis, yra įdomi mūsų šalies kultūra, istorija, tradicinės lietuvių liaudies dainos ir muzika, – sako Šiaulių universiteto Muzikos pedagogikos katedros docentas Gediminas Ramanauskas. – Dauguma užsienio šalių studentų, studijuojančių skirtingas studijų programas, pasirinko lietuvių liaudies instrumentų modulį. Jie sako norintys pažinti mūsų šalies muzikinę kultūrą, susipažinti su tradiciniais lietuvių instrumentais. Dalis studentų lanko ir lietuvių liaudies dainų pratybas. Pastebėjau, kad užsienio šalių studentų muzikinis išprusimas yra nevienodas. Tuo ypač išsiskiria Pietų Korėjos studentės, nes dar mokyklose jos įgijo gerus muzikos pradmenis – grojo arfa, trimitu, fortepijonu ir kitais muzikos instrumentais.“

Kovo 11-ajai skirtame renginyje užsienio šalių studentai užgrojo lietuviškomis kanklėmis

Įdomu, kad puikus draugų koncertas taip sužavėjo ir kitus užsienio šalių studentus, atėjusius pažiūrėti koncerto, kad nemaža jų dalis net kreipėsi į doc. G. Ramanauską su pageidavimu lankyti pratybas, mokytis groti lietuviškais instrumentais ir tradicinių lietuvių liaudies dainų.

Pasak G. Ramanausko, užsienio šalių studentai mokosi groti ne tik tradicinėmis lietuviškomis kanklėmis, bet ir kitais instrumentais – skudučiais, dūdelėmis. „Norėčiau, kad jų studijoms Šiauliuose einant į pabaigą surengtume ištisą lietuvių liaudies instrumentų koncertą. Be to, studentes, kurios įsiliejo į mūsų chorą „Pavasaris“, žadame gegužės mėnesį vežtis ir į koncertinę išvyką į Kijevą. Studentės tuo labai džiaugiasi ir noriai lanko repeticijas, neskaičiuodamos laiko dirba papildomai“, – sako dėstytojas.

Kovo 11-ajai skirtame renginyje užsienio šalių studentai užgrojo lietuviškomis kanklėmis

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtame koncerte kanklėmis grojusi studentė iš P. Korėjos Gahyeon Im, studijuojanti humanitarinius mokslus, pasakojo, jog išmokti groti kanklėmis jai nebuvo itin sunku. Ji labiausiai džiaugėsi tuo, kad galėjo dalyvauti tokioje visai Lietuvai brangioje šventėje. „Nesu didelė istorijos žinovė, bet žinau, jog Kovo 11-oji – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Manau, kad lietuviai pasielgė labai drąsiai – juk jie pirmieji išdrįso taip stipriai pasipriešinti Sovietų Sąjungai. Tokią dieną verta minėti“, – sakė studentė.

Kovo 11-ajai skirtame šventiniame renginyje Šiaulių universitete taip pat dalyvavo Šiaulių universiteto Muzikos pedagogikos katedros studentų mišrus choras „Studium“. Pranešimą „Žvelgiant į Kovo 11-ąją iš New York Times puslapių“ padarė istorikas dr. Simonas Strelcovas, kuris pažymėjo, kad jau kitą dieną po Nepriklausomybės paskelbimo šis laikraštis Lietuvai skyrė net 5 publikacijas ir dienos citatą.
Šiaulių universitete šiuo metu studijuoja 56 užsienio šalių studentai iš 14 šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)